MotoGP, Πορτογαλία: Ο Ζαρκό πήρε την pole position στο Πορτιμάο

Κώστας Παστρίμας
MotoGP, Πορτογαλία: Ο Ζαρκό πήρε την pole position στο Πορτιμάο
Σε μια περίοδο γεμάτη ανατροπές ο Ζοάν Ζαρκό με Ducati ήταν εκείνος που επικράτησε στο τέλος.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του πέμπτου φετινού αγώνα του MotoGP στην Πορτογαλία έφεραν νέες προκλήσεις στους αναβάτες, που για πρώτη φορά αυτό το 3ήμερο βρέθηκαν σε στεγνή πίστα. Σε μια συναρπαστική περίοδο με πολλές ανατροπές -και πολλές πτώσεις- ο Ζοάν Ζαρκό της Pramac Ducati ήταν εκείνος που στο τέλος σημείωσε τον καλύτερο χρόνο και πήρε την pole position. Δίπλα στον Γάλλο, στην πρώτη σειρά της εκκίνησης θα βρίσκονται ο Τζοάν Μιρ της Suzuki και ο Αλέξ Εσπαργκαρό της Aprilia. Πίσω τους θα έχουν τους Τζακ Μίλερ, Φ¨αμπιο Κουαρταραρό και Μάρκο Μπεζέκι.

Τι έγινε στο Q1

Παρότι η βροχή στο Πορτιμάο είχε σταματήσει, η πίστα δεν ήταν αρκετά στεγνή για να χρησιμοποιηθούν σλικ ελαστικά και έτσι οι αναβάτες βγήκαν στην πίστα με τα βρόχινα ελαστικά της Michelin. Ανάμεσά τους όμως υπήρχαν και οι εξαιρέσεις, που ήταν ο Τακάκι Νακαγκάμι και ο Ρέμι Γκάρντνερ, που πήραν το ρίσκο και φόρεσαν τα σλικ. Αμέσως συνειδητοποίησαν το λάθος τους όμως, ιδιαίτερα ο Γκάρντνερ που είχε πτώση. Περιέργως, λίγο αργότερα και ο Μπανάια έβαλε σλικ ελαστικά, αλλά στον πρώτο του γύρο είχε κι αυτός μια άσχημη πτώση.

Η κατάσταση της πίστας βελτιωνόταν σε κάθε γύρο, οι χρόνοι έπεφταν και οι θέσεις στην κορυφή της κατάταξης άλλαζαν συνεχώς κατόχους. Οι δύο αναβάτες της LCR Honda ήταν οι πρώτοι που ξεχώρισαν, με τον Άλεξ Μάρκεθ και τον Τακάκι Νακαγκάμι να παίρνουν αρχικά την πρώτη και δεύτερη θέση.

Στα τελευταία λεπτά όμως οι συνθήκες έγιναν κατάλληλες για σλικ και οι αναβάτες που τα προτίμησαν στο τέλος επιβραβεύτηκαν με πολύ καλύτερους χρόνους. Οι δύο πιο κερδισμένοι ήταν ο Άλεξ Μάρκεθ και ο Λούκα Μαρίνι, που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις και πέρασαν στο Q2. Πολύ ωραίο δώρο γενεθλίων για τον Άλεξ Μάρκεθ, που έχει γενέθλια.

Εκτός έμεινε ο Χόρχε Μαρτίν, που θα εκκινήσει 13ος, ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Ενέα Μπαστιανίνι (18ος) που μάλιστα είχε και μια άσχημη πτώση, ο Άλεξ Ρινς (23ος) και ο Πέκο Μπανάια, που έδειξε μάλιστα να τραυματίζεται κατά την πτώση του, που θα ξεκινήσει -αν ξεκινήσει- τον αγώνα από την τελευταία (25η) θέση.

Η μάχη της pole στο Q2

Μετά το άκρως επεισοδιακό Q1, οι 12 αναβάτες του Q2 βγήκαν σε μια πίστα που ήταν πολύ πιο στεγνή και φυσικά με σλικ ελαστικά στις μοτοσικλέτες τους. Και πάλι όμως η πρόσφυση ήταν χαμηλή και τα γλιστρήματα πολλά. Ο Άλεξ Μάρκεθ ήταν πιο εξοικειωμένος με τις συνθήκες, καθώς μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πρωτεύσει στο Q1, ήταν εκείνος που κινήθηκε αρχικά ταχύτερα από όλους και ανέβηκε στην κορυφή.

Γύρο με το γύρο οι χρόνοι συνέχισαν να πέφτουν και οι θέσεις να αλλάζουν. Ο Άλεξ Μάρκεθ όμως συνέχισε να είναι ταχύτατος και επέστρεψε πανηγυρικά στην πρώτη θέση της κατάταξης λίγο αργότερα, λίγο μπροστά από τον μεγάλο αδελφό του, τον Μαρκ Μάρκεθ. Η έκπληξη ήταν ότι οι δύο αναβάτες της ομάδας του Βαλεντίνο Ρόσι, ο Μάρκο Μπεζέκι και Λούκα Μαρίνι βρίσκονταν ακριβώς πίσω από τις Honda των αδελφών Μάρκεθ.

Κάθε φορά που ένας αναβάτης περνούσε τη γραμμή της εκκίνησης άλλαζε και η κατάταξη. Ο Ζοάν Ζαρκό ανέβηκε πρώτος με τον Κουαρταραρό μιαν ανάσα πίσω του και λίγο αργότερα ο Τζοάν Μιρ τους πέρασε και τους δύο για να ανέβει εκείνος πρώτος. Ο Ζαρκό απάντησε αλλά ο Τζακ Μίλερ έφερε τη δική του Ducati στην προσωρινή pole position. Ο πίνακας των χρόνων αναβόσβηνε σαν φωτορυθμικό.

Ο Μαρκ Μάρκεθ ανέβηκε στην πρώτη θέση αλλά ο χρόνος του διαγράφηκε γιατί σημειώθηκε υπό κίτρινη σημαία, λόγω της πτώσης του Πολ Εσπαργκαρό. Τελικά, όλα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο Ζαρκό κατέκτησε την pole position, μπροστά από τους Τζοάν Μιρ και Αλέιξ Εσπαργκαρό που συμπλήρωσαν την πρώτη σειρά. Ο Τζακ Μίλερ πήρε την 4η θέση, ο Κουαρταραρό ήταν 5ος και ο Μάρκο Μπεζέκι ήταν 6ος. Ακολούθησαν οι Άλεξ Μάρκεθ, Λούκα Μαρίνι, Μαρκ Μάρκεθ, Πολ Εσπαργκαρό, Μιγκέλ Ολιβέιρα και Μπραντ Μπίντερ.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα Q1

q1

Αποτελέσματα Q2

q2

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!