Formula E: Χάος στους δρόμους της Νέας Υόρκης (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Formula E: Χάος στους δρόμους της Νέας Υόρκης (vid)
Η ξαφνική μπόρα προκάλεσε καραμπόλα και οριστική διακοπή του ενδέκατου ePrix της σεζόν.

Δραματικό φινάλε είχε ο πρώτος εκ των δύο αγώνων της Formula E που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, με τη βροχή να φέρνει χάος, ατυχήματα και κόκκινη σημαία.

Νικητής του αγώνα αναδείχθηκε ο Νικ Κάσιντι, που νωρίτερα είχε πανηγυρίσει την πρώτη φετινή του pole position στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ηλεκτρικών μονοθεσίων. Μόνο που η νίκη αυτή ήρθε… εκ των υστέρων.

Ο Νεοζηλανδός είχε τα ηνία του αγώνα στους δρόμους του «Μεγάλου Μήλου», ώσπου δέκα λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, άνοιξαν οι ουρανοί. Η μπόρα εντάθηκε και η διεύθυνση του αγώνα επέβαλλε καθεστώς Full Course Yellow με 8 λεπτά ακόμα στο ρολόι. Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο του καθεστώτος αυτοκινήτου ασφαλείας από τη Formula 1, όπου ουσιαστικά αδρανοποιείται ο αγώνας.

Formula E, Νέα Υόρκη

Μόνο που υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, πολλοί οδηγοί έπεσαν θύματα της υδρολίσθησης, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλαπλά συμβάντα και μία τρομακτική καραμπόλα στην αγωνιστική διαδρομή. Αυτά έφεραν κόκκινη σημαία και διακοπή του αγώνα που τελικά ήταν οριστική.

Παρότι στην κατάταξη ήρθε ανατροπή, εκ των υστέρων άλλαξαν τα αποτελέσματα αφού βάσει του άρθρου 41.9 των αγωνιστικών κανονισμών, η τελική κατάταξη προέκυψε από τη σειρά που υπήρχε ένα γύρο πριν τη διακοπή του αγώνα. Πράγμα που επανέφερε στην πρώτη θέση τον Κάσιντι (Envision Racing) ο οποίος πανηγύρισε την παρθενική νίκη του στο θεσμό, με τον Λούκας Ντι Γκράσι (ROKiT Venturi Racing) και τον Ρόμπιν Φράινς (Envision Racing) να τον πλαισιώνουν.

Μπορείτε να δείτε τη συγκλονιστική εξέλιξη κι όλα τα ατυχήματα από Onboard (κι όχι μόνο) λήψεις, στα highlights του ενδέκατου ePrix της σεζόν 2021-2022…

Βέβαια το χάος δεν περιορίστηκε σε όσα είδαμε εντός πίστας και προκλήθηκαν από την καταιγίδα. Οι αγωνοδίκες είχαν αρκετή δουλειά και επέβαλλαν πληθώρα ποινών, με τη σημαντικότερη να είναι αυτή στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Εντοάρντο Μορτάρα που έλαβε 5 δευτερόλεπτα γιατί πέρασε το όριο ταχύτητας υπό καθεστώς FCY.

Έτσι ενώ ήταν πέμπτος, πίσω από τον μεγάλο του ανταγωνιστή στη μάχη του τίτλου, Στόφελ Φαντούρν της Mercedes-EQ, έπεσε ένατος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά στη βαθμολογία, να μειωθεί στους 5 πόντους.

Formula E, Νέα Υόρκη

Η δράση στο Μπρούκλιν συνεχίζεται σήμερα, με τον δωδέκατο γύρο της σεζόν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!