ΑΕΚ: Άμυνα μια από τα ίδια και επίθεση ή του ύψους ή του βάθους

ΑΕΚ: Άμυνα μια από τα ίδια και επίθεση ή του ύψους ή του βάθους

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Άμυνα μια από τα ίδια και επίθεση ή του ύψους ή του βάθους

bet365

Η ΑΕΚ συνεχίζει να παρουσιάζει τις ίδιες παθογένειες ανασταλτικά, ενώ εμφανίζει σκαμπανεβάσματα στην επιθετική της ανάπτυξη με τον Μανόλο Χιμένεθ, όπως καταγράφεται και από τον δείκτη των xGoals της Ένωσης μέσω του Wyscout.
Ρεάλ Μαδρίτης - Αταλάντα: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και ενισχυμένες αποδόσεις. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Η κανονική διάρκεια της σεζόν ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η Ένωση έπειτα από μια αποκαρδιωτική εμφάνιση γνώρισε την ήττα με 1-0 στον Βόλο και τερμάτισε στην 3η θέση, ενώ ταυτόχρονα είδε και τη διαφορά της από τον πέμπτο Παναθηναϊκό να μειώνεται στους τρεις βαθμούς. Ενόψει και της έναρξης των πλέι οφ η ΑΕΚ έχει βάλει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της έξοδο από το πρωτάθλημα, με τους κιτρινόμαυρους να παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους.

Με την έναρξη του δευτέρου γύρου, η επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ βοήθησε ώστε να σουλουπωθεί η ΑΕΚ στο ανασταλτικό κομμάτι, κάτι το οποίο αποτελεί τη μεγάλη πληγή της Ένωσης από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν. Ωστόσο, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα και η εικόνα των κιτρινόμαυρων, γρήγορα οι παθογένειες επανήλθαν ανασταλτικά, τη στιγμή που επιθετικά μπορεί να υπάρχει μεγάλη ποιότητα, όμως η ΑΕΚ παρουσιάζεται ή του ύψους ή του βάθους σε αυτόν τον τομέα από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Ουσιαστικά η προβληματική περίοδος με τον Χιμένεθ ξεκίνησε μετά τον πρώτο μήνα παρουσίας του στον πάγκο, από την εντός έδρας ήττα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ. Από εκείνο το ματς και έπειτα η ΑΕΚ άρχισε να χάνει ξανά τη συνοχή της, σε συνδυασμό και με τα προβλήματα τραυματισμών που παρουσιάστηκαν, σημειώνοντας στα οκτώ ματς πρωταθλήματος αυτό το διάστημα τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Μένει πλέον να φανεί αν στη διάρκεια των πλέι οφ με την επιστροφή των παικτών που απουσιάζουν, αλλά και με το πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθείται, η ΑΕΚ παρουσιαστεί βελτιωμένη, όπως ευελπιστεί ο Χιμένεθ.

Η άμυνα συνεχίζει να... μπάζει νερά

Σε αυτά τα οκτώ ματς η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ επέστρεψε στα φετινά γνωστά της κάκιστα ποσοστά. Ο δείκτης των xGoals για την άμυνα της ΑΕΚ αυτό το διάστημα (δηλαδή των γκολ που πρέπει να δέχεται βάσει της ποιότητας των ευκαιριών των αντιπάλων), όπως καταγράφει και η πλατφόρμα του Wyscout, είναι σχεδόν στο ένα τέρμα ανά ματς (0.96), νούμερο σαφώς προβληματικό. Μάλιστα, η ΑΕΚ μέσο όρο στα οκτώ τελευταία παιχνίδια δέχεται περισσότερα γκολ και από τον υψηλό δείκτη των xGoals που έχει, καθώς η εστία της παραβιάζεται 1,25 φορές σε κάθε ματς!

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως την πρωταθληματική σεζόν με τον Χιμένεθ στον πάγκο, τότε που η κιτρινόμαυρη άμυνα ήταν αδιαπέραστη, ο μέσος όρος των xGoals των αντιπάλων της ΑΕΚ ήταν 0.51, με την Ένωση να δέχεται μόλις 0,4 γκολ ανά παιχνίδι, ενώ ο φετινός μέσος όρος των xGoals των αντιπάλων της συνολικά στη σεζόν είναι στο 0.9 με την ΑΕΚ να δέχεται 1,12 γκολ ανά ματς!

Συνολικά στα τελευταία οκτώ παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Άρη, ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα και Βόλο η ΑΕΚ δέχθηκε 10 γκολ, ενώ ο δείκτης των τερμάτων που θα έπρεπε να είχε δεχθεί βάσει της ποιότητας των ευκαιριών που της δημιούργησαν οι αντίπαλοι είναι στο 7.74!

Ή του ύψους ή του βάθους στην επιθετική ανάπτυξη

Όσον αφορά την επίθεση, ήταν αναμενόμενο ότι με τον Χιμένεθ από τη μέση και μπροστά η ΑΕΚ θα βασιζόταν κυρίως στην ατομική ποιότητα των παικτών της και όχι τόσο στη δουλειά και στην εξέλιξη σε αυτό το κομμάτι. Με τον Σεβιγιάνο κόουτς υπάρχει μια νορμάλ παραγωγή φάσεων συνολικά, ωστόσο η Ένωση στην επιθετική της ανάπτυξη παρουσιάζει μεγάλα σκαμπανεβάσματα από παιχνίδι σε παιχνίδι. Για την ακρίβεια είναι ή του ύψους ή του βάθους, ειδικά στο διάστημα των τελευταίων οκτώ αγώνων, όπως προκύπτει και από τα στατιστικά της πλατφόρμας του Wyscout.

Συνολικά σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια με ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΦΗ, Άρη, ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα Σμύρνης και Βόλο, η ΑΕΚ θα έπρεπε να είχε σκοράρει συνολικά 12,57 γκολ και έβαλε 11. Ανά ματς ο δείκτης των xGoals ήταν στο 1.57 με την ΑΕΚ να σκοράρει 1,37 γκολ μέσο όρο σε αυτά τα οκτώ παιχνίδια. Τα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο, από παιχνίδι σε παιχνίδι είναι εντυπωσιακά με την ΑΕΚ να είναι ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο σε αυτόν τον τομέα:

Κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα είχε xGoals 1.41 χωρίς να σκοράρει, με τον ΟΦΗ ενώ το xGoals έπεσε στο 0.93 η ΑΕΚ ήταν σούπερ αποτελεσματική σκοράροντας δύο γκολ, με τον Άρη είχε xGoals μόλις 0.82 με συνέπεια να μείνει στο μηδέν ενεργητικό, ωστόσο στη συνέχεια με ΑΕΛ και Αστέρα Τρίπολης η Ένωση είχε xGoals 2.46 και 3.15 σκοράροντας τέσσερα και δύο γκολ αντίστοιχα. Έπειτα έπεσε απότομα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έχοντας 0.76 xGoals σκοράροντας ένα τέρμα, με τον Απόλλωνα Σμύρνης ανέβηκε στο 2.74 xGoals σκοράροντας δύο γκολ, ενώ με τον Βόλο κατέρρευσε στο 0.3 xGoals χωρίς φυσικά να βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.

*Τα στατιστικά αντλήθηκαν από την πλατφόρμα του Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα