Mercedes EQE: Πρεμιέρα για τις εκδόσεις AMG

Mercedes EQE: Πρεμιέρα για τις εκδόσεις AMG

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Mercedes EQE: Πρεμιέρα για τις εκδόσεις AMG
H γερμανική εταιρεία έκανε τα επίσημα αποκαλυπτήρια των δύο εκδόσεων AMG της αμιγώς ηλεκτρικής EQE.

Η πορεία προς τον εξηλεκτρισμό της γκάμας της Mercedes-AMG συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η γερμανική φίρμα παρουσίασε πριν από λίγους μήνες τη νέα EQE, όμως τώρα δίνει στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από τις εκδόσεις που έχει επιμεληθεί το τμήμα AMG. Αρχικά έχουμε την AMG EQE 43 4MATIC και την πιο πλούσια AMG EQE 53 4MATIC+. Οι δύο εκδόσεις έχουν ειδικούς ηλεκτροκινητήρες που έχει εξελίξει η AMG, ενώ μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες διαθέτουν ξεχωριστό σύστημα ψύξης.

Η Mercedes EQE είναι το δεύτερο μοντέλο της γερμανικής φίρμας που βασίζεται στην αρχιτεκτονική EVA και ακολουθεί την πολυτελή EQS Sedan σε χαρακτηριστικά, αλλά διαφέρει σημαντικά από την E-Class. Σε σύγκριση με την EQS, το συνολικό μήκος της EQE είναι μικρότερο (4,934 mm), ενώ το μεταξόνιο βρίσκεται στα 3,1 μέτρα.

Νέα επίπεδα επιδόσεων

Mercedes EQE

Η Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες και σύστημα τετρακίνησης. Αποδίδει συνολικά 350 KW (476 ίππους) και 858 Nm ροπής. Η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα πραγματοποιείται σε 4,2 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 210 χλμ/ώρα.

Η μπαταρία ιόντων-λιθίου χωρητικότητας 90,6 kWh μπορεί να προσφέρει αυτονομία από 462 μέχρι 533 χιλιόμετρα. Στις επιλογές φόρτισης, στο στάνταρ εξοπλισμό υπάρχει ο φορτιστής 11 kW, ενώ προαιρετικός είναι ο φορτιστής 22 kW. Με τον τρόπο αυτό μπορεί μέσα σε 15 λεπτά να αποκτήσει αυτονομία για 180 χιλιόμετρα.

Mercedes EQE

Από την άλλη έχουμε τηv AMG EQE 53 4MATIC+ είναι μία βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου με αισθητά βελτιωμένη απόδοση, αλλά και επιδόσεις. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι πιο ισχυροί, με τη συνολική απόδοση να φτάνει τα 460 kW ή τους 626 ίππους και 950 Nm ροπής. Έτσι, η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 3,5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 220 χλμ/ώρα. Από πλευράς αυτονομίας ωστόσο οι αριθμοί είναι πιο κάτω από την απλή έκδοση, καθώς κυμαίνεται ανάμεσα στα 444 και στα 518 χιλιόμετρα.

Επιπλέον διαθέσιμο είναι το πακέτο AMG Dynamic Plus Package που εκτοξεύει την απόδοση στα 505 kW ή τους 687 ίππους και στα 1000 Nm ροπής. Η επιτάχυνση από στάση μέχρι και τα 100 χλμ/ώρα μειώνεται περεταίρω στα 3,3 δευτ. και η τελική ταχύτητα αυξάνεται στα 240 χλμ/ώρα.

Μελλοντικά η Mercedes-AMG στοχεύει να εγκαταστήσει αναβαθμίσεις στο λογισμικό ώστε η αυτονομία του μοντέλου να αυξηθεί.

Βελτιωμένη εμπειρία οδήγησης

Mercedes EQE

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλαπλά διαφορετικά συστήματα οδήγησης: Sport, Sport+ Race Start και Comfort. H τελευταία επιλογή μάλιστα βελτιστοποιεί την αυτονομία του μοντέλου, καθώς μειώνει την ισχύ κατά 15-20%. Η μέγιστη απόδοση ωστόσο είναι διαθέσιμη στις επιλογές Race Start και Sport+.

Mercedes EQE

Το σύστημα τετραδιεύθυνσης της Mercedes-AMG επιτρέπει στους πίσω τροχούς να στρίβουν μέχρι και 3,7 μοίρες σε ταχύτητες άνω των 60 χλμ/ώρα. Σε ταχύτητες μικρότερης από αυτήν, οι εμπρός και πίσω τροχοί μπορούν να κινηθούν σε αντίθετη φορά ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία του, κάτι που κάνει το παρκάρισμα ακόμα πιο εύκολο.

Επιπλέον η AMG έχει μεριμνήσει ώστε ο οδηγός να έχει την απόλυτη ηχητική εμπειρία εντός του αυτοκινήτου. Έμφαση έχει δοθεί στο σύστημα πέδησης με τα εμπρός δισκόφρενα να έχουν διάμετρο 415mm, ενώ υπάρχει και η επιλογή κεραμικών φρένων, για εξορμήσεις σε πίστα.

Εξηλεκτρισμένο σπορ στιλ

Mercedes EQE

Το εμπρός μέρος έχει ιδιαίτερα επιθετικό στιλ με λεπτομέρειες από χρώμιο. Επιπλέον διαθέσιμη είναι και η επιλογή ενός αεροδυναμικού πακέτου για το εμπρός μέρος που συνδυάζει ειδικά διαμορφωμένες ζάντες, χωρίς να αυξάνεται η αντίσταση στον αέρα.

Το εσωτερικό διαθέτει καθίσματα από τεχνητό δέρμα και μικροΐνες, ενώ το ταμπλό περιβάλλεται από μια κόκκινη γραμμή. Οι εκδόσεις της AMG προσφέρουν ένα ειδικό τιμόνι, σπορ καθίσματα και πεντάλ, ειδικά πατάκια και διάφορα σήματα του brand στο εσωτερικό.

Mercedes EQE

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της Mercdes-AMG EQE είναι η Hyperscreen της MBUX που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του ταμπλό. Αποτελείται από τρεις διαφορετικές οθόνες infotainment συνολικά, με τη μία να είναι μπροστα από τον οδηγό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!