Παίζεται και…παραπαίζεται το πρωτάθλημα: Τώρα, ο Ολυμπιακός θα ήταν +5 και +6…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Παίζεται και…παραπαίζεται το πρωτάθλημα: Τώρα, ο Ολυμπιακός θα ήταν +5 και +6…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta τον Ολυμπιακό του χθεσινού αγώνα του κι όχι μόνο.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Ο Ολυμπιακός έκανε και πάλι τη δουλειά, αυτό μετράει πρωτίστως. Κάποιες φορές δεν παίζεις καλά, αλλά αν θέλεις να διατηρήσεις το στέμμα του πρωταθλητή πρέπει να κερδίζεις και τότε.

Απλά, μέσα σε μόλις τέσσερα 24ωρα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά αυτό το οποίο υποστήριζα εμφατικά ακόμη και μετά τις εντυπωσιακές νίκες του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ 3-0 στον Πειραιά και του Αστέρα 4-0 στην Τρίπολη: το πρωτάθλημα όχι απλά παίζεται, αλλά…παραπαίζεται! Πολύ απλά γιατί έχει ακόμη πάρα πολύ δρόμο, πάρα πολλές αγωνιστικές και δη οι περισσότερες από αυτές έχουν ντέρμπι!

Εάν ο κεραυνός του Τζόλη στο 93ο λεπτό στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-1) δεν έβρισκε την Κυριακή το δοκάρι του εμβρόντητου Σα…Κι εάν ο Χασάν στο ίδιο ακριβώς λεπτό , το 93ο, δεν σκόραρε χθες στο Ολυμπιακός-Γιάννινα (1-0), πώς θα ήταν ο βαθμολογικός πίνακας, τώρα; Ολυμπιακός 42, ΠΑΟΚ 37, ΑΕΚ 36. Δηλαδή, παραμονές των ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ κι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟΚ κι η ΑΕΚ θα ήταν πέντε κι έξι βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό…Και όλοι θα λέγαμε, «το πρωτάθλημα πήγε ξανά φωτιά», «σε κρίση ο Ολυμπιακός» κλπ, κλπ. Έτσι δεν είναι; Κάνω κανένα λάθος;

Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη, έχουμε μπροστά μας 19 ολόκληρες αγωνιστικές, δηλαδή περισσότερες από τις 17 που έχουν παιχτεί μέχρι στιγμής! Κι από τις 19 αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός τις 11 από αυτές θα παίξει με ΠΑΟΚ (τρεις), Άρη (τρεις), ΠΑΟ (τρεις), ΑΕΚ (δύο)! Ούτε είναι…τρελοί οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που πανηγύρισαν χθες έξαλλα το γκολ του Χασάν στο 93΄ κι έγιναν όλοι μαζί ένα κουβάρι, ακόμη κι ο Σα που έφυγε από τα δοκάρια κι έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τα 100 μέτρα (!) για να αγκαλιάσει τους συμπαίκτες του και πρώτο τον Χασάν.

Οι «ερυθρόλευκοι» πολύ απλά κατάλαβαν τη μεγάλη σημασία αυτού του γκολ, γιατί ήξεραν πολύ καλά τι θα σήμαινε εάν δεν έρχονταν αυτό το γκολ: όχι μόνο θα πλησίαζαν κάπως (έστω εφτά βαθμούς η ΑΕΚ) τον Ολυμπιακό οι αντίπαλοι του, αλλά και η ψυχολογία στον ίδιο τον Ολυμπιακό θα χάλαγε σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την κρίσιμη στροφή της σεζόν. Όχι ότι τώρα διαγράφεται η προβληματική εικόνα της ομάδας σε πολύ μεγάλα διαστήματα και των τριών τελευταίων αγώνων της, με Παναιτωλικό, ΠΑΟΚ και ΠΑΣ-ίσα ίσα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού στο Ρέντη. ωστόσο, άλλο είναι να έχεις κάνει μία «κοιλιά», αλλά με το μίνιμουμ των απωλειών κι άλλο είναι να την κάνεις με γκέλες-στη δεύτερη περίπτωση δεν αποφεύγεις την γκρίνια, που δεν είναι ενίοτε μακριά κι από την εσωστρέφεια…

Μην κρυβόμαστε, με αυτές τις δύο φάσεις, το δοκάρι του Τζόλη στο 93’ κι ενώ είχε προηγηθεί η ισοφάριση του Μπα στο 77’ στη μοναδική τελική του Ολυμπιακού στο β΄ ημίχρονο, αλλά και το χθεσινό γκολ του Χασάν στο 93΄, μπορεί ο καθένας να μιλάει και με το δίκιο του για τον παράγοντα τύχη. Αλλά, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, να κάνουμε τρεις σημειώσεις:

Πρώτη. Στα Γιάννινα ο Ολυμπιακός έπρεπε και τότε να κερδίσει, αλλά του είχε ακυρωθεί στο 91ο λεπτό ένα κανονικό γκολ, και τότε με κεφαλιά από τον Χασάν!!! Το ποδόσφαιρο λοιπόν δεν ξεχνάει! Και αποκαθιστά την τάξη!

Δεύτερη. Ο ΠΑΟΚ πώς κέρδισε τον ΠΑΣ στην Τούμπα; Με γκολ στο 91’ κι αυτός. Και δη με ένα απολύτως άκυρο γκολ, όπως ευθέως είπε ο ίδιος ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Κλάτενμπεργκ. Και παίζοντας με παίκτη παραπάνω από το 57΄λόγω αποβολής του στόπερ του ΠΑΣ. Ο Ολυμπιακός τουλάχιστον έπαιξε με 11 εναντίον 11 και κέρδισε με ένα καθαρό γκολ στο 93’.

Τρίτη. Ο ΠΑΟΚ πόσα άλλα ματς έχει πάρει φέτος στα τελευταία λεπτά; Στην ΑΕΚ ισοφάρισε στο 89’! Στη Λάρισα στο 90’! Στο Αγρίνιο κέρδισε με γκολ στο 88’ και στο 90’! Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν «δικαιούται» να πάρει κι αυτός ένα παιχνίδι του στο φινάλε;

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ παρά να κάνω μία παρατήρηση, που νομίζω ότι προκύπτει εντελώς αβίαστα: τις στημένες φάσεις στον Ολυμπιακό πρέπει να τις εκτελούν και ο Βαλμπουενά και ο Φορτούνης, όταν υπάρχουν και οι δύο στην ενδεκάδα. Αλλά ακόμη κι όταν παίζει ένας εκ των δύο, δεν πρέπει να είναι ο αποκλειστικός εκτελεστής, πρέπει να υπάρχει και δεύτερος για να «παίρνει» εκτελέσεις και δη ο Μασούρας, που έχει καλές σέντρες από τα «στημένα».

Δεν λέει κανείς ότι κακώς εκτελεί τις στατικές φάσεις ο Βαλμπουενά, παρότι φέτος γκολ η ομάδα από δικά του κτυπήματα κόρνερ και φάουλ έχει πάρει μόνο σε ένα ματς, στην Τρίπολη. Παίζει ρόλο και η τύχη. Για παράδειγμα χθες είχε δύο καλές εκτελέσεις σε κόρνερ και φάουλ, από τις οποίες προέκυψαν αρχικά η κεφαλιά του Σισέ (που έστειλε την μπάλα πάνω στον Χουτεσιώτη από πολύ μικρή απόσταση) και στη συνέχεια το δοκάρι-πέναλτι του Ελ Αραμπί.

Αυτό που λέμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν, να υπάρχει σε παιχνίδι ο Φορτούνης και να μην μοιράζονται ο Βαλμπουενά κι ο Φορτούνης τις εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ. Από φάουλ του Φορτούνη άνοιξε το σκορ ο Μπουχαλάκης στο Χαριλάου, από κόρνερ του Φορτούνη ισοφάρισε ο Μπα στην Τούμπα, από φάουλ του Φορτούνη ο Χασάν έβαλε το νικητήριο γκολ με τον ΠΑΣ και με απευθείας φάουλ του ίδιου του Φορτούνη ήρθε κι ένα γκολ στην Τρίπολη.

Το θέμα είναι πολύ απλό, στα δικά μου μάτια: ο κάθε παίκτης έχει κάποιες θέσεις και κάποιες γωνίες του γηπέδου από τις οποίες εκτελεί καλύτερα τα κόρνερ και τα φάουλ. Στα σημεία του γηπέδου (δεξιά η, αριστερά, πιο κοντά η, πιο μακριά από την περιοχή) που είναι καλύτερος ο μεν, εκτελεί αυτός. Στα σημεία του γηπέδου στα οποία είναι καλύτερος ο δε, εκτελεί ο άλλος. Και στον ΠΑΟΚ, που έχουν δύο καλούς εκτελεστές, τον Βιεϊρίνια και τον Ζίφκοβιτς, έτσι γίνεται. Πρέπει να εκμεταλλευθείς και τους δύο σε αυτό το πολύ βασικό κομμάτι.

Ο Ολυμπιακός είναι η κατ΄ εξοχήν ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος με μεγάλη κατοχή μπάλας (66% χθες!), με συνέπεια αναπόφευκτα να κερδίζει πολλά κόρνερ και φάουλ. Απέναντι σε κελσιτές άμυνες, δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να σκοράρεις από ένα καλό «στημένο»! Είδαμε τι κέρδισε ο Ολυμπιακός από κόρνερ και φάουλ στην Τούμπα και χθες, αλλά και σε τόσα ακόμη παιχνίδια του, τόσο εντός έδρας (πρώτο γκολ με Απόλλωνα, δεύτερο γκολ με ΑΕΚ), όσο και ακόμη περισσότερο εκτός έδρας (πρώτο γκολ σε Άρη, Αστέρα, ΟΦΗ, Λαμία!)

Όπως επίσης και στα πέναλτι, ο Ολυμπιακός έχει τρεις καλούς εκτελεστές, τον Βαλμπουενά, τον Ελ Αραμπί και τον Φορτούνη. Δεν μπορεί λοιπόν να τα εκτελεί μόνο ο Βαλμπουενά-το δείχνουν και τα δεδομένα, από την στιγμή που έχει χάσει τα τρία από τα πέντε τελευταία που έχει σουτάρει! Ο Χουτεσιώτης πώς του το έπιασε χθες; Θυμόταν ότι με την ΑΕΚ ο Βαλμπουενά σούταρε στην δεξιά γωνία του γκολκίπερ και σκέφθηκε, «τώρα θα το σουτάρει από την άλλη». Κι έτσι τον ψώνισε πέφτοντας από την αριστερή γωνία του…Ενώ αν έχεις δύο και τρεις εκτελεστές, γίνεται πιο απρόβλεπτο για τον τερματοφύλακα.

Γενικά υπάρχει θέμα με τα πέναλτι στον Ολυμπιακό, καθώς εδώ κι ακριβώς ένα χρόνο έχουν χαθεί πέντε στα δέκα (από ένα έχουν απωλέσει και οι Φορτούνης, Αραμπί), ενώ από ένα έχουν βάλει οι Φορτούνης, Χασάν και Σουντανί. Ποσοστό 50% στα πέναλτι για δεδομένα Ολυμπιακού, συγνώμη είναι απογοητευτικό, έως ενοχλητικό!

Άσχετο: Τελικά, όταν δεν υπάρχουν πέναλτι στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, υπάρχουν αποβολές. Με τον ΠΑΣ έξω ο Εραμούσπε από το 57ο λεπτό με το σκορ 1-1...Με τον ΟΦΗ έξω ο γκολκίπερ Βάτερμαν από το 26ο λεπτό με το αποτέλεσμα στο 0-0...Αν και για να είμαι ειλικρινής και να έπαιζε ο Βάτερμαν κανονικά ως το τέλος, δεν νομίζω να άλλαζε τίποτα. Και που έπαιζε, ο ΠΑΟΚ «όποτε ήθελε» ευκαιρία έφτιαχνε σε αυτή την άμυνα του ΟΦΗ, ο οποίος κατέβηκε να παίξει χωρίς συνολικά 13 παίκτες: Μεγιάδο, Διαμαντή, Μπαλογιάννη, Γιαννούλη, Γιάννου, Ντε Γκουζμάν, Μαρινάκη, Σακόρ, Ναμπί, Φερέιρα και Ρικάρντο Βαζ…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.