Τα παιχνίδια που δεν τα παίζεις, απλά μπαίνεις και… τα κερδίζεις

Τα παιχνίδια που δεν τα παίζεις, απλά μπαίνεις και… τα κερδίζεις

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Άρης και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε όλα όσα αφορούν τον Δικέφαλο του Βορρά.

Είναι το περίφημο και σοφό ποδοσφαιρικό ρητό… «Τους τελικούς δεν τους παίζεις. Τους κερδίζεις».

ΟΚ! Ο ΠΑΟΚ δεν δίνει σήμερα τελικό κόντρα στον Άρη. Όταν όμως αυτή η φετινή ομάδα του Δικεφάλου έχει τέτοιο πρόβλημα αποτελεσματικότητας στους αγώνες με τις ομάδες εξάδας και όταν η σεζόν μπαίνει στο τελικό κρίσιμο στάδιο, αναγκαστικά (παίκτες και προπονητής) θα πρέπει να θυμηθούν και αυτό το ρητό.

Είναι αλήθεια λοιπόν ότι ο ΠΑΟΚ κόντρα στις ομάδες της εξάδας έχει τα χειρότερα αποτελέσματα. Σε οκτώ ματς έχει κερδίσει μόλις εννιά βαθμούς. Όλοι οι άλλοι έχουν παίξει βέβαια εννιά και δέκα ματς, αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει… πρόβλημα.

Για να είμαστε σωστοί όμως και για να βγάλουμε πιο σωστό συμπέρασμα, πρέπει να θυμηθούμε πώς εξελίχθηκαν αυτά τα «ντέρμπι».

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη με 3-0, αν και μέχρι το 1-0 ήταν πραγματικά καλός. Έχασε όμως καθαρά και με μεγάλο σκορ.

Στην Τούμπα με τον Ολυμπιακό, το 1-1 ήταν πολύ-πολύ άδικο. Τέτοια ποδοσφαιρική ισοπέδωση στο δεύτερο –ειδικά- ημίχρονο δεν ξαναείδαμε σε ματς των δύο ομάδων! Παρολ’ αυτά με μία και μόνο επίθεση και ένα κόρνερ, ο Ολυμπιακός πήρε αποτέλεσμα.

Στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ του πρώτου γύρου, το ματς εξελίχθηκε σε αναμέτρηση 2-15 τελικών προσπαθειών. Η ΑΕΚ δεν πέρασε το κέντρο! Και όμως ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο τέλος και… φαινομενικά προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν και ως «τυχερό».

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, αλλά ο Λιβάι Γκαρσία έκανε πάρτι και το ματς έληξε 2-2.

Ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 2-1 όπου επίσης ήταν ανώτερος, ενώ στο Άρης-ΠΑΟΚ είχαμε την μεγαλύτερη φετινή σφαγή, με τις τρεις μεγάλες και καθοριστικές αποφάσεις των Ολλανδών διαιτητών που αλλοίωσαν 100% το αποτέλεσμα.

Άρα…

Ναι μεν ο ΠΑΟΚ δεν έχει κερδίσει ντέρμπι φέτος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είχε και τόσο κακή παρουσία στο σύνολο αυτών των αναμετρήσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι εκείνο που ΔΕΝ είχε στα συγκεκριμένα ματς, είναι η αποτελεσματικότητα που χαρίζει και τα τρίποντα, τα οποία κόντρα σε αυτές τις ομάδες έχουν αξία… εξάποντου.

Τι σημαίνει αποτελεσματικότητα; Για να θυμηθούμε μια και –στον ΠΑΟΚ- το ξεχάσαμε εντελώς τον συγκεκριμένο όρο.

Αποτελεσματικός είναι εκείνος που κάνει δύο μεγάλες φάσεις σε ένα κλειστό παιχνίδι-ντέρμπι, αλλά έχει την ποιότητα (μέσα από αυτές) να σκοράρει μία φορά και να κερδίσει.

Αποτελεσματικός είναι εκείνος που θα τρέξει περισσότερο, που θα κερδίσει τις μονομαχίες, θα ελέγξει τον ρυθμό, θα πάρει τις κόντρες και θα φέρει με το μέρος του τις λεπτομέρειες του αγώνα.

Αποτελεσματικός είναι εκείνος που δέχεται μια-δυο μεγάλες φάσεις, αλλά έχει πίσω έναν τερματοφύλακα που θα κάνει τις 1-2 αποκρούσεις που θα κρατήσουν το μηδέν. (Αυτό και αν δεν έχουμε ξεχάσει πώς είναι…).

Αποτελεσματικός είναι εκείνος που δεν μπαίνει για να εντυπωσιάσει, να ικανοποιήσει, να προσφέρει θέαμα. Είναι αυτός που θα μπει για να παίξει σωστά και θα κάνει όλα όσα πρέπει για να κερδίσει.

Σήμερα λοιπόν έχουμε ΠΑΟΚ-Άρης στην Τούμπα. Τα τελευταία τέσσερα ματς των δύο μέσα στην Τούμπα, έληξαν ισόπαλα! Δεν κέρδισε ο ΠΑΟΚ και ο Άρης πανηγύρισε τις ισοπαλίες που πήρε. Και καλά έκανε… Για τους κίτρινους τα ματς με τον ΠΑΟΚ είναι πολύ-πολύ ξεχωριστά και προετοιμάζονται καλύτερα γι’ αυτά. Γι’ αυτό και πανηγυρίζουν ακόμη και τις ισοπαλίες στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ τα παίζει αυτά τα παιχνίδια, κοιτώντας τα… αφ’ υψηλού. Και φυσικά την «πατάει».

Ο ΠΑΟΚ προέρχεται από άσχημα αποτελέσματα, αλλά έβγαλε ήσυχα και χωρίς μεγάλη καταπόνηση την εβδομάδα. Ο Άρης ξόδεψε πολλή ενέργεια το βράδυ της Πέμπτης, όταν και υπέστη έναν σκληρό αποκλεισμό. Παίζουν ρόλο όλα αυτά; Μέχρι ενός σημείου…

Ο Άρης είναι σκληρός ως ομάδα και δεν πιστεύω ότι αυτό το σημαντικό στοιχείο θα το χάσει απόψε στην Τούμπα. Ίσως (ειδικά αν βρεθεί πίσω στο σκορ) να μην αντέξει μέχρι τέλους. Ο ΠΑΟΚ (όπως έχει αναλυθεί) είναι πολύ soft και αυτό το μειονέκτημα μπορεί να παίξει ρόλο σε τέτοιου είδους ματς.

Πολύ ενδιαφέρον λοιπόν το αποψινό ματς, το πρώτο από τα τρία που έχουν να δώσουν οι δυο τους από εδώ και πέρα και… άντε να δούμε ποιου τα πλεονεκτήματα θα βαρύνουν περισσότερο.

* Για την ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ έχουν γραφθεί τα πάντα! Το σύνολο του Λυκογιάννη μπορεί πλέον να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Έχει μπει στην εξάδα και προχωράει… Μαζί και ο κόσμος με την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου και στόχο την τελική, οικονομική σωτηρία, πάντα και με την στήριξη της οικογένειας Σαββίδη!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.