Πρώτη επαφή του Ραζγκατλίογλου με την Yamaha M1 MotoGP

Κώστας Παστρίμας
Πρώτη επαφή του Ραζγκατλίογλου με την Yamaha M1 MotoGP
Ο Τούρκος αναβάτης επιτέλους ανέβηκε στη σέλα της αγωνιστικής Yamaha M1 για μία ημέρα δοκιμών στην Ισπανία.

Η πολυσυζητημένη πρώτη επαφή του Τόπρακ Ραζγκατλίογλου με μοτοσικλέτα MotoGP επιτέλους πήρε σάρκα και οστά με τον Τούρκο αναβάτη να κάνει τα πρώτα του χιλιόμετρα στη σέλα της αγωνιστικής Yamaha M1. Η ομάδα δοκιμών της Yamaha βρέθηκε στην πίστα του Άραγκον στην Ισπανία με όλη την τεχνική υποστήριξη και έναν σημαντικό καλεσμένο, τον Κάλ Κράτσλοου να βοηθήσει τον Ραζγκατλίογλου στα πρώτα του χιλιόμετρα.

Ο 25χρονος πρωταθλητής Superbike, φρέσκος από την πρώτη του νίκη φέτος στο Μιζάνο για το WSBK, ανέβηκε στη σέλα της Yamaha M1 νωρίς το πρωί της Τρίτης και άρχισε να προσαρμόζεται στη σέλα της μοτοσικλέτας. Κατάφερε να συμπληρώσει 40 γύρους κάνοντας μικρά στίντ λόγω της έντονης ζέστης, ενώ ακολούθησε τις συμβουλές του Κράτσλοου δοκιμάζοντας μάλιστα να φτάσει τον χρόνο που είχε σημειώσει ο Βρετανός πριν παραδώσει τη μοτοσικλέτα στον Τούρκο.

Toprak

Όλα ήταν καινούρια για τον Ραζγκατλίογλου στο Άραγκον - από τα ελαστικά της Michelin, μέχρι το seamless κιβώτιο ταχυτήτων, ωστόσο εκείνο που τον εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα φρένα από ανθρακονήματα και η ταχύτητα της μοτοσικλέτας στην ευθεία. Ο αναβάτης της Yamaha τόνισε: «Ήταν η πρώτη μου ημέρα με την MotoGP Yamaha M1 και αισθάνθηκα εντελώς διαφορετικά σε σχέση με την R1 μου. Περισσότερη δύναμη, διαφορετικά ηλεκτρονικά, διαφορετικό κιβώτιο ταχυτήτων, όλα ήταν εντελώς νέα για μένα. Σε κάθε γύρο μάθαινα όλο και περισσότερα, διότι μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike δεν είναι εύκολο να προσαρμοστείς στο MotoGP. Ευτυχώς είχα τον Κάλ Κράτσλοου μαζί μου να με συμβουλεύει και με βοήθησε πολύ. Αισθάνθηκα καλά στη μοτοσικλέτα, ιδιαίτερα στις ευθείες που ήταν απίστευτα γρήγορη και ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία τα φρένα από ανθρακονήματα».

Yamaha

Οι δοκιμές διακόπηκαν νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί αρχικά καθώς άρχισε να βρέχει. Παρόλα αυτά, ο Ραζγκατλίογλου έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την εμπειρία με την Yamaha M1. «Είχε αρκετή ζέστη σήμερα και αποφασίσαμε να κάνουμε μικρές περιόδους των 5-6 γύρων έπειτα από την πρώτη μου επαφή με 12 συνεχόμενους γύρους. Όταν βλέπεις MotoGP στην τηλεόραση εδώ στο Άραγκον μπορείς να διακρίνεις ότι έχει σαμαράκια και το ένιωσα και σήμερα. Δεν είναι τόσο άσχημα, πρέπει απλά να κρατάς το γκάζι ανοιχτό όταν περνάς από πάνω τους διότι αν κλείσεις το γκάζι η μοτοσικλέτα γίνεται ασταθής. Γενικά, ήταν θετικό τεστ παρότι διακόπηκε από τη βροχή το απόγευμα. Δεν κάναμε όσους γύρους θέλαμε, αλλά ευχαριστήθηκα την οδήγηση της μοτοσικλέτας MotoGP, ευχαριστώ πολύ την Yamaha για την ευκαιρία».

Toprak

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!