Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πόσο επιβαρύνουν οι μεταφορές τον πλανήτη μας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πόσο επιβαρύνουν οι μεταφορές τον πλανήτη μας
Το πακέτο «Fit for 55» της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει φιλόδοξους στόχους με ορίζοντα το 2030 για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Με κεντρικό σύνθημα «Only One Earth», κυβερνήσεις, φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες, συντονίζουν τις προσπάθειές τους καθώς ο πλανήτης μας εκπέμπει σήμα SOS.

Ως παγκόσμιος στόχος έχει τεθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη να διατηρηθεί έως 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προ βιομηχανικής εποχής. Για να επιτευχθεί, θα πρέπει να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Τι είναι το «Fit for 55»

To πακέτο «Fit for 55» είναι το εργαλείο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει τους στόχους της: να μειώσει το λιγότερο κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και να επιτευχθεί η ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050. Ειδικά για τον τομέα των μεταφορών, ο στόχος είναι αρκετά υψηλότερος, φθάνοντας το 90%.

εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 25% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG). Από αυτό το ποσοστό, τα 7/10 αφορούν τις οδικές μεταφορές.

Ηλεκτροκίνηση και εναλλακτικά καύσιμα

Ο σημαντικότερος τρόπος για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων κατά τις μετακινήσεις είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών καυσίμων (φυσικό αέριο, υδρογόνο, βιοκαύσιμα κλπ). Αυτή τη στιγμή στους δρόμους της ΕΕ κυκλοφορούν 13,4 οχήματα (επιβατικά αυτοκίνητα και βαν) εναλλακτικών καυσίμων, αποτελώντας το 5% του συνολικού στόλου. Η εκτίμηση είναι ότι το μερίδιο θα φθάσει το 16% το 2030 και θα διπλασιαστεί (στο 50% δηλαδή) το 2050.

βιοκαύσιμα

Για να αναπτυχθεί ο στόλος των πράσινων αυτοκινήτων, χρειάζεται ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά 60 χλ. στο κεντρικό δίκτυο μέχρι το 2025 και ένας σταθμός υδρογόνου ανά 200 χλμ. έως το 2030.
Τα συμπεράσματα από την τελευταία πενταετία δεν είναι πάντως θετικά: ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεκαπλασιάστηκαν, οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης αυξήθηκαν κατά μόλις 2,5 φορές.

Σύμφωνα με έρευνα, θα πρέπει μέχρι το 2030 να εγκαθίστανται κάθε εβδομάδα 14.000 δημόσια σημεία φόρτισης στην ΕΕ, έναντι μόλις 2.000 σημείων που είναι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος! Η Ελλάδα βρίσκεται στην ουρά της κατάταξης όσον αφορά το δημόσιο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, με μόλις 0,2 φορτιστή ανά 100 χλμ. οδικού δικτύου.

Ελλάδα: Τι προβλέπει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος

Σειρά από πολιτικές και μέτρα για την μετάβαση της χώρας μας στην κλιματική ουδετερότητα περιλαμβάνει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών, προβλέπει την προώθηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων, δηλαδή των αμιγώς ηλεκτρικών.

Όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά (βαν) που θα πωλούνται στη χώρα μας από το 2030 θα πρέπει να είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά. Στον κλιματικό νόμο ως ημερομηνία αναφέρεται η 1η Ιανουαρίου 2030, εκτός και προβλεφθεί διαφορετική ημερομηνία από το ενωσιακό δίκαιο. Δεν αποκλείεται δηλαδή η χώρα μας να υιοθετήσει τελικά το έτος 2035, όπως προβλέπει το πακέτο "Fit for 55".

charging

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!