Νέος ΚΟΚ: Έρχονται αλλαγές για τους διανομείς με δίκυκλα

Νέος ΚΟΚ: Έρχονται αλλαγές για τους διανομείς με δίκυκλα
Αυστηροποίηση των ελέγχων στους δρόμους αλλά και στα ΚΤΕΟ για τα δίκυκλα των διανομέων, προανήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Με τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών σε κλάδους όπως η εστίαση να έχει πολλαπλασιαστεί, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αυξημένη κυκλοφορία των δικύκλων των διανομέων στους δρόμους των πόλεων. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη στη Βουλή, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε τις σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα επανεξετάσει τις διατάξεις που αφορούν τα δίκυκλα οχήματα των διανομέων στο πλαίσιο του νέου ΚΟΚ, καθώς οι σχετικές υπηρεσίες έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ για τα δίκυκλα των διανομέων

Σε ό,τι αφορά στην φόρτωση των οχημάτων, τετράτροχων και δικύκλων, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι ο ισχύων ΚΟΚ, με το άρθρο 32, προβλέπει όλους τους κανόνες που θα πρέπει να πληρούνται, δηλαδή, το μεικτό βάρος να μην υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο, να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, να μην εξέχει το φορτίο άνω του 30%. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι «τα όποια εξαρτήματα θα πρέπει να στερεώνονται καλά», ώστε να μην δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα.

Παράλληλα, με τα άρθρα 81 και 82 του ΚΟΚ, περί μηχανισμών, εξαρτημάτων και συσκευών των οχημάτων, προβλέπεται αυτά να μην δημιουργούν κινδύνους για τους επιβαίνοντες και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

Τι ισχύει με τους ελέγχους των δικύκλων στα ΚΤΕΟ

«Επομένως, αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι ο ΚΟΚ περιλαμβάνει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που οφείλουν όλοι να σέβονται και να εφαρμόζουν. Μάλιστα και στα ΚΤΕΟ, αν στην άδεια κυκλοφορίας του δικύκλου αναγράφεται η ύπαρξη του επιπρόσθετου φορητού εξοπλισμού, θα πρέπει να ελέγχεται και η ορθή στερέωσή του π.χ. με ιμάντες», τόνισε ο Υπουργός.

Κώστας Καραμανλής

Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι πως συνήθως τα δίκυκλα αυτά όταν περνάνε ΚΤΕΟ δεν περνάνε με το κουβούκλιο μεταφοράς, με το λεγόμενο κουτί, από πίσω, αλλά συχνά οι ιδιοκτήτες τα αφαιρούν. «Οπότε εδώ πρέπει να δούμε με την Αστυνομία και την ελληνική Τροχαία τη σωστή εφαρμογή του ΚΟΚ», επισήμανε. «Από την πλευρά μας έχουμε θέσει το πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμόζεται, ξεκινώντας από την υποχρεωτικότητα του κράνους και αντανακλαστικού γιλέκου από τους οδηγούς που εργάζονται στη διανομή και μεταφορά προϊόντων, που εμείς θεσμοθετήσαμε με τον 4784 του 2021».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε όμως και ότι: «Εάν σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα κουτιά τοποθετούνται πρόχειρα, αυτό αποτελεί ευθύνη του οδηγού, όπως και το αν φορά κράνος, αν κινείται αντίθετα στο δρόμο, αν παραβιάζει τον σηματοδότη».

Photo Credits: INTIME

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!