Test drive Toyota RAV4 PHEV: Όλα στο μάξιμουμ

Test drive Toyota RAV4 PHEV: Όλα στο μάξιμουμ

Test drive Toyota RAV4 PHEV: Όλα στο μάξιμουμ
Το SUV της Toyota θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο λειτουργίας για όλα τα plug-in υβριδικά.

Η Toyota έχει τεράστια εμπειρία στην κατασκευή υβριδικών αυτοκινήτων, αλλά το Toyota RAV4 Plug-in Hybrid είναι ένα από τα πρώτα PHEV της εταιρείας. Βασίζεται στο υβριδικό RAV4 πέμπτης γενιάς, αλλά με μερικές ουσιαστικές αναβαθμίσεις. Οι κυριότερες είναι η προσθήκη ενός ισχυρότερου ηλεκτροκινητήρα μπροστά, μιας μεγαλύτερης μπαταρίας ιόντων λιθίου και η τοποθέτηση μιας πρίζας για τη φόρτισή της. Οι αναβαθμίσεις αυτές έχουν πάει το -έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό- RAV4 ένα επίπεδο πάνω. Κι αυτό γιατί στις δυνατότητές του έχει προστεθεί και η δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης για απόσταση που μπορεί να φτάσει τα 80 χιλιόμετρα.

Toyota RAV4

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το επίκεντρο αυτού του RAV4 είναι φυσικά το υβριδικό σύστημα κίνησης και η λειτουργία του. Διαθέτει έναν 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 2,5 λίτρων, που συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 134 kW στον εμπρός άξονα και έναν ηλεκτροκινητήρα 40 kW στον πίσω άξονα. Και οι δύο τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 18,1 kWh που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα. Συνολικά τα τρία μοτέρ αποδίδουν 306 ίππους ισχύος και 270 Nm ροπή, ενώ η μετάδοση, χάρη στο τρίτο ηλεκτρικό μοτέρ, περνά σε όλους τους τροχούς όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, μέσω της «έξυπνης» τετρακίνησης (AWD-i).

Εξελιγμένο υβριδικό σύστημα

Η τεχνογνωσία της Toyota και η προσοχή που έχει δώσει στη λειτουργία του υβριδικού συστήματος στο RAV4 γίνονται φανερές από την πρώτη στιγμή. Ξεκινώντας, το αυτοκίνητο μπαίνει αυτόματα σε ηλεκτρική λειτουργία. Αν η μπαταρία είναι φορτισμένη και ο οδηγός έχει επιλέξει τη λειτουργία EV (κάτι που γίνεται πανεύκολα από ένα κουμπί στην κονσόλα), το RAV4 κινείται αθόρυβα και άκοπα αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Σε αυτήν την περίπτωση η αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 80 χιλιόμετρα με ταχύτητες έως 135 χλμ/ώρα.

Toyota RAV4

Οι δυνατότητες διαμόρφωσης του προφίλ λειτουργίας του αυτοκινήτου είναι επίσης πολλές. Τα τρία βασικά προγράμματα απόδοσης είναι τα Eco, Normal και Sport. Δευτερευόντως, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει τις λειτουργίες EV, για αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, ή Auto για πέρασμα στην υβριδική λειτουργία όπως κρίνει ο ηλεκτρονικός έλεγχος του αυτοκινήτου. Τέλος υπάρχει και η επιλογή Trail, που κρατά στο παιχνίδι τον πίσω ηλεκτρικό κινητήρα κατά βούληση του οδηγού, για δύσκολες εκτός δρόμου καταστάσεις.

Εντυπωσιακές όμως είναι και οι επιδόσεις του αυτοκινήτου. Το Toyota RAV4 επιταχύνει δυναμικά, θυμίζοντας περισσότερο ταχύτατο ηλεκτρικό παρά συμβατικό αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται φανερό από τα μόλις 6 δευτερόλεπτα που απαιτούνται για την επίτευξη της ταχύτητας των 100 χλμ/ώρα. Αμεσες είναι και η ενδιάμεσες επιταχύνσεις, ενώ η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα για λόγους οικονομίας και μόνο.

Toyota RAV4

Οι προσπεράσεις απαιτούν ελάχιστο χρόνο και η οδήγηση είναι άκοπη και απολαυστική. Ακόμα πιο σημαντικό -και στοιχείο που αποδεικνύει την ωριμότητα της υβριδικής τεχνολογίας του μοντέλου και της Toyota- είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση. Ένα αυτοκίνητο 2 τόνων με 306 ίππους που «καίει» περίπου 2 λίτρα βενζίνης/100 χλμ. με γεμάτες μπαταρίες και μάξιμουμ 7,5 όταν αυτές είναι άδειες, είναι πραγματική αποκάλυψη.

Επιβλητική παρουσία στο δρόμο

Το RAV4 είναι ένα μεγάλο SUV, με μήκος 4,635 μέτρα και πλάτος 1,855. Το μεταξόνιο φτάνει στα 2,69 μέτρα, ορίζοντας έτσι ένα, στα χαρτιά, πολύ άνετο αυτοκίνητο. Στην πράξη, τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Το πάτωμα είναι σχεδόν επίπεδο, οι πόρτες έχουν μεγάλο άνοιγμα και ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 490 λίτρων έως την εταζέρα, ή 1.604 με διπλωμένα τα πίσω καθίσματα και πλήρη εκμετάλλευση του εσωτερικού ύψους.

Toyota RAV4

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή σου έναν πληρέστατο πίνακα οργάνων με πλήθος ψηφιακών αλλά και αναλογικών ενδείξεων, ενώ μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη αφής 9 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων, καταλαμβάνει το χώρο στο κέντρο του ταμπλό, πάνω από τους αεραγωγούς και τα ξεχωριστά χειριστήρια του ψηφιακού κλιματισμού δύο ζωνών. Με εύχρηστο και κατανοητό λειτουργικό σύστημα, έχει μεγάλες δυνατότητες διασύνδεσης και αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στην καθημερινότητα.

Η καμπίνα δείχνει πολυτελής και η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική. Το RAV4 αποπνέει υψηλή αίσθηση ποιότητας και δείχνει ότι θα αντιμετωπίσει εύκολα την τις δοκιμασίες που θα του επιβάλλει η καθημερινότητα ενός οικογενειακού αυτοκινήτου.

Απλότητα και αποτελσματικότητα

Η Toyota είναι γνωστή για το ότι κάνει τα αυτοκίνητά της όσο το δυνατόν πιο απλά στην οδήγηση, ανεξάρτητα από το σύστημα κίνησης, και το RAV4 Plug-in Hybrid συμβαίνει το ίδιο. Το σύστημα plug-in δεν απαιτεί ειδικές τεχνικές οδήγησης - απλώς πατήστε το κουμπί «Power», επιλέξτε drive και ξεκινήστε. Κινούμενοι, έχετε επιβλητική θέα του δρόμου χάρη σε μια ανυψωμένη θέση οδήγησης, ενώ τα ελαφριά χειριστήρια φωτός σημαίνουν ότι το RAV4 PHEV είναι απλό στους ελιγμούς σε χαμηλές ταχύτητες. Είναι απολαυστικό ακόμη και σε υψηλότερες ταχύτητες, χάρη στην ισχύ των 306 ίππων και τη λίγο σφιχτότερη ανάρτηση, που όμως δεν επηρεάζει καθόλου την άνεση του αυτοκινήτου.

Toyota RAV4

Σε αντίθεση με αρκετά άλλα plug-in υβριδικά μοντέλα, το RAV4 βασίζεται στο ηλεκτρικό του σύστημα τις περισσότερες φορές, με τον βενζινοκινητήρα να βοηθάει όταν χρειάζεται. Το αυτοκίνητο είναι αθόρυβο και γαλήνιο όταν κυκλοφορεί μόνο με μπαταρία, με τον κινητήρα να γίνεται ελάχιστα αντιληπτός όταν ανάβει. Ακόμα και υπό πλήρες φορτίο ο θόρυβος είναι συγκριτικά χαμηλός και ποτέ δεν γίνεται ενοχλητικός.

Toyota RAV4

Το Toyota RAV4 Plug-in Hybrid είναι ένα εντυπωσιακό αυτοκίνητο. Έχει premium αίσθηση στο εσωτερικό, ενώ το υβριδικό σύστημα είναι καλά ενσωματωμένο και εξακολουθεί να προσφέρει εξαιρετική απόδοση όταν η μπαταρία είναι άδεια. Με τιμή που ξεκινά από 49.570 ευρώ, δεν απαιτεί κανέναν συμβιβασμό στη χρήση του, και αν μπορείτε να εκμεταλλεύεστε καθημερινά την ηλεκτροκίνηση, γίνεται και πολύ οικονομικό. Επιπλέον, εάν χρειάζεστε ένα τετρακίνητο RAV4, είναι ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος να το αποκτήσετε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!