Η BMW βάζει στο παιχνίδι της βιωσιμότητας και τις φυσικές ίνες

Η BMW βάζει στο παιχνίδι της βιωσιμότητας και τις φυσικές ίνες

Κώστας Παστρίμας
Η BMW βάζει στο παιχνίδι της βιωσιμότητας και τις φυσικές ίνες
Η BMW επενδύει στην κατασκευή εξαρτημάτων με φυσικά υλικά έχοντας στο πλευρό της την ελβετική Bcomp.

H BMW πιέζει όλο και περισσότερο να πετύχει το ταχύτερο δυνατό τους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει επεκτείνοντας τις συνεργασίες της σε όλα τα μέτωπα. Μέσω της BMW i Ventures, ο γερμανικός κολοσσός προχωράει σε μια σημαντική επένδυση στον τομέα της παραγωγής εξαρτημάτων οχημάτων από φυσικά υλικά αποκτώντας μερίδιο της ελβετικής εταιρίας Bcomp.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει να κάνει με τη χρήση βιώσιμων υλικών για μελλοντικά μοντέλα με στόχο τη μείωση εκπομπών άνθρακα σε όλο τον κύκλο ζωής των οχημάτων σε ποσοστό πάνω από 40% μέχρι το 2030. Η Bcomp είναι κορυφαίος κατασκευαστής σύνθετων υλικών υψηλής απόδοσης που δημιουργούνται από φυσικές ίνες. Ήδη οι δυο εταιρείες συνεργάζονται στον μηχανοκίνητο αθλητισμό καθώς η Bcomp είναι επίσημος συνεργάτης της BMW M Motorsport με τη νέα αγωνιστική BMW M4 GTS.

BMW

Πίσω στο 2019 η Bcomp είχε συμμετοχή στο πρωτάθλημα Formula E εξοπλίζοντας την αγωνιστική iFE.20 με έναν αεραγωγό ψύξης από λινάρι. Στο πρωτάθλημα DTM (Γερμανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού) η BMW έχει συνεργαστεί με την Bcomp η οποία χρησιμοποίησε τις τεχνολογίες powerRibs και ampliTex για να αντικαταστήσει εξαρτήματα από ανθρακονήματα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί πάνω στην BMW M4 GTS με απώτερο στόχο συγκεκριμένα εξαρτήματα από φυσικά υλικά να περάσουν και σε μοντέλα παραγωγής της BMW M. Βασικό χαρακτηριστικό των εξαρτημάτων της Bcomp είναι η μείωση της χρήσης πλαστικού ή άλλων υλικών και ταυτόχρονα η μείωση του βάρους των εξαρτημάτων. Το ποσοστό μείωσης πλαστικού σε ένα εσωτερικό πάνελ φτάνει το 70% και αντίστοιχα μειώνονται οι εκπομπές ρύπων CO2 κατά 60%.

BMW

Ο Φρανσίσκους βαν Μέελ, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW M GmbH δήλωσε: «Η βιωσιμότητα των προϊόντων γίνεται όλο και σημαντικότερη και στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Για αυτό είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την Bcomp στο πλευρό μας ως επίσημο συνεργάτη της BMW M Motorsport για το BMW M4 GT4 project».

BMW

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!