Νέος ΚΟΚ, αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης παραβάσεων: Οι 8 δράσεις για την οδική ασφάλεια

Νέος ΚΟΚ, αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης παραβάσεων: Οι 8 δράσεις για την οδική ασφάλεια
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε τις προτεραιότητας του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια.

Στο τετράπτυχο «ασφαλείς δρόμοι, υπεύθυνοι οδηγοί, κυκλοφοριακή παιδεία και δίκαιοι κανόνες για όλους» βασίζεται η πολιτική της κυβέρνησης για την προώθηση της οδικής ασφάλειας, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Μιλώντας στο 8ο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας, ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε «εθνικό στόχο» την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι τίθενται συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι, που αφορούν αφενός την μείωση των θανατηφόρων τροχαίων κατά 50% έως το 2030 και αφετέρου τη βελτίωση όλων των επιδόσεων οδικής ασφάλειας, όπως η υπέρβαση ταχύτητας, η μη χρήση κράνους και ζώνης, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η αντιμετώπιση των συνεπειών μετά το ατύχημα.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι οι βασικές προτεραιότητες του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου βασίζονται σε οκτώ θεμελιώδεις πυλώνες:

• Ολοκληρωμένος Νόμος Οδικής Ασφάλειας, με επικαιροποιημένο ΚΟΚ
• Αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων
• Πιο συστηματική Επιτήρηση της Οδικής Ασφάλειας
• Συνεκτικό Πρόγραμμα Βελτιώσεων στο Υπεραστικό Δίκτυο
• Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επεμβάσεων στις Πόλεις
• Το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, που έχει ήδη συγκροτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
• Συστηματική Δεκαετή Επικοινωνιακή Πολιτική ευαισθητοποίησης του κοινού
• Σύσταση ενός καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα Εθνικού Ταμείου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει τα χρηματικά ποσά από τα πρόστιμα του ΚΟΚ και θα τα κατανέμει στους Δήμους για την υλοποίηση δράσεων Οδικής Ασφάλειας.

Όσον αφορά το νέο σύστημα εκπαίδευσης κι εξέτασης οδηγών, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε: «Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο, καινοτόμο πλαίσιο, ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με την επικίνδυνη ελληνική συνήθεια, κάποιοι πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν όπως - όπως να οδηγούν. Στόχος μας είναι ο νέος ΚΟΚ να λειτουργεί πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή».

Κώστας Καραμανλής

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!