Κάρτα καυσίμων Fuel Pass: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση των 80 ευρώ (vid)

Κάρτα καυσίμων Fuel Pass: Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση των 80 ευρώ (vid)
Ο Υπουργός Οικονομικών εξειδίκευσε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα καύσιμα.

Αυξημένη είναι η κρατική επιδότηση για τα καύσιμα κίνησης που θα δοθεί το επόμενο τρίμηνο (Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο), σε περίπου 3,1 εκατ. δικαιούχους. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την εξειδίκευση των μέτρων που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, όσοι επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας θα λάβουν επιπλέον 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας:

Επεκτείνεται η κάρτα καυσίμων (fuel-pass 2) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, παρέχοντας μεγαλύτερη επιδότηση, σε περισσότερους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, χορηγείται, κατά τον μήνα Ιούλιο, επιδότηση καυσίμων, αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης, που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Ύψος επιδότησης ανά όχημα και περιοχή

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο (65 ευρώ χωρίς κάρτα), από 45 ευρώ που ίσχυε.

Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο (85 ευρώ χωρίς κάρτα), από 55 ευρώ που ίσχυε.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα) για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή (55 ευρώ χωρίς κάρτα).

Συνεπώς, η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή, ή 80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή, ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο.

Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων. «Αυτή η επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα, ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ», υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Χρήστος Σταϊκούρας

Επιδότηση για το diesel

Συνεχίζεται η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης (Diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η επιδότηση είναι 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ, να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Τι ισχύει για τους αγρότες

Όσον αφορά τους αγρότες, επιστρέφεται εντός του Αυγούστου αντί για τον Νοέμβριο ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία αυτών των αγορών, και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!