Όταν ο Rolls συνάντησε τον Royce

Όταν ο Rolls συνάντησε τον Royce
Πριν από ακριβώς 118 χρόνια, στις 4 Μαΐου 1904, «γεννήθηκε» σε ένα ξενοδοχείο στο Μάντσεστερ η μάρκα που έγινε συνώνυμη της πολυτέλειας.

Δύο «κόσμοι» ενώθηκαν στις 4 Μαΐου του 1904, δημιουργώντας μία από τις πιο γνωστές πολυτελείς μάρκες στην ιστορία της αυτοκίνησης. Εκείνη την ημέρα, ο Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς (δεξιά) ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Μάντεστερ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Χένρι Ρόις (αριστερά), έναν μηχανολόγο με πολύ καλή φήμη. Η συνομιλία των δύο ανδρών στο ξενοδοχείο Midland πήγε εξαιρετικά, με τον Ρολς να δηλώνει κατά την επιστροφή του στο Λονδίνο: «Βρήκα τον καλύτερο μηχανολόγο στον κόσμο!». Ο Ρολς συμφώνησε να διαθέτει προς πώληση όλα τα αυτοκίνητα που θα μπορούσε να κατασκευάσει ο Ρόις.

Και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η πασίγνωστη Rolls-Royce. Από την μία η μηχανολογική «ιδιοφυία» του Ρόις και από την άλλη οι γνωριμίες του Ρολς με πολιτικούς αλλά και το ταλέντο του στην προώθηση του προϊόντος, συνδυάστηκαν ιδανικά, δημιουργώντας το «καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο». Τα αυτοκίνητα με το σήμα της Rolls-Royce έδιναν κύρος στον ιδιοκτήτη τους και καθώς δεν μπορούσαν να τα αποκτήσουν παρά ελάχιστοι, αποτελούσαν αντικείμενο πόθου για όλους.

Δύο μεγάλα μυαλά από διαφορετική αφετηρία

Οι δύο άνδρες που συναντήθηκαν σε εκείνο το ξενοδοχείο, προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Από αριστοκρατική οικογένεια ο Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς, που ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας και μηχανολόγος. Λάτρης της ταχύτητας, ο Ρολς λάμβανε μέρος σε αγώνες με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Ήταν όμως και αεροπόρος, αρχικά με αερόστατα και στη συνέχεια με αεροπλάνα. Το 1910 έγινε ο πρώτος πιλότος που πέταξε πάνω από την Μάγχη και επέστρεψε στη Βρετανία χωρίς στάση. Λιγότερο από δύο μήνες μετά από το συγκεκριμένο επίτευγμα, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αεροπορικού διαγωνισμού στο Μπόρνμουθ. Το αεροπλάνο Wright Flyer που πιλόταρε έχασε την «ουρά» του, με αποτέλεσμα να συντριβεί και ο Ρολς να χάσει τη ζωή του σε ηλικία μόλις 32 ετών.

Από ταπεινό... περιβάλλον προερχόταν ο Χένρι Ρόις. Έχοντας τέσσερα αδέλφια, βοηθούσε οικονομικά τους γονείς του. Ως νεαρός πουλούσε εφημερίδες και παρέδιδε τηλεγραφήματα. Στη συνέχεια όμως, χάρη σε έναν θείο του, μπήκε σε σχολή σιδηροδρόμων και μαθήτευσε δίπλα σε κορυφαίους μηχανικούς. Αρχικά εργάστηκε σε εταιρείες ηλεκτρισμού στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του επιχείρηση στο Μάντσεστερ. Στις αρχές του 20ου αιώνα σχεδίασε και κατασκεύασε το «Royce», ένα όχημα με ισχύ 10 ίππων. Η πρώτη διαδρομή που έκανε ήταν από το εργοστάσιο στο Μάντσεστερ μέχρι το σπίτι του, την 1η Απριλίου του 1904.

Rolls-Royce Phantom II

H κληρονομιά τους και το ηλεκτρικό «αύριο» της Rolls-Royce

Οι αξίες των δύο ιδρυτών της μάρκας ζουν ακόμη, με την Rolls-Royce να είναι γνωστή για την τεχνολογία και την πολυτέλεια που χαρακτηρίζουν κάθε νέο αυτοκίνητό της. Από το 1998 η βρετανική μάρκα είναι θυγατρική του BMW Group, και πλέον είναι έτοιμη να περάσει στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Το 2023 η Rolls-Royce θα λανσάρει στην παγκόσμια αγορά την Spectre, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ιστορίας της. Το υπερπολυτελές δίθυρο coupe έχει παρουσιαστεί ως καμουφλαρισμένο αυτοκίνητο δοκιμών και αποτελεί το πρώτο βήμα της θυγατρικής του Ομίλου BMW έως τον πλήρη εξηλεκτρισμό της μάρκας, στα τέλη της δεκαετίας.

Rolls-Royce Spectre

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!