Καραμανλής: «Αυστηρός όπου χρειάζεται, δίκαιος για όλους ο νέος ΚΟΚ»

Καραμανλής: «Αυστηρός όπου χρειάζεται, δίκαιος για όλους ο νέος ΚΟΚ»
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει ο αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση θα φθάσει στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, ώστε στις αρχές του φθινοπώρου να αρχίσει η εφαρμογή του. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα περιλαμβάνει μείωση των ορίων ταχύτητας στις πόλεις (από 50 στα 30 χλμ/ώρα), ενώ σε ορισμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων το όριο θα αυξηθεί στα 130 χλμ/ώρα.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υποστήριξε ότι «η πιο υπεύθυνη συμπεριφορά των οδηγών επιτυγχάνεται πολλές φορές και με την εφαρμογή ενός ξεκάθαρα διαμορφωμένου κυρωτικού πλαισίου, αυστηρού όπου χρειάζεται, αλλά δίκαιου για όλους».

Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, ο αναθεωρημένος ΚΟΚ διέπεται από νέα φιλοσοφία. «Προχωράμε με την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και εφαρμόζοντας στην πράξη μια νέα φιλοσοφία. Στόχος μας είναι ο νέος Κ.Ο.Κ. να λειτουργεί πραγματικά αποτρεπτικά για παραβάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Και φυσικά να θέτει και ένα σαφές πλαίσιο κανόνων γύρω από τη μικροκινητικότητα, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος των σύγχρονων αστικών μετακινήσεων».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυρώσεις π.χ. για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ή για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ θα είναι πολύ μεγάλες, με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί και άλλο η οδηγική συμπεριφορά των Ελλήνων και καλωσόρισε την πρωτοβουλία για το πρόγραμμα «Drive in the Moment». Πρόκειται για μία εφαρμογή που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει, ιδίως τους νέους, για το σοβαρό ζήτημα της απόσπασης προσοχής από τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή του συστήματος εκπαίδευσης κι εξέτασης νέων οδηγών. «Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο, καινοτόμο πλαίσιο, ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με την επικίνδυνη ελληνική συνήθεια, κάποιοι πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν όπως - όπως να οδηγούν», τόνισε.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!