Φεστιβάλ Ταχύτητας Γκούντγουντ: To ηλεκτρικό «διαστημόπλοιο» που έσπασε τα χρονόμετρα (vid)

Φεστιβάλ Ταχύτητας Γκούντγουντ: To ηλεκτρικό «διαστημόπλοιο» που έσπασε τα χρονόμετρα (vid)
To McMurtry Speirling είναι ένα πρωτότυπο όχημα με τεράστια κάθετη δύναμη και χαμηλό βάρος που του χαρίζουν εξωφρενικές επιδόσεις.

Με χρόνο 40:06, το εντυπωσιακό Speirling της McMurtry Automotive (μίας βρετανικής start-up που ιδρύθηκε το 2016) διέλυσε τον ανταγωνισμό κατά τις κατατακτήριες δοκιμές στην ανάβαση του Γκούντγουντ. Το ηλεκτρικό πρωτότυπο εφοδιάζεται με δύο μοτέρ που κινούν τους πίσω τροχούς και αποδίδουν περίπου 800 ίππους!

Ο ειδικός σε αναβάσεις Άλεξ Σάμερς σημείωσε με το Speirling (σημαίνει «καταιγίδα» στα ιρλανδικά) το δεύτερο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών στην ανάβαση 1,86 χλμ. στο Φεστιβάλ Ταχύτητας του Γκούντγουντ (το ρεκόρ κατέχει από το 2019 το επίσης ηλεκτρικό Volkswagen ID.R με 39:90).

Έτσι θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να καταρρίψει το ρεκόρ στον τελικό (το λεγόμενο Shootout), που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 5.30 μμ (ώρα Ελλάδας). Με βάρος κάτω από 1.000 κιλά και μέγιστη ισχύ περίπου 800 ίππων, το πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο επιταχύνει από στάση στα 96 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 1,5 δευτερόλεπτο!

Το μυστικό του McMurtry Speirling είναι οι διπλοί ανεμιστήρες που παράγουν τρομακτική κάθετη δύναμη: 2.000 κιλά από την πρώτη στιγμή. Πρόκειται για περισσότερη κάθετη δύναμη από αυτή των μονοθεσίων της Formula 1 στα 250 χλμ/ώρα!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!