ΟΦΗ: Γιατί ο Λυσάνδρου μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη μεταγραφή

Δημήτρης Σαμόλης
Τί θα δώσει στον ΟΦΗ ο Μηνάς Λυσάνδρου; Τί υποστηρίζουν για τον νέο CEO της Κρητικής ΠΑΕ άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του; Οι διακριτοί ρόλοι στην ομάδα του Ηρακλείου και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν για ανάπτυξη και καινοτόμες ιδέες.

Η πρώτη «μεταγραφή» που έκανε ο ΟΦΗ ενόψει της σεζόν 2020-2021 ήταν... αεροδρομίου. Και δεν αναφερόμαστε στην αναφορά που έκανε ο Μιχάλης Μπούσης για κατασκευή νέου γηπέδου στην περιοχή όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», αλλά στην πρόσληψη του Μηνά Λυσάνδρου στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Μια ομάδα οφείλει να διαθέτει ικανά στελέχη για να κάνει βήματα προόδου και η αλήθεια είναι πως η κίνηση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να... κατεβάσει στο Ηράκλειο τον Κύπριο πρώην πρόεδρο της Super League πιστοποιεί ότι παρά την άσχημη χρονιά αγωνιστικά, έχει τη φιλοδοξία να περιβάλλει την επένδυσή του με ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες, να χαράξουν μια νέα, διαφορετική πολιτική, με στόχο η εταιρεία να αναπτύσσεται διοικητικά και κατ' επέκτασιν αγωνιστικά.

Πολλοί ίσως να θεωρούν ότι στον ΟΦΗ έχουν μαζευτεί πολλά στελέχη και ότι οι ρόλοι μπερδεύονται. Δεν είναι όμως έτσι. Όπως έγινε σαφές στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης (17/5), ο Λυσάνδρου παίρνει τη θέση του Μιχάλη Μπούση στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν θα είναι πια και διευθύνων σύμβουλος. Την υπογραφή θα τη βάζει πλέον ο Λυσάνδρου. Ο Γιώργος Σαμαράς εξακολουθεί να είναι αυτός που, από κοινού με τον πατέρα του Γιάννη, θα «τρέχουν» τον μεταγραφικό σχεδιασμό, ο Ηλίας Πουρσανίδης θα εξακολουθεί να είναι εκείνος που θα «τρέχει» μεταξύ άλλων για το θέμα των γηπέδων, των εγκαταστάσεων, των κτιρίων γενικότερα. Το μόνο που απομένει είναι η διεξαγωγή γενικής συνέλευσης, ώστε να επικυρωθεί και τυπικά το πόστο του Μηνά Λυσάνδρου. Αυτό είναι όμως καθαρά τυπική διαδικασία.

Τι μπορεί να προσφέρει όμως στον ΟΦΗ ο Μηνάς Λυσάνδρου; Τι άνθρωπος είναι; Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του, μιλούν για έναν άνθρωπο «χρυσάφι», που διακρίνεται για την ψυχραιμία του στη δύσκολη στιγμή. Όπως έχει ειπωθεί χαρακτηριστικά γι' αυτόν: «Δέχεται τον χαβαλέ και το τρολάρισμα, αλλά όταν η μπάλα... καίει, παίρνει αποφάσεις. Που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, είναι δίκαιος και δίνει χώρο στους συνεργάτες του με απώτερο σκοπό να φέρει σε πέρας τη δουλειά που πρέπει να γίνει». Πρόκειται για έναν νομικό που εξιδικεύτηκε στο διεθνές και αθλητικό δίκαιο και ο οποίος έφτασε να γίνει πρόεδρος της Super League και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ. Ένα δύσκολο «μαγαζί», που δεδομένα του πρόσφερε μεγάλη εμπειρία τα 4,5 χρόνια συνεργασίας.

Ως πρόεδρος της Λίγκας λειτούργησε θεσμικά και πολλές φορές σε βάρος της ομάδας που εκπροσωπούσε, την ΑΕΚ. Όταν για παράδειγμα ο αγωνιστικός χώρος του AEL FC Arena ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, θα μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες να μην αγωνιστεί σε αυτό το τερέν η ΑΕΚ, αλλά επέτρεψε τη διεξαγωγή της αναμέτρησης, ενώ στη συνέχεια έκλεισε το γήπεδο για να γίνουν έργα στον χλοοτάπητα. Κι αυτό εκείνη τη στιγμή έδειξε εντιμότητα και καθαρότητα.

Κατά τη θητεία του στη διοργανώτρια ήταν πάντα ευπρόσδεκτες σε οποιεσδήποτε ιδέες έπεφταν στο τραπέζι, όπως για πραράδειγμα το συλλεκτικό λεύκωμα 240 σελίδων για τα 60 χρόνια ιστορίας της Α' Εθνικής. Ήταν αυτός που «έτρεξε» την εξεύρεση του κεντρικού χορηγού (Interwetten), ενώ ήταν ιδέα του η εφαρμογή των play off και των play out. Στα περισσότερα διοικητικά συμβούλια της Λίγκας υπήρχε ομοφωνία κι αυτό αποδεικνύει πως δεν ήταν συγκρουσιακός ως πρόεδρος της διοργανώτριας.

Η τεχνοκρατική του αντίληψη, η γνώση και το πάθος που έχει για το ποδόσφαιρο δημιουργούν ένα ελκυστικό πακέτο, που μπορεί να οδηγήσει τον ΟΦΗ σε έργα και επιτυχίες. Το γεγονός ότι η ομάδα του Ηρακλείου αποτελεί πλέον ένα νοικοκυρεμένο μαγαζί, που απαρτίζεται από σωστούς ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, του δίνουν τον χώρο να... παίξει μπάλα και να δημιουργήσει. Με τον Γιώργο Σαμαρά και τον Ηλία Πουρσανίδη, δυο ανθρώπους που βρίσκονται στον ΟΦΗ γιατί αγαπούν την ομάδα, δεν τους χωρίζουν πολλά χρόνια.

Τους δίνεται η δυνατότητα να χαράξουν πολιτική που θα επαναφέρει τον ΟΦΗ στην αίγλη του παρελθόντος. Κι όλα αυτά με μπροστάρη τον Μπούση, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου έκανε σαφές πως θέλει να προσφέρει, πως θέλει να μείνει για πολλά χρόνια. Να αφήσει κληρονομιά. Οι συνθήκες για να γίνουν βήματα μπροστά έχουν διαμορφωθεί, αλλά μόνο ο χρόνος θα δείξει αν οι κινήσεις αυτές φέρουν τελικά αποτελέσματα στην πράξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το όραμα του Λυσάνδρου και ο στόχος του Μπούση για νέο γήπεδο του ΟΦΗ στην περιοχή του αεροδρομίου (vid)

Επίσημο: Νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΗ ο Λυσάνδρου