Αυτόνομη οδήγηση: Στο μέλλον θα καθόμαστε αντικριστά

Αυτόνομη οδήγηση: Στο μέλλον θα καθόμαστε αντικριστά

Κώστας Μπιτσικώκος
Αυτόνομη οδήγηση: Στο μέλλον θα καθόμαστε αντικριστά
Με τη σχεδιαστική σπουδή GEN. TRAVEL το Volkswagen Group παρουσιάζει το πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις με τα πλήρως αυτόνομα οχήματα.

Με το νέο Γενικό Κανονισμό Ασφαλείας για τα Οχήματα (Vehicle General Safety Regulation), η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε από τον περασμένο Ιούλιο σε ισχύ το νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη κυκλοφορίας οχημάτων με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3. Υπό τις προϋποθέσεις ότι το σύστημα θα ενεργοποιείται σε ορισμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων, σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης και σε ταχύτητες έως 60 χλμ/ώρα, ο οδηγός μπορεί να μην έχει τα χέρια στο τιμόνι, ούτε να κοιτάζει το δρόμο.

Για να επιτρέπεται όμως να κυκλοφορούν παντού τα πλήρως αυτόνομα οχήματα, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες επεμβάσεις στις υποδομές, όπως είναι η ξεκάθαρη διαγράμμιση, ώστε οι κάμερες των οχημάτων να αντιλαμβάνονται τα όρια κίνησης τους.

Πώς θα είναι όμως οι μετακινήσεις μας μέσα σε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα; Ο Όμιλος Volkswagen δίνει την απάντηση, με το πρωτότυπο GEN. TRAVEL. Πρόκειται για μία σχεδιαστική σπουδή, που κάνει πρεμιέρα στην έκθεση Chantilly Arts & Elegance, κοντά στο Παρίσι.

Volkswagen GEN TRAVEL

Το ηλεκτρικό IEV (Innovation Experience Vehicle) είναι ένα πραγματικό πρωτότυπο που κινείται πλήρως αυτόνομα (επίπεδο 5). Σε αυτό καθρεφτίζεται ο τρόπος μετακίνησης την επόμενη δεκαετία. Το κύριο χαρακτηριστικό του GEN. TRAVEL – πέρα από το φουτουριστικό αμάξωμα – είναι το εύκολα διαμορφώσιμο εσωτερικό του.

Θα μπορεί να καλύψει διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης, όπως μίας οικογένειάς ή μίας ομάδας στελεχών σε επαγγελματικό ταξίδι, με ένα γραφείο εργασίας ανάμεσα στα καθίσματα. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιβάτες θα κάθονται αντικριστά, όπως σε ένα τρένο. Ειδικός φωτισμός θα προφυλάσσει τους επιβάτες από το φαινόμενο της ναυτίας.

Volkswagen GEN TRAVEL

Σύμφωνα με το Volkswagen Group, αυτόνομα οχήματα της συγκεκριμένης φιλοσοφίας θα αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις αντί για σύντομες πτήσεις αεροπλάνων, μεταξύ κοντινών πόλεων. Για νυχτερινές μετακινήσεις, τα καθίσματα θα μετατρέπονται σε δύο κρεβάτια! Μάλιστα θα υπάρχει σύστημα συγκράτησης με ζώνες ακόμα και για αυτούς που θα κοιμούνται.

Volkswagen GEN TRAVEL

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!