Formula 1: Ζήτησε συγγνώμη ο Πικέ, αρνείται πως ήταν ρατσιστικό το σχόλιο για τον Χάμιλτον

Formula 1: Ζήτησε συγγνώμη ο Πικέ, αρνείται πως ήταν ρατσιστικό το σχόλιο για τον Χάμιλτον
Μετά από ένα 24ωρο… χάους στα social media, ο Νέλσον Πικέ τοποθετήθηκε δημόσια για το φερόμενο ως ρατσιστικό σχόλιό του κατά του Λούις Χάμιλτον.

Καλώς την και ας άργησε, η «απολογία» του Νέλσον Πικέ για τα ρατσιστικά σχόλια κατά του Λούις Χάμιλτον. Φερόμενα ως ρατσιστικά για να είμαστε σωστοί, αφού στην καθυστερημένη ανακοίνωσή του επί του θέματος, ο Βραζιλιάνος αρνείται πως τα λεγόμενά του είχαν αυτή την πρόθεση.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συμμετείχε τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα podcast όπου κλήθηκε να σχολιάσει τη σύγκρουση του Χάμιλτον με τον Μαξ Φερστάπεν στο Grand Prix Μεγάλης Βρετανίας του 2021. Άσχετα με τη θέση που πήρε σχετικά με το συμβάν, που δύσκολα θα ήταν αντικειμενική αφού ο Ολλανδός αποτελεί τον αγαπημένο της κόρης του Πικέ, Κέλι, χρησιμοποιήθηκε μία λέξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Λούις Χάμιλτον

Τη λέξη «νέγρος», που για τον ίδιο τον Χάμιλτον, για τη Formula 1, για τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού αλλά και τη Mercedes-AMG F1, είχε ξεκάθαρο ρατσιστικό νόημα.

Ο 69χρονος απολογήθηκε αλλά τόνισε πως δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του και πάτησε στο αφήγημα που έχει χρησιμοποιηθεί ήδη στα social media κι αφορά το γεγονός πως αυτή η λέξη χρησιμοποιείται ευρέως στη Βραζιλία, ενίοτε με… ουδέτερη σημασία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νέλσον Πικέ:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα σχετικά με ιστορίες που εμφανίζονται στα media σχετικά με ένα σχόλιο που έκανα σε μία συνέντευξη πέρυσι. Αυτό που είπα δεν το αξιολόγησα σωστά και δεν υπερασπίζομαι τα λεγόμενά μου, όμως θέλω να διευκρινίσω πως ο όρος που χρησιμοποίησα, είναι ένας όρος στην καθομιλουμένη στα πορτογαλικά Βραζιλίας, χρησιμοποιείται ευρέως και ιστορικά ως συνώνυμο του “τύπος” ή “πρόσωπο” και δεν είχε ποτέ σκοπό να προσβάλει. Δε θα χρησιμοποιούσα ποτέ τη λέξη την οποία με κατηγορούν πως χρησιμοποίησα σε κάποιες μεταφράσεις. Καταδικάζω έντονα κάθε υπόνοια ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από εμένα με σκοπό να υποτιμήσω έναν οδηγό λόγω του χρώματος του δέρματός του. Ζητώ ολόψυχα συγγνώμη από οποιονδήποτε επηρεάστηκε, συμπεριλαμβανομένου του Λούις, ο οποίος είναι ένας απίστευτος οδηγός, όμως η μετάφραση σε ορισμένα media που πλέον κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι σωστή. Οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στη F1 ή στην κοινωνία και είμαι στην ευχάριστη θέση να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου από αυτή την άποψη».

Νέλσον Πικέ

Πρέπει να σημειώσουμε πως το έγκυρο motorsport.com που είναι ένα μέσο που αποφεύγει κάθε μορφή «κιτρινισμού», επιμένει βασιζόμένο στους συνεργάτες που επιμελούνται την έκδοσή του στη Λατινική Αμερική, πως παρά τον ισχυρισμό του Πικέ, οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη λέξη υποτιμητικά και με ξεκάθαρο φυλετικό νόημα.

Μένει να δούμε ποια θα είναι αντίδραση της F1 και της FIA (είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως θα αποκλειστεί από την είσοδο στα paddock αν δεν ζητούσε συγνώμη) αλλά και του ίδιου του Χάμιλτον.

Φωτογραφίες: Renault F1, Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!