Renault Scenic Vision: Ηλεκτρικό με δεξαμενή υδρογόνου για αυτονομία 800 χλμ. (vid)

Renault Scenic Vision: Ηλεκτρικό με δεξαμενή υδρογόνου για αυτονομία 800 χλμ. (vid)

Renault Scenic Vision: Ηλεκτρικό με δεξαμενή υδρογόνου για αυτονομία 800 χλμ. (vid)
Η Renault παρουσίασε στη σύνοδο ChangeNOW στο Παρίσι ένα πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο απεικονίζει το όραμά της για τη βιώσιμη μετακίνηση.

Παρουσία του CEO του Renault Group, Λούκα ντε Μέο, αλλά και του διάσημου συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η πρεμιέρα του Scenic Vision. Το πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί τον προπομπό ενός μοντέλου παραγωγής που θα λανσαριστεί το 2024, ενώ παράλληλα απεικονίζει το όραμα της Renault για το αυτοκίνητο του μέλλοντος. Κάνει εκτενή χρήση ανακυκλωμένων υλικών, ενώ παράλληλα ενσωματώνει τεχνολογίες που καθιστούν ασφαλές και απολαυστικό το ταξίδι για τους επιβάτες του.

Το Scenic Vision παρουσιάστηκε στη σύνοδο ChangeNOW, που έχει ως σκοπό να αλλάξει τις συνήθειές μας προς όφελος του πλανήτη. Η Renault στοχεύει σε μια εξ ολοκλήρου ηλεκτρική γκάμα στην Ευρώπη έως το 2030 και το οικογενειακό ηλεκτρικό μοντέλο του 2024 θα είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας μηδενικών ρύπων. Το μήκους 4,5 μέτρων αυτοκίνητο διαθέτει αντίθετα ανοιγόμενες πόρτες, που σε συνδυασμό με την απουσία μεσαίας κολώνας, συμβάλλουν καθοριστικά στην εύκολη είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο.

Πρόκειται για ένα υβριδικό – ηλεκτρικό και υδρογονοκίνητο – αυτοκίνητο που απαιτεί λιγότερες και μικρότερες στάσεις ανεφοδιασμού. Εφοδιάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα 218 ίππων του Megane E-Tech και μπαταρία 40 kWh που είναι πλήρως ανακυκλώσιμη και θα κατασκευάζεται στη Γαλλία έως το 2024 στις εγκαταστάσεις του Renault ElectriCity Gigafactory.

Renault Scenic Vision

Η μπαταρία αυτή είναι ελαφρύτερη, μικρότερη και στην πραγματικότητα κοστίζει λιγότερο από εκείνη ενός αντιστοίχου ηλεκτρικού οχήματος. Διαθέτει fuel cells ισχύος 15 kW για την επαναφόρτιση σε μεγάλες διαδρομές, ώστε να επεκτείνει την αυτονομία του, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 800 χλμ.

Το eco-design και οι τεχνολογικές καινοτομίες στο μέτωπο της κυκλικής οικονομίας – το 70% των υλικών του είναι προϊόν ανακύκλωσης, ενώ το 95% αυτών είναι ανακυκλώσιμα – συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαφύλαξη των πόρων. Παράλληλα, όλα τα δομικά εξαρτήματα αλουμινίου (περιβλήματα, βάσεις μπαταριών, καθίσματα) και τα διακοσμητικά στοιχεία (κονσόλα, cockpit) είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και έχουν υποστεί μόνο μία ελαφρά κατεργασία.

Renault Scenic Vision

Η τεχνολογία που ενσωματώνεται στο αυτοκίνητο αναβαθμίζει το επίπεδο ασφαλείας οδηγού και επιβατών περιορίζοντας τον αριθμό των ατυχημάτων, έως και 70%. Τα πολλαπλά συστήματα ADAS και τρία ενσωματωμένα συστήματα «Safety Score», «Safety Coach» και «Safe Guardian», προσφέρουν επιπλέον ασφάλεια για όλους, παρέχοντας ένα μοναδικό επίπεδο σωματικής και ψυχολογικής άνεσης. Το αυτοκίνητο εντοπίζει επικίνδυνες συμπεριφορές και προωθεί πρακτικές αμυντικής οδήγησης.

Το «Safety Coach» χρησιμοποιεί δεδομένα που λαμβάνονται από το περιβάλλον και το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου και ενημερώνει τους χρήστες για τους κινδύνους που ενδεχομένως θα συναντήσουν στη διαδρομή τους. Έτσι, το «Safety Coach» δίνει στον οδηγό περισσότερο χώρο να λειτουργήσει προληπτικά, να αποφύγει τον κίνδυνο, να ελαττώσει ταχύτητα ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση (κυκλική διασταύρωση, επικίνδυνη διασταύρωση, όρια ταχύτητας) και να αξιολογήσει τις διάφορες οπτικές και ακουστικές προειδοποιήσεις. Το Safety Coach συμβάλλει στη μείωση κατά 30% του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων – συμπεριλαμβανομένων και των θανατηφόρων.

Renault Scenic Vision

Η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των οδηγών για την υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών οδήγησης, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου και του άγχους και στην αποφυγή ατυχημάτων. Ωστόσο, σε περίπτωση πραγματικού και αναγνωρισμένου κινδύνου, αναλαμβάνουν τα ενσωματωμένα συστήματα. Αυτός είναι ο ρόλος του «Safe Guardian» που ενεργοποιείται όταν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος (επικίνδυνη στροφή, απώλεια ελέγχου του τιμονιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπνηλία κ.λπ.). Σε τέτοιες περιπτώσεις, το όχημα επιβραδύνει και ανακτά αυτόματα τον έλεγχο.

Για ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια στον οδηγό, το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από συστήματα παρακολούθησης της υγείας. Ένας αισθητήρας καρδιακών παλμών τοποθετημένος στο τιμόνι και μια κάμερα, χρησιμεύουν για την ανίχνευση των σημαδιών κόπωσης ή αδράνειας του οδηγού. Εάν προκύψει πρόβλημα, στον οδηγό και τους επιβάτες αποστέλλονται προειδοποιητικά σήματα και ειδοποιούνται αυτόματα οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Renault Scenic Vision

Για ιδανική ορατότητα και ηρεμία, το Scenic Vision έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να διαθέτει μια εξαιρετικά μεγάλη οθόνη τοποθετημένη στο σημείο που το ταμπλό συναντά το παρμπρίζ. Εμφανίζει το άμεσο περιβάλλον του αυτοκινήτου χάρη σε μια σειρά από κάμερες που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του οχήματος. Το σύστημα αυξάνει το οπτικό πεδίο του οδηγού κατά 24% χάρη στην διεύρυνση του οπτικού πεδίου του παρμπρίζ, και στο μπροστινό καπό που «εξαφανίζεται» από το οπτικό πεδίο του οδηγού. Το ενεργό οπτικό πεδίο έχει αυξηθεί κατά 6,7°.

Στο εσωτερικό του Renault Scenic Vision υπάρχουν 10 διαμορφώσιμες οθόνες. Αφορούν διαφορετικές λειτουργίες και βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του εσωτερικού. Μια κάμερα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος, βλέπει πού κοιτάζουν οι άνθρωποι και στρέφει τις οθόνες προς το πρόσωπο που θέλει να χρησιμοποιήσει το σύστημα, για καλύτερη εργονομία και προσβασιμότητα. Κάθε κάθισμα είναι εξοπλισμένο με μικρόφωνα και ηχεία για να δημιουργήσει ένα μοναδικό περιβάλλον ήχου για κάθε επιβάτη και να εξασφαλίσει τη βέλτιστη επικοινωνία στο εσωτερικό, καθώς μπορεί επίσης να ενισχύσει τις ομιλίες των επιβατών.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!