Μπελότι, το μέλλον της Τορίνο

Μπελότι, το μέλλον της Τορίνο

Μπελότι, το μέλλον της Τορίνο

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Αντρέα Μπελότι που διανύει ένα καταπληκτικό 2016, έκανε ρεκόρ καριέρας και ψάχνει μια θέση στο Euro της Γαλλίας.

Καλοκαίρι 2015. Τα φώτα έχουν πέσει στο Παλέρμο και οι εκπληκτικοί, Πάουλο Ντιμπάλα, Φράνκο Βάσκες, έχουν πιάσει αμφότεροι διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ χαρίζοντας στο κλαμπ μια από τις πιο άνετες παραμονές στην ιστορία του. Ο Μαουρίτσιο Τζαμπαρίνι παίζει το παιχνίδι και αφού πουλά το 'κόσμημά' του στην Γιουβέντους αντί 40 εκατ. ευρώ, αποφασίζει να κρατήσει τον έτερο αριστεροπόδαρο σταρ για ακόμα έναν χρόνο. Ενώ ο πολύς ντόρος των media έχει κοπάσει, o πρόεδρος των Rosanero προχωρά αθόρυβα σε μία ακόμα πώληση, η οποία του αποφέρει ακόμα 8 εκατ. ευρώ. Αυτός ήταν ο 21χρονος αναπληρωματικός επιθετικός, Αντρέα Μπελότι, ο οποίος αποκτήθηκε από την Τορίνο.

Υστερα από μια σεζόν στο τέλος της οποίας διεκδίκησε ακόμα και έξοδο στο Europa League, η Γκρανάτα εκμεταλλευόμενη το ρευστό που είχε από την πώληση του Ματέο Νταρμιάν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνέχισε το πλάνο Ιταλοποίησης. Μαζί με τους Ντανιέλε Μπαζέλι και Ντάβιντε Τζαπακόστα που αφίχθησαν από την Αταλάτα, ο Μπελότι ήταν η πιο ακριβή προσθήκη καθώς είχε βάλει 6 γκολ στην Serie A ερχόμενος σταθερά από τον πάγκο. Ο ίδιος ήθελε πολύ να φορέσει τη φανέλα της Τορίνο και όσο ο Τζαμπαρίνι έκανε παζάρια εκείνος περίμενε και πίεζε για να προχωρήσει η μεταγραφή.

Το πρώτο κομμάτι όμως δεν ήταν όπως πιθανότατα θα περίμεναν οι τιφόζι της 'Τόρο' αφού έπειτα από ένα πολύ καλό 2014-15 και ενίσχυση, τα αποτελέσματα δεν βοηθούσαν. Ο Τζανπιέρο Βεντούρα, είδε τους οπαδούς να κρίνουν ότι η adVentura του στον σύλλογο έχει τελειώσει και τον Ιανουάριο η πιθανότητα της επιστροφής του Τσίρο Ιμόμπιλε ήταν πολύ καλή για να την απορρίψει. Ο ξανθομάλλης επιθετικός, capocannoniere του 2013-14 με 22 γκολ στην Serie A γύρισε και αυτό ίσως ήταν κάτι που έβαλε φωτιά στον Αντρέα Μπελότι.

Ο 22χρονος είναι από τους βασικούς λόγους της ανόδου της Τορίνο η οποία με δικό του πέναλτι στο 93' νίκησε 0-1 την Μπολόνια και για πρώτη φορά φέτος πέτυχε 3 σερί νίκες στο πρωτάθλημα και πλέον η Γκρανάτα βλέπει καθαρά τον στόχο της 8ης θέσης που έχει θέσει ο πρόεδρος, Ουρμπάνο Κάιρο. Του πέναλτι με το οποίο νίκησε τον Μιράντε, είχαν προηγηθεί δύο 'εκτελέσεις', αυτή σε βάρος του κορυφαίου πεναλτάκια, Σαμίρ Χαντάνοβιτς, στο 1-2 επί της Ιντερ στο Giuseppe Meazza και εκείνη κόντρα στον Τζίτζι Μπουφόν, με την οποία έσπασε το κορυφαίο ρεκόρ απαραβίαστου εστίας στην ιστορία του ιταλικού ποδόσφαιρου (973 λεπτά).

Μετά το άσχημο ξεκίνημα, ο Μπελότι έχει φτάσει πλέον τα 10 γκολ στο Campionato και έχοντας βάλει τα 9 από αυτά μέσα στο 2016 είναι ο κορυφαίος Ιταλός σκόρερ, πάνω από τον Γκρατσιάνο Πελέ της Σαουθάμπτον και οποιονδήποτε άλλο συμπατριώτη του. Χαρακτηριστικό της φόρμας του είναι ότι στην Serie A μέσα στο νέο έτος μόλις ένας ποδοσφαριστής έχει σκοράρει περισσότερες φορές και το όνομά του είναι Γκονσάλο Ιγουαΐν (14). «Είμαι πολύ χαρούμενος που έφτασα σε διψήφιο αριθμό γκολ. Δεν πρέπει να σταματήσω ούτε για μένα, ούτε για την Τορίνο».

Τα 10 γκολ σε μία σεζόν είναι το peak του δεξιοπόδαρου επιθετικού, ο οποίος, όπως τόνισε ο άνθρωπος που τον πίστεψε και τον στήριξε, το έπιασε με την Τορίνο. «Οπως οι Φάμπιο Κουαλιαρέλα και Τσίρο Ιμόμπιλε, ο Μπελότι έχει κάνει την καλύτερή του χρονιά στην Serie A εδώ. Μπορεί να βελτιωθεί πάρα πολύ, έχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης. Κάνω αυτά που πιστεύω σωστά έτσι ώστε να γίνει σπουδαίος παίκτης. Είχαμε προβλήματα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κάποια από δικά μας λάθη, όμως ύστερα από ένα δύσκολο τρίμηνο, είναι πολύ χαρούμενος για τα παιδιά και τους οπαδούς».

Οπως είναι λογικό, η φόρμα του έχει φτάσει την κουβέντα μέχρι την Εθνική Ιταλίας και το αν ο Αντόνιο Κόντε πρέπει να τον πάρει στο Euro της Γαλλίας. Πέρα από το βασικό, που είναι τα γκολ που πετυχαίνει, ο allenatore της Squadra Azzurra έχει ήδη δείξει ότι το σκέφτεται σοβαρά αφού έχει ρωτήσει να μάθει πληροφορίες σχετικά με τη φυσική του κατάσταση, τον χαρακτήρα του και την όρεξη που έχει για δουλειά στις προπονήσεις. Με τον Κόντε να φέρεται να έχει 'σίγουρους' τους Γκρατσιάνο Πελέ, Σιμόνε Τζάτζα, Στεφάν Ελ Σαραουί, ο Μπελότι έχει στη διάθεσή του ακόμα 5 αγώνες για να πείσει τον Ιταλό τεχνικό. Μεγάλος στόχος είναι πλέον να παίξει για πρώτη φορά στη μεγάλη Εθνική, αφού με τις μικρές έχει συμμετοχές στις οποίες σκόραρε και ήταν καθοριστικός.

Σε αυτό, σύμμαχός του θα είναι ξανά ο Βεντούρα, ο οποίος μετά το εύστοχο πέναλτι στις καθυστερήσεις του ματς με την Μπολόνια πανηγύρισε με τον trademark τρόπο του Μπελότι, βάζοντας δηλαδή το χέρι στο μέτωπο και παριστάνοντας τον κόκορα. Ο allenatore, πάντως το έχει πάρει προσωπικά να τον στείλει να εκπροσωπήσει την χώρα του στην Γαλλία. «Είναι το μέλλον της Τορίνο, μπορεί να φτάσει μέχρι την Εθνική. Πρέπει απλά να συνχίσει να δουλεύει με ταπεινότητα. Αν δεν καταφέρει να πάει, θα το θεωρήσω προσωπική αποτυχία».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης