Η παραδοχή του Γκαρσία κόντρα στον Ολυμπιακό και τα κείμενα-σχόλια που πήγαν στα σκουπίδια…

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει από την δική του πλευρά την χθεσινή επικράτηση του ΠΑΟΚ απέναντι στον Ολυμπιακό και γράφει για τις επιλογές του Γκαρσία αλλά και το πώς κάθε φορά κρίνονται.

Κάτι ήξεραν λοιπόν όλοι όσοι με τα πονταρίσματά τους έχριζαν φαβορί τον ΠΑΟΚ για το χθεσινό ματς της Τούμπας. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε καθαρά τον Ολυμπιακό, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να τον παίξει στα ίσια και να επικρατήσει.

Για όσους ψάχνουν δικαιολογίες στη δήθεν χαλαρότητα των ερυθρόλευκων, να θυμίσω ότι στο ματς της κανονικής περιόδου ο ΠΑΟΚ ήταν ακόμη καλύτερος απ’ ότι χθες. Τότε, το παιχνίδι έληξε κατά… λάθος 1-1. Χθες το σκορ σταμάτησε στο 2-0, αφού ο Τζόλης έχασε αυτό που αν άλλες δέκα φορές (ο συγκεκριμένος) έβγαινε απέναντι στον Σα, τις οκτώ θα ανάγκαζε τον άνθρωπο που χειρίζεται το ταμπλό να βάλει και το 3 στο σκορ…

Η τακτική, οι σχηματισμοί και η ετοιμασία με τις θέσεις των παικτών και τις εντολές που παίρνουν για τις κινήσεις τους μέσα στο γήπεδο, είναι ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου. Μπορεί και να μην είναι το βασικό, σε σχέση με την ενέργεια που βγάζουν οι παίκτες, ή σε σχέση με τη νοοτροπία τους. Χθες πάντως, όλα ξεκίνησαν από την τακτική επιλογή του Γκαρσία να αλλάξει σχηματισμό και να παίξει με τρία στόπερ. Ήταν μία συνειδητή παραδοχή του Γκαρσία απέναντι στην ομάδα του Μαρτίνς. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ αποδέχθηκε την ανωτερότητα του Ολυμπιακού που διαθέτει πιο δουλεμένο σύνολο, με πολύ πιο ισορροπημένο και ποιοτικό ρόστερ. Εκτίμησε ότι έπρεπε να προσαρμοστεί επάνω του σαν… καθρέφτης. Είναι δύσκολο να πάρεις μία τέτοια απόφαση, ακόμη και σε επίπεδο γοήτρου. Τον ακολούθησε λοιπόν, τον μιμήθηκε, έβαλε τους παίκτες του και τις γραμμές του ακριβώς απέναντι από τους αντιπάλους και το πάλεψε με αυτό τον τρόπο, εκτιμώντας ότι με άλλο σχηματισμό, θα υστερούσε απέναντι στην υπεραριθμία που θα προσπαθήσουν να δημιουργούσαν οι αντίπαλοι. (Ξέρουμε καλά ότι αν έχανε το ματς, θα «άκουγε» και θα διάβαζε τα… άπαντα, γιατί φυσικά η κριτική στην ποδοσφαιρική Ελλάδα στηρίζεται στο αποτέλεσμα και όχι στην εικόνα).

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα λόγω της εξοικείωσης του, ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε μετά το 20΄ και στην πορεία ήταν η μόνη ομάδα που έβγαζε καθαρές φάσεις, χωρίς να απειλείται ιδιαίτερα πίσω.

Δίκαια κέρδισε ο ΠΑΟΚ, καθαρά, στα ίσια και συνεχίζει τη μάχη για την καλύτερη θέση στο πρωτάθλημα.

Ο Ζίβκοβιτς είναι παίκτης μεγάλων αγώνων, ο Ντόουγκλας έχει σοβαρευτεί και προσφέρει, ο Ελ Καντουρί πάντα διακρίνεται κόντρα στον Ολυμπιακό και όλοι οι άλλοι προσέφεραν στην ομάδα, κατακτώντας την χρήσιμη για την ψυχολογία τους νίκη.

* Την συμπαράστασή μου στα εκατοντάδες κείμενα και σχόλια ανθρώπων που «έσκιζαν» τον Γκαρσία στο ξεκίνημα για τις επιλογές του και μετά… τα πήραν και τα έβαλαν στα… σκουπίδια. Η μαγκιά δεν είναι να τα «θάβεις» αυτά, όταν το αποτέλεσμα έρχεται κόντρα σε ό τι περιμένεις, επειδή δεν «δικαιώνεσαι». Οι περίφημοι «ταλεγαμενάκηδες» που χθες στεναχωρήθηκαν με τον ΠΑΟΚ και τον Γκαρσία, όλοι όσοι κάνουν διαγωνισμό… αμπαλοσύνης κάθε Κυριακή χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς να επιρρίψουν στον προπονητή –που σίγουρα έχει κάνει λάθη κυρίως επειδή κάποιες στιγμές δεν ακολούθησε τις ιδέες του- καλό θα ήταν να επιμένουν στην κριτική τους, ακόμη και όταν ο ΠΑΟΚ κερδίζει. Με επιχειρήματα να στηρίζουν τις απόψεις τους ακόμη και στις στενάχωρες –γι’ αυτούς- νίκες του ΠΑΟΚ και όχι να κρύβονται περιμένοντας μία νέα καραμπόλα τύπου Τρίπολης ή ένα νέο ματς όπου ο ΠΑΟΚ μπορεί να «κατέβει» χωρίς τερματοφύλακα όπως στη Λεοφώρο, για να βγουν και να εκμεταλλευτούν το βαρύ κλίμα, ικανοποιώντας τον εγωισμό τους.

Γι’ αυτό γράφω και ξαναγράφω κόντρα σε όλους ακόμη και στις ήττες του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα: Ο ΠΑΟΚ βελτιώθηκε και μεσοαμυντικά. Είναι πλέον πιο συμπαγής. Δεν είναι η ομάδα που επιτίθεται χωρίς να σκέφτεται την αμυντική της μετάβαση. Μία απόδειξη στη Λεωφόρο, δεύτερη στο κύπελλο, μία με τον Αστέρα, άλλη μία και χθες. Τέσσερα ματς όπου δέχθηκε τρεις φάσεις όλες και όλες! Κάποιος το βλέπει ακόμη και στην ήττα με 3-0, άλλος το «καταλαβαίνει» μόνο όταν η ομάδα κερδίζει 2-0 τον Ολυμπιακό

Φυσικά δεν αρκούν μόνο αυτά για τον ΠΑΟΚ, το θέμα όμως τώρα είναι το αποτέλεσμα. Το Κύπελλο, η Ευρώπη! Το πώς έφθασε ο ΠΑΟΚ να διεκδικεί μόνο αυτούς τους στόχους, είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που δεν χρειάζεται –σήμερα- να αναλύσουμε για 100η φορά.

* Τα περισσότερα ρεπορτάζ στάθηκαν στο πώς ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Άρη. Σε ματς 2-16 τελικών! Ε όχι! Ο Άρης ως καλύτερη ομάδα επικράτησε πλήρως του Παναθηναϊκού, που πιστεύει ότι με το ποδόσφαιρο που παίζει, μπορεί κάθε Κυριακή να «κλέβει» πόντους. Και για να επιστρέψουμε στα περί… κριτικής προπονητών, αυτή την Κυριακή ο Μπόλονι έγινε πάλι… κακός. Την περασμένη που με μιάμιση επίθεση έβαλε τρία γκολ στον ΠΑΟΚ ο οποίος έπαιζε χωρίς τερματοφύλακα, είχε πάρει την… ταυτότητα του Γκαρσία. Ο τι να ναι…

* Φυσικά και δεν τελείωσαν τα πλέι οφ όσον αφορά την τετράδα που ίσως οδηγήσει στην Ευρώπη. Πριν δύο εβδομάδες η μισή… βιαστική Ελλάδα, έγραφε ότι η ΑΕΚ είναι ξεγραμμένη. Τώρα;

* Το πιο απίστευτο από όλα όσα γίνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχει να κάνει με το σοκαριστικό τρόπο που τα Club αγνοούν τον κόσμο τους! Και άντε οι Αμερικανοί που υποκινούν όλη αυτή την κίνηση δε νιώθουν. Οι άλλοι; Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν, γιατί όσο και αν οι ιδιοκτήτες θέλουν, δεν γίνεται το «you never walk alone» για παράδειγμα, να μεταβληθεί σε… «ετοιμάσου να περπατήσεις μόνος με τους… πελάτες σου».