Formula 1: Δεν απαρνιέται την πατρίδα του ο Μάζεπιν

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Δεν απαρνιέται την πατρίδα του ο Μάζεπιν
Ο Ρώσος οδηγός αρνείται να υιοθετήσει άλλη σημαία για να μπορεί να αγωνίζεται στις πίστες.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, εξακολουθεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στους οδηγούς από τη Ρωσία που βλέπουν τις καριέρες τους να «παγώνουν».

Η προϋπόθεση για να συνεχίσουν να αγωνίζονται ήταν να τρέξουν με τη λισάνς άλλης χώρας, να μη χρησιμοποιούν τα χρώματα της σημαίας της Ρωσίας και γενικά, να τηρήσουν στάση που να μην υιοθετεί τις πράξεις του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ρόμπερτ Σβάρτσμαν

Είδαμε λοιπόν τον δοκιμαστή της Scuderia Ferrari, Ρόμπερτ Σβάρτσμαν, να επιλέγει την Ισραηλινή υπηκοότητα ώστε να συνεχίσει στην ακαδημία της Ιταλικής ομάδας και να έχει την ευκαιρία να λάβει προσεχώς μέρος σε ελεύθερες δοκιμές ενός Grand Prix.

Ρόμπερτ Σβάρτσμαν

Ομοίως, ο Κονσταντίν Ζίλτσοφ, επέλεξε την ίδια σημαία για να συνεχίσει να πατά γκάζι ενώ κι ο Σεργκέι Καριάκιν, ένας οδηγός που ξεχωρίζει στα rally raid, εξετάζει το σενάριο να κάνει κάτι ανάλογο. Είπε μάλιστα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti, πως ενημερώθηκε πως η συμμετοχή Ρώσων στο Ράλλυ Ντακάρ θα επιτραπεί μόνο αν υπογράψουν γραπτή δήλωση στην οποία να καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ίρα Σιντόρκοβα

Υπάρχουν όμως κι αθλητές που δεν ενέδωσαν στην πίεση. Η Ίρα Σιντόρκοβα έμεινε εκτός grid στο W Series ενώ το πιο τρανό παράδειγμα, είναι αυτό του Νικίτα Μάζεπιν. Ο 23χρονος απολύθηκε από τη Haas F1 εννέα ημέρες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών και κόντρα στις απαιτήσεις της FIA, ξεκαθάρισε πως δεν είναι διατεθειμένος να τρέξει με ουδέτερη σημαία, αγωνιστική λισάνς άλλου κράτους και να απαρνηθεί την πατρίδα του.

Νικίτα Μάζεπιν

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταδικάζονται βάσει της καταγωγής τους. Εμείς είμαστε αθλητές. Όλοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής κι αυτή πρέπει να τη σέβονται. Ο Ζίλτσοφ δεν είναι ο μόνος, ο Ρόμπερτ Σβάρτσμαν έκανε το ίδιο. Είναι θέμα προσωπικών επιλογών. Είτε απαρνιέσαι την πατρίδα σου για χάρη του μηχανοκίνητου αθλητισμό και κρίνεις πως αυτός είναι πιο σημαντικός για εσένα, είτε όχι. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του αλλά εγώ δεν θα κάνω κάτι τέτοιο. Δεν εξεπλάγην από τα λόγια του Καριάκιν. Ήμουν από τους πρώτους που έλαβαν αυτό το έγγραφο και το μελέτησα προσεκτικά, στις αρχές Μαρτίου. Θα ήθελα οι αθλητές να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ουδέτεροι, μάχομαι για αυτό. Ξέρω καλά τον Σεργκέι, ξέρω τη θέση του και τη σέβομαι», είπε ο Μάζεπιν στο rsport.ria.ru.

Νικίτα Μάζεπιν

O Μοσχοβίτης επέστρεψε στη δράση αγωνιζόμενος στο Silk Way Rally, όπου μάλιστα κέρδισε την κατηγορία του αλλά όπως φαίνεται, αν δεν δοθεί τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, δεν πρόκειται να τον δούμε σε κάποιο σημαντικό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Νικίτα Μάζεπιν

Φωτογραφίες: Haas F1, W Series, Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!