MotoGP: Ανακοινώθηκαν Αγώνες Σπριντ σε κάθε GP από το 2023

Κώστας Παστρίμας
MotoGP: Ανακοινώθηκαν Αγώνες Σπριντ σε κάθε GP από το 2023
Η Επιτροπή του MotoGP αποφάσισε ριζικές αλλαγές στα αγωνιστικά 3ήμερα από του χρόνου.

Στο περιθώριο του GP Αυστρίας, η Επιτροπή του MotoGP (Dorna, FIM, MSMA και IRTA) συζήτησε μια μεγάλη αλλαγή στη μορφή των αγώνων, καθώς σε κάθε grand prix, ξεκινώντας από το 2023, θα γίνεται και ένας Αγώνας Σπριντ. Η ανακοίνωση έγινε σε μια ειδική Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Red Bull Ring.

Οι Αγώνες Σπριντ θα γίνονται το Σάββατο και θα έχουν περίπου τη μισή διάρκεια σε γύρους από τον «κυρίως» αγώνα της Κυριακής. Οι αναβάτες που θα τερματίζουν στις 9 πρώτες θέσεις θα παίρνουν βαθμούς όπως παρακάτω:

- 1η Θέση: 12 β.
- 2η Θέση: 9 β.
- 3η Θέση: 7 β.
- 4η Θέση: 6 β.
- 5η Θέση: 5 β.
- 6η Θέση: 4 β.
- 7η Θέση: 3 β.
- 8η Θέση: 2 β.
- 9η Θέση: 1 β.

Ο Αγώνας Σπριντ δεν θα επηρεάζει τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής, όπως γίνεται στη Formula 1. Οι κατατακτήριες δοκιμές θα το κάνουν αυτό, που θα συνεχίσουν να διεξάγονται με την ίδια μορφή των Q1 και Q2. Ο συνολικός χρόνος που θα έχουν οι αναβάτες στην πίστα στη διάρκεια του 3ημέρου δεν θα αλλάξει, όπως και ο συνολικός αριθμός από ελαστικά που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Η νέα μορφή του αγωνιστικού 3ήμερου

Την Παρασκευή θα διεξάγονται δύο περίοδοι ελεύθερων δοκιμών, που θα έχουν λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, και από τα συνδυασμένα αποτελέσματά τους θα προκύπτουν οι αναβάτες που θα περνούν απευθείας στο Q2. To πρωί του Σαββάτου θα υπάρχει μια 30λεπτη περίοδος ελεύθερων δοκιμών, όπως στη λογική του FP4 που γίνεται τώρα, και στη συνέχεια τα Q1 και Q2. Ο Αγώνας Σπριντ του Σαββάτου θα ξεκινάει στις 15:00. Οι Κυριακές δεν αλλάζουν.

Το μορφή του 3ημέρου για τις άλλες κατηγορίες, δηλαδή τις Moto2 και Moto3, δεν θα αλλάξει, εκτός από μικρή αλλαγή στη σειρά που θα διεξάγονται οι περίοδοι. Κάθε αγωνιστική ημέρα η περίοδος που αφορά το MotoGP θα είναι η τελευταία σε κάθε «δέσμη». Πρώτα θα γίνεται η Moto3, μετά η Moto2 και στο τέλος η «μεγάλη» κατηγορία MotoGP.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Επιτροπή του MotoGP: «Η εισαγωγή των Αγώνων Σπριντ επιτρέπει σε κάθε μέρα ενός αγωνιστικού Σαββατοκύριακου να προσφέρει στους οπαδούς και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς την καλύτερη δυνατή εμπειρία εντός και εκτός πίστας, με τη δράση την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή εστιασμένη στο μέγιστο θέαμα για να αναδείξουν τα καλύτερα του MotoGP. Επιπλέον, η νέα μορφή θα προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες παρακολούθησης στους θαυμαστές, στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και στα μέσα ενημέρωσης σε όλο το 3ήμερο και θα ανεβάσει το προφίλ της κατηγορίας MotoGP χωρίς να μειώσει αυτό των Moto2 και Moto3».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!