Formula 1, Πρόεδρος Ferrari: «Αντί να ψάχνουμε για ενόχους, αρχίσαμε να ψάχνουμε για υπεύθυνα άτομα»

Formula 1, Πρόεδρος Ferrari: «Αντί να ψάχνουμε για ενόχους, αρχίσαμε να ψάχνουμε για υπεύθυνα άτομα»
Στο περιθώριο του αγώνα της F1 στην Ίμολα, ο Τζον Έλκαν αναφέρθηκε στην αλλαγή νοοτροπίας που βοήθησε την Scuderia Ferrari να επιστρέψει στις νίκες.

Οι χιλιάδες τιφόζι στις εξέδρες της Ίμολα αλλά και η παρουσία της ηγεσίας της Ferrari στο γκαράζ της Scuderia ίσως άσκησαν πίεση στην ιταλική ομάδα, η οποία μεταφράστηκε στην εγκατάλειψη του Κάρλος Σάινθ μόλις στον πρώτο γύρο και στο λάθος του Σαρλ Λεκλέρ που του στοίχισε μία θέση στο βάθρο και 7 πολύτιμους βαθμούς.

Ακόμη και έτσι, η Scuderia Ferrari παραμένει στη θέση του… οδηγού στο φετινό πρωτάθλημα, έχοντας 11 βαθμούς περισσότερους από την Red Bulla Racing, ενώ ο Λεκλέρ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του Μαξ Φερστάπεν στην κατάταξη των οδηγών.

Το σημαντικό για τους Ιταλούς είναι ότι η Ferrari είναι μετά από πολλά χρόνια διεκδικήτρια των τίτλων. Ο Τζον Έλκαν, Πρόεδρος της ιταλικής εταιρείας, βρέθηκε στην Ίμολα και πριν το Grand Prix μίλησε για τα όσα έχουν αλλάξει στη Scuderia Ferrari. «Εστιάσαμε από το 2020 στην εξέλιξη του φετινού μονοθεσίου, της F1-75. Εμπιστευτήκαμε αυτή την αποστολή στον Ματία Μπινότο και όλη την ομάδα, παρά την πίεση που υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλάξαμε επίσης την νοοτροπία μας: από την ενοχή στην υπευθυνότητα και από τα άτομα στην ομάδα, δημιουργώντας ένα συνεκτικό περιβάλλον. Μα πάνω από όλα, πολλή φιλοδοξία και πολλή ταπεινότητα».

Τζον Έλκαν Ματία Μπινότο

Τίποτα όμως δεν έχει κριθεί, κάτι που γνωρίζει ο εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι. «Είχαμε πει ότι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και το πετύχαμε. Η απόσταση όμως από το να είσαι ανταγωνιστικός μέχρι να κερδίζεις είναι σαν την απόσταση από τη Γη μέχρι τον Άρη. Γνωρίζουμε ότι τα πρωταθλήματα κερδίζονται ή χάνονται στον τελευταίο αγώνα, στον τελευταίο γύρο. Υπάρχουν ορισμένες παράμετροι που μπορούμε να ελέγξουμε και άλλες που δεν μπορούμε. Για αυτό η Formula 1 είναι τόσο συναρπαστική».

Ο Έλκαν κλήθηκε να σχολιάσει και την επέκταση έως το 2024 του συμβολαίου του Κάρλος Σάινθ με την Scuderia Ferrari. «Διαθέτουμε δύο εξαιρετικούς οδηγούς, όμως πάνω από όλα λειτουργούν ως ομάδα και αυτό είναι που μετράει για τη Ferrari. Είμαι πολύ υπερήφανος που βλέπω πώς αποδίδει η ομάδα, από τους οδηγούς μέχρι τους μηχανικούς και τους μηχανολόγους. Ένα παράδειγμα της απόδοσής μας είναι τα pit stop: το 2020 το 48% ολοκληρώθηκαν σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 78% το 2021 και στο 89% φέτος».

Τέλος, έστειλε ένα μήνυμα στους φίλους της ομάδας. «Τους ευχαριστούμε για το πάθος τους, έχουν κάνει τη Ferrari αυτό που είναι. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μεγαλώσουμε και άλλο το πάθος τους. Forza Ferrari».

Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!