Formula 1: Η επιτυχία της Mercedes οφείλεται (και) στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula 1: Η επιτυχία της Mercedes οφείλεται (και) στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
O Τότο Βολφ αποκάλυψε με ποιο τρόπο η σπουδαία ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον επηρέασε την πορεία των «ασημί βελών» στην F1.

Η Mercedes-AMG F1 είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στη μακρά ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1. Οι οκτώ συνεχόμενοι παγκόσμιοι τίτλοι κατασκευαστών ήταν ένα επίτευγμα που δεν έχει λάβει χώρα στο παρελθόν – κι αυτό δεν αφορά μόνο στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αν αναρωτιέστε πως η γερμανική ομάδα έφτασε εκεί (κατακτώντας και επτά παγκόσμιους τίτλους οδηγών στην πορεία), η απάντηση είναι σύνθετη. Προφανώς οι Λούις Χάμιλτον, Νίκο Ρόσμπεργκ και Βάλτερι Μπότας έπαιξαν το (διαφορετικό) ρόλο τους, προφανώς έχουμε να κάνουμε με μία τεχνική dream team που ειδικά σε ό,τι αφορά στην υβριδική μηχανή έκανε το colpo grosso στη μεγάλη αλλαγή κανονισμών του 2014, όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το μερίδιο που έχει σε αυτή την επιτυχία ο Τότο Βολφ.

Τότο Βολφ και Λούις Χάμιλτον

Ο λόγος για τον επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Mercedes, τον άνθρωπο που την πήρε από το χέρι και την οδήγησε στην κορυφή. Δεν είναι ένα απλό αφεντικό, δεν είναι απλά ένας ικανός μάνατζερ. Είναι ένας άκρως ευφυής άνθρωπος που ξεχωρίζει από το πρώτο λεπτό που θα βρεθεί στον χώρο. Και τα παρακάτω, το επιβεβαιώνουν.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στους Financial Times, μετά τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Mercedes-AMG στη Formula 1, αναζήτησε τους τρόπους για να διατηρήσει την ομάδα του στην κορυφή. Και σκέφτηκε… εναλλακτικά.

Λούις Χάμιλτον

«Μελέτησα τους λόγους για τους οποίους σπουδαίες ομάδες δεν είχαν καταφέρει να έχουν μακροχρόνια σερί στην κορυφή. Καμία αθλητική ομάδα, σε κανένα σπορ, δεν έχει κερδίσει ποτέ οκτώ συνεχόμενους τίτλους κι αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, με βασικότερο το γεγονός πως στον πυρήνα της ομάδας υπάρχουν άνθρωποι. Οι άνθρωποι εφησυχάζουν. Δεν έχεις την ίδια ενέργεια, όχι όπως πριν. Ίσως δεν σε διακρίνει πια η ίδια φιλοδοξία», είπε ο Αυστριακός που μάλιστα στάθηκε ειδικά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όχι την απογοητευτική ομάδα του σήμερα αλλά τη θρυλική αρμάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Στα 26 χρόνια του στο «τιμόνι» των κόκκινων διαβόλων, κατέκτησε 38 τίτλους. Οι 13 εξ αυτών αφορούσαν την Premier League αλλά ποτέ η Μάντσεστερ δεν πήρε περισσότερα από 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Τότο Βολφ

Στη Formula 1 η McLaren (1988-1991) και η Red Bull Racing (2010-2013) έχουν καταφέρει να πάρουν από τέσσερα συνεχόμενα, η Scuderia Ferrari έξι (1999-2004) και μόνο η Mercedes 8 (2014-2021).

Σε ατομικό επίπεδο, μόνο ο Σερ Φρανκ Ουίλιαμς έχει περισσότερους τίτλους στο τιμόνι μίας ομάδας.

Λούις Χάμιλτον

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!