TOP-12: Οι μεταγραφάρες των ελληνικών ομάδων πριν 20 καλοκαίρια! (pics)

TOP-12: Οι μεταγραφάρες των ελληνικών ομάδων πριν 20 καλοκαίρια! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr θυμάται τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις των ελληνικών ομάδων πριν από ακριβώς 20 χρόνια, το καλοκαίρι του 2000...

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι διαφορετικό σε μεταγραφικό επίπεδο λόγω του κορονοϊού καθώς δεδομένα η κρίση υγείας που ξέσπασε σε παγκόσμιο επίπεδο θα επηρεάσει τις κινήσεις των ομάδων στο «παζάρι». Και οι ελληνικές ομάδες δεν αποτελούν εξαίρεση, καθώς όλοι οι σύλλογοι πρέπει να κινηθούν προσεκτικά και λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και πώς αυτά έχουν διαμορφωθεί ύστερα από την παύση της αγωνιστικής δράσης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Όπως και να έχει κάθε μεταγραφική περίοδος είναι κάτι που περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τόσο οι δημοσιογράφοι, όσο και οι οπαδοί των ομάδων. Οι τελευταίοι άλλωστε πάντα περιμένουν να δουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα ονόματα που θα τους ενθουσιάσουν ενόψει της επόμενης σεζόν. Το τι θα συμβεί και αυτό το καλοκαίρι σε μεταγραφικό επίπεδο σε κάθε ελληνικό σύλλογο θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε μπορούμε να θυμηθούμε ξανά τι είχε συμβεί ακριβώς πριν από 20 καλοκαίρια...

Ονόματα όπως ο Πάουλο Σόουζα, ο Βλάοβιτς, ο Ζε Ελίας, ο Ζέτερμπεργκ, ο Γεωργάτος, ο Τσιάρτας, ο Νάβας, ο Καμπς και ο Οκκάς είχαν συγκεντρώσει πάνω τους τα βλέμματα εκείνο το καλοκαίρι του 2000. Πάμε λοιπόν να δούμε ένα top 12 των μεταγραφικών ενισχύσεων των ελληνικών ομάδων πριν από ακριβώς 20 καλοκαίρια, διευκρινίζοντας ότι... και οι 12 ήταν υπέροχοι, γι' αυτό άλλωστε τους επιλέξαμε ως τις κορυφαίες μεταγραφές εκείνου του καλοκαιριού. Ο Πάολο Σόουζα στο Νο 1 επειδή ήταν το μεγαλύτερο όνομα (με δύο Τσάμπιονς Λιγκ στο δισάκι του) και ο έως τότε πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην Ελλάδα.

ΕΝΤΕΡΣΟΝ ΦΟΦΟΝΚΑ

ΕΝΤΕΡΣΟΝ ΦΟΦΟΝΚΑ

ΓΙΩΤΗΣ ΕΓΚΩΜΙΤΗΣ

ΓΙΩΤΗΣ ΕΓΚΩΜΙΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΚΚΑΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΚΚΑΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΑΡΤΑΣ

ΓΚΟΡΑΝ ΒΛΑΟΒΙΤΣ

ΓΚΟΡΑΝ ΒΛΑΟΒΙΤΣ

ΠΕΡ ΖΕΤΕΡΜΠΕΡΓΚ

ΠΕΡ ΖΕΤΕΡΜΠΕΡΓΚ

ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΚΑΜΠΣ

ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΚΑΜΠΣ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΝΑΒΑΣ

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΝΑΒΑΣ

ΖΕ ΕΛΙΑΣ

ΖΕ ΕΛΙΑΣ

ΠΑΟΥΛΟ ΣΟΟΥΖΑ

ΠΑΟΥΛΟ ΣΟΟΥΖΑ

Πρόκειται για έναν παίκτη που συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία του Ηρακλή. Ο Βραζιλιάνος φορ έπαιξε από το 2000 μέχρι το 2004 στο Καυταντζόγλειο, αγάπησε την ομάδα όσο λίγοι, η εξέδρα τον λάτρεψε και δηλώνει φίλαθλος του Γηραιού. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα του σε 124 ματς (43 γκολ) και έγραψε ιστορία όταν πριν από μερικά χρόνια και εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει, είπε πως «αν είχα χρήματα θα τον αγόραζα». Στην Ελλάδα τον είδαμε επίσης σε Κέρκυρα, Πανσερραϊκό (διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον αείμνηστο Πέτρο Θεοδωρίδη), ενώ συνεργάστηκε με τον Ηρακλή και ως μάνατζερ μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Εφτασε στη Θεσσαλονίκη «πακέτο» μαζί με τον Οκκά από την Ανόρθωση και κόστισαν στον ΠΑΟΚ 3 εκατομμύρια δολάρια. Από τους πιο αξιόπιστους επιθετικούς που αγωνίστηκαν στην Τούμπα, στον «Δικέφαλο του Βορρά» έμεινε 6 σεζόν και αγωνίστηκε σε 113 ματς των Θεσσαλονικιών. Με τη φανέλα τους κατέκτησε 2 Κύπελλα (2001, 2003) και στον τελικό με τον Ολυμπιακό ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ στο 4-2 που επικράτησαν. Το 2006 επέστρεψε στην Κύπρο και έκλεισε την καριέρα του στον Εθνικό Αχνας.
Ηρθε στην Ελλάδα μόλις 23 ετών και... ρίζωσε. Ο ΠΑΟΚ δαπάνησε 3 εκατομμύρια δολάρια για εκείνον και τον Εγκωμίτη όταν τους πήρε «πακέτο» από την Ανόρθωση και στην Τούμπα έμεινε μέχρι το 2004. Ακολούθησε η ΑΕΚ για μία σεζόν και μετά ο Ολυμπιακός, μέχρι που το καλοκαίρι του 2009 επέστρεψε στην Κύπρο για χάρη της Ομόνοιας. Από τους πιο αξιόλογους επιθετικούς της γενιάς του, κατέκτησε 2 Κύπελλα με τον «Δικέφαλο του Βορρά» και 3 πρωταθλήματα/2 Κύπελλα με τους «ερυθρόλευκους».
Έπειτα από μια διετία στην Premier League με τη φανέλα της Λέστερ, ο «Ζαγόρ» έπαιρνε την απόφαση της επιστροφής στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2000. Όχι όμως για τον ΠΑΟΚ αυτή τη φορά. Ο έμπειρος μέσος υπέγραφε στην ΑΕΚ, με την οποία θα ζούσε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές στο Champions League, αλλά και την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2002. Στην τετραετία που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα ο Ζαγοράκης πραγματοποίησε 162 εμφανίσεις, με 11 γκολ και 5 ασίστ.
Εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ που έπαιξαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, το καλοκαίρι του 2000 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, μετά από μία σεζόν στο Μιλάνο και την Ιντερ. Οι «νερατζούρι» δαπάνησαν 1 δις δραχμές για τον αποκτήσουν από τους «ερυθρόλευκους», στη Serie A έκανε πολύ καλές εμφανίσεις, αλλά η νοσταλγία του για το λιμάνι τον έφερε πίσω. Σημείο αναφοράς στην «αυτοκρατορία» των Πειραιωτών, έμεινε μία χρονιά, ύστερα επέστρεψε στο Μεάτσα, ακολούθησε η ΑΕΚ και έκλεισε την καριέρα του με τον «δαφνοστεφανωμένο» στο στήθος.
Το καλοκαίρι του 2000 το μαγικό αριστερό πόδι θα επέστρεφε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο λόγος φυσικά για τον Βασίλη Τσιάρτα, ο οποίος το 1996 θα άφηνε την ΑΕΚ για τη Σεβίλλη. Τέσσερα χρόνια αργότερα η μεγάλη επιστροφή ήταν γεγονός. Ο «Mago», όπως έγινε γνωστός στην Ανδαλουσία, γύριζε στην Ένωση που τον ανέδειξε, αγωνιζόμενος μαζί της στους ομίλους του Champions League και κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 2002. Συνολικά και στις δύο του θητείες με την κιτρινόμαυρη φανέλα ο Τσιάρτας πραγματοποίησε 267 συμμετοχές με 100 γκολ και 17 ασίστ.
Το 1998 αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Κροατίας στην πορεία της ως τα ημιτελικά του Μουντιάλ. Δύο χρόνια αργότερα ο Βλάοβιτς υπέγραφε στον Παναθηναϊκό, αφήνοντας τη Βαλένθια. Με την πράσινη φανέλα ο Κροάτης επιθετικός θα ζούσε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές που σημάδεψαν την ευρωπαϊκή πορεία του τριφυλλιού εκείνα τα χρόνια. Έμεινε στον Παναθηναϊκό για μία τετραετία και έκλεισε την καριέρα του στο «τριφύλλι» με τον καλύτερο τρόπο, κατακτώντας το νταμπλ. Συνολικά στους «πράσινους» ο Βλάοβιτς μέτρησε 116 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 40 τέρματα.
Εκτός από τον Ζε Ελίας, μια ακόμα σημαντική μεταγραφική ενίσχυση του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2000 ήταν αναμφισβήτητα εκείνη του Περ Ζέτερμπεργκ. Ο 30χρονος μέσος υπέγραφε στους ερυθρόλευκους με κανονική μεταγραφή από την Άντερλεχτ, έχοντας καταγράψει τα προηγούμενα χρόνια 32 συμμετοχές με την Εθνική Σουηδίας. Ο Ολυμπιακός έβαζε έναν πολύ έμπειρο παίκτη στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Ζέτερμπεργκ αποτελούσε για χρόνια το… μηχανάκι στο κέντρο της Άντερλεχτ και στον Ολυμπιακό έμεινε για μια τριετία πριν επιστρέψει στους «μοβ» και κλείσει την καριέρα του. Με την ερυθρόλευκη φανέλα πραγματοποίησε 108 συμμετοχές με 12 γκολ και 7 ασίστ και κατέκτησε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα.
Ηταν 24 Ιουλίου του 2000, όταν ο Πατρίσιο Κάμπς έφτασε στη Θεσσαλονίκη και οι φίλοι του ΠΑΟΚ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Ο διεθνής Αργεντινός χαφ ήταν ένα «βαρύ» όνομα που ήρθε στη χώρα μας προερχόμενος από την Βελέζ, κόστισε τότε 2 εκατομμύρια δολάρια Αμερικής και διένυε μόλις το 28ο έτος της ηλικίας του. Στις 9 Νοεμβρίου σήκωσε την Τούμπα στο... πόδι πετυχαίνοντας 2 γκολ στο 3-0 επί της Ουντινέζε, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μετά από μερικούς μήνες επέστρεψε στη χώρα του και συνολικά φόρεσε 22 φορές τη φανέλα των Θεσσαλονικιών.
Μπορεί να φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ για μια μόνο χρονιά, ωστόσο ο Αργεντινός αγαπήθηκε από την κιτρινόμαυρη εξέδρα και ο ίδιος αγάπησε την ΑΕΚ. Μεταγραφή του καλοκαιριού του 2000 από την Μπόκα Τζούνιορς, ο Νάβας με τον εκρηκτικό χαρακτήρα σημάδεψε τα ευρωπαϊκά ματς με τη Λεβερκούζεν και τη μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ χάρη στα τρία γκολ που είχε σημειώσει στα δύο παιχνίδια με τη γερμανική ομάδα. Μέχρι και σήμερα θυμάται με νοσταλγία το πέρασμά του από την ΑΕΚ και έχει εκφράσει την επιθυμία να δώσει το «παρών» στην Αγιά Σοφιά όταν θα είναι έτοιμη.
Από τις μεταγραφές που έστρεψαν πάνω τους τα βλέμματα το καλοκαίρι του 2000 εκείνη του Βραζιλιάνου σκληροτράχηλου μέσου στον Ολυμπιακό. Ο Ζε Ελίας με καριέρα στη Serie A σε Ίντερ και Μπολόνια υπέγραφε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο στην τριετία που αγωνίστηκε, κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα, έπαιξε στο Champions League και συνολικά πραγματοποίησε 78 εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα. Η θητεία του στον Ολυμπιακό έμεινε για πάντα χαραγμένη μέσα του, κάτι που δεν κρύβει οποιαδήποτε στιγμή και να μιλήσει για τους «ερυθρόλευκους».
Από που να αρχίσει κανείς... Ηρθε τότε στην Ελλάδα έχοντας, μεταξύ άλλων, στο παλμαρέ του δύο Τσάμπιονς Λιγκ με Γιουβέντους και Ντόρτμουντ, ενώ ο Παναθηναϊκός έδωσε στην Ιντερ το ποσό των 500 εκατομμυρίων δρχ. για να τον αποκτήσει. Ο διεθνής Πορτογάλος χαφ, ένας «αρτίστας» της μπάλας, στην πρώτη του σεζόν στο «τριφύλλι» δεν «κούμπωσε» ποτέ με τον Αγγελο Αναστασιάδη (ιστορικό παραμένει το δίλημμα Κουτσουρές ή Σόουζα), παρόλα αυτά όμως παραλίγο να... γκρεμίσει το ΟΑΚΑ με το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Γιουβέντους. Εκείνο μάλιστα ήταν και το μοναδικό του τέρμα στους «πράσινους» σε συνολικά 32 συμμετοχές του τη διετία 2000-2002.