MotoGP, Αραγονία: Ο τρομερός Μπαστιανίνι πήρε τη νίκη, «φωτιά» στο πρωτάθλημα

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Αραγονία: Ο τρομερός Μπαστιανίνι πήρε τη νίκη, «φωτιά» στο πρωτάθλημα
Ο Ενέα Μπαστιανίνι πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη από τον Μπανάια, εγκατέλειψε ο Κουαρταραρό.

Σε κομβικό αγώνα για την εξέλιξη της φετινής σεζόν του MotoGP εξελίχθηκε το GP Αραγονίας. Ο Ενέα Μπαστιανίνι με την Gresini Ducati ήταν ο μεγάλος νικητής, για τέταρτη φορά φέτος, σε έναν αγώνα που είχε δράμα, εγκαταλείψεις και μια μεγάλη μάχη στο τέλος. O Πέκο Μπανάια με την εργοστασιακή Ducati ήταν 2ος ενώ ο Αλέιξ Εσπαργκαρό με την Aprilia συμπλήρωσε το βάθρο και παρέμεινε στη μάχη του τίτλου. Εγκατέλειψε από πτώση στον πρώτο γύρο ο Φάμπιο Κουαρταραρό της Yamaha.

Εκκίνηση

Οι αναβάτες πήραν τη θέση τους στην εκκίνηση κάτω από το λαμπρό ισπανικό ήλιο, με τις συνθήκες να είναι ιδανικές για τον αγώνα. Μόλις έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο poleman Πέκο Μπανάια ξεκίνησε καλά και διατήρησε την πρώτη θέση. Την έκπληξη έκανε ο Μπραντ Μπίντερ, που ξεκινώντας 10ος βρέθηκε στη 2η θέση, αλλά το πραγματικό δράμα ήταν αλλού.

Ο Φάμπιο Κουαρταραρό είχε επαφή στις πρώτες στροφές με τον Μαρκ Μάρκεθ, που σχεδόν «μαγικά» βρέθηκε μπροστά του και είχε πτώση, που τελείωσε τον αγώνα του προτού καν ξεκινήσει και έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα. Αργότερα εγκατέλειψε και ο Μάρκεθ λόγω ζημιάς στη μοτοσικλέτα του. Πριν από αυτό είχε εμπλακεί και σε άλλη μία επαφή, αυτήν τη φορά με τον Τακάκι Νακαγκάμι, ο οποίος επίσης είχε πτώση και εγκατέλειψε.

Η κυριαρχία των Ducati εδραιώνεται

Μέσα στους πρώτους γύρους ο Τζακ Μίλερ πέρασε τον Μπίντερ και ξαναπήρε τη 2η θέση. Το ίδιο έκανε λίγο αργότερα και ο Ενέα Μπαστιανίνι, που έκανε το 1-2-3 για τις Ducati και έριξε τον Νοτιοαφρικανό της ΚΤΜ στην 4η θέση. Ο Αλέιξ Εσπαργκαρό είχε ανέβει στην 5η θέση και ακολουθούσαν άλλες δύο Ducati, εκείνες των Χόρχε Μαρτίν και Ζοάν Ζαρκό.

Ο Μπανάια άρχισε σιγά-σιγά να απομακρύνεται από τον Μίλερ, ο οποίος στο πρώτο κομμάτι του αγώνα μπορούσε να κρατήσει πίσω του τον Μπαστιανίνι, που έδειχνε να είναι η κυριότερη απειλή για τον συμπατριώτη του στην πρώτη θέση. Το Αραγκόν πάντως έδειχνε να βολεύει τις ΚΤΜ, με τον Μπίντερ να κρατά την 4η θέση και τον Μιγκέλ Ολιβέιρα να είναι 8ος.

Ο Τζακ Μίλερ μέσα στους επόμενους γύρους έχασε τρεις θέσεις, όταν χωρίς προφανή αιτία έδειξε να χάνει το ρυθμό του και τον πέρασαν διαδοχικά οι Μπαστιανίνι, Μπίντερ και Αλέιξ Εσπαργκαρό. Αυτό «ελευθέρωσε» τον Μπαστιανίνι, που αμέσως άρχισε να πλησιάζει τον Μπανάια.

Ένα «θηρίο» στην κορυφή - αλλά για λίγο

Ο Ενέα Μπαστιανίνι ήταν πολύ γρήγορος και δεν του πήρε πολλή ώρα για να φτάσει και να περάσει τον Πέκο Μπανάια. Ο Ιταλός της Gresini Ducati, το «θηρίο» όπως είναι το παρατσούκλι του, του χρόνου θα τρέχει για την εργοστασιακή ομάδα. Ο Μπαστιανίνι όμως, στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί δεν απέφυγε το λάθος, άνοιξε το γραμμή του σε μια στροφή και έπεσε ξανά στη 2η θέση.

Ο Μπαστιανίνι προσπάθησε στους επόμενους γύρους να ξαναφτάσει τον Μπανάια, ο οποίος όμως ήταν πια περισσότερο… υποψιασμένος και είχε ανεβάσει το ρυθμό του, διατηρώντας μια λίγο-πολύ σταθερή απόσταση λίγο πάνω από μισό δευτερόλεπτο. Ο Μπίντερ κρατούσε την 3η θέση χωρίς να δέχεται ιδιαίτερη πίεση από τον Αλέιξ Εσπαργκαρό ενώ ο Τζακ Μίλερ είχε σταματήσει την «ελεύθερη πτώση του» και ακολουθούσε από κοντά τον Ισπανό της Aprilia.

Ένας ασταμάτητος Μπαστιανίνι

Ο Μπαστιανίνι τελικά κατάφερε σιγά-σιγά να «ροκανίσει» τη διαφορά από τον Μπανάια και να φτάσει πίσω του με 5 γύρους να απομένουν για το τέλος του αγώνα. Το ερώτημα για το αν το «θηρίο» θα επιτεθεί ή αν θα καθίσει πίσω για να μην κόψει βαθμούς από τον Μπανάια απαντήθηκε στον τελευταίο γύρο, όπου το «θηρίο» πέρασε τον Μπανάια και έφτασε σε μια μεγάλη νίκη, την 4η φετινή του.

Ο Μπανάια μπορεί να μην πήρε τη νίκη αλλά η 2η θέση σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη του Κουαρταραρό τον έφερε ακόμα πιο κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Στον προτελευταίο γύρο ο Αλέιξ Εσπαργαρό πέρασε τον Μπραντ Μπίντερ και πήρε την 3η θέση που τον έφερε στο βάθρο. Ακολούθησαν οι Μίλερ, Μαρτίν, Μαρίνι, Ζαρκό, Ρινς και Μπετζέκι.

Πρωταθλήτρια η Ducati

Η κυριαρχία της Ducati είναι τέτοια φέτος που πέντε αγώνες πριν από τη λήξη της σεζόν το ιταλικό εργοστάσιο εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο στο Πρωτάθλημα Κατασκεταστών. Μόνο η Yamaha θα μπορούσε να την εμποδίσει να πανηγυρίσει στην Ισπανία αλλά μετά την εγκατάλειψη του Κουαρταραρό άνοιξε ο δρόμος για την 3η συνεχόμενη κατάκτηση αυτού του τίτλου.

Επόμενος αγώνας το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Μοτέγκι της Ιαπωνίας.

Αποτελέσματα

ρ

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!