Ο Ιταλός για ΠΑΟΚ και το «μυστικό» για Ολυμπιακό!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Ιταλός για ΠΑΟΚ και το «μυστικό» για Ολυμπιακό!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για το αποψινό πρώτο φετινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ.

Στα ψιλά πέρασε ο ορισμός από τον Άγγλο αρχιδιαιτητή Κλάτενμπεργκ του Ιταλού Φάμπρι ως διαιτητή του ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, πρώτο από τα τέσσερα φετινά για το πρωτάθλημα. Ας σημειώσω εγώ κάποια πράγματα.

Ένα. Ο Φάμπρι δεν είναι άγνωστος για τον ΠΑΟΚ. Αντιθέτως, τον έπαιξε μέσα στο 2020 στο νικηφόρο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 0-1 για το Κύπελλο. Κι ο Ολυμπιακός έχει εμπειρία, δυσάρεστη, όμως, από τον Φάμπρι. Ήταν VAR πέρσι στο Τότεναμ-Ολυμπιακός 4-2 και έκανε πώς δεν είδε στη φάση του 2-2 της Τότεναμ το εξόφθαλμο φάουλ πάνω στον Τσιμίκα που προηγήθηκε του γκολ, ώστε να κάνει την σχετική υπόδειξη στον διαιτητή για την ακύρωση του.

Δύο. Στον ΠΑΟΚ επανειλημμένως έχουν οριστεί Ιταλοί διαιτητές σε παιχνίδια του για το ελληνικό πρωτάθλημα. Βλέπε Ντόβερι (Άρης-ΠΑΟΚ 1-2, με ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ), Φάμπρι (ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 0-1) και Ντι Μπέλο (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-2). Αντιθέτως, ποτέ δεν έχει οριστεί Ιταλός να παίξει τον Ολυμπιακό για το ελληνικό πρωτάθλημα. Τελευταία δε φορά που έπαιξε Ιταλός τον Ολυμπιακό ήταν ο Μάσα στο 0-1 από τη Σίτι στο Καραϊσκάκη, με το γκολ να έχει ξεκινήσει από πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ πάνω στον Ντρέγκερ.

Τρία. Ο VAR Καλβαρέζε μόλις πριν λίγο καιρό ξαναήταν στην Τούμπα. Για το ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας 3-1, όπου ήταν 4ος, με πρώτο τον Ντόβερι (πάλι αυτός), που είχε σφυρίξει 70-30 έδρα. Ο Καλβαρέζε ήταν 4ος πριν λίγα χρόνια και στο Μπρόντμπι-ΠΑΟΚ, όπως και στο Παρτίζαν-Ολυμπιακός.

Τέσσερα. Παρατηρητής του Φάμπρι στο ευρωπαϊκό παιχνίδι Ντομζάλε-Μάλμε ήταν μέλος της ΚΕΔ, ο Τριτσώνης, την απομάκρυνση του οποίου από την ΚΕΔ επανειλημμένως έχει ζητήσει ο Ολυμπιακός.

Τέλος πάντων, πιο μεγάλη εντύπωση μου κάνει η πληροφορία (γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε) ότι ο Κλάτενμπεργκ θα είναι απόψε στην Τούμπα σαν παρατηρητής του Φάμπρι, αν και υπάρχει σχετική χθεσινή ανακοίνωση της ΕΠΟ σύμφωνα με την οποία οι παρατηρητές θα έχουν ζωντανή παρουσία στα γήπεδα από την ερχόμενη αγωνιστική.

Όχι ότι είναι κακό να πάει ο Άγγλος αρχιδιαιτητής στη Θεσσαλονίκη. Απλά, όταν επί ένα μήνα ακριβώς μετά από το Άρης-ΠΑΟΚ 1-0 στις 13 Δεκέμβρη, ο ΠΑΟΚ και ο φιλικός του Τύπος σε περνάνε γενεές δεκατέσσερις (ακόμη και χθες, παραμονή του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός…) κι εσύ βάζεις τον εαυτό σου παρατηρητή στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός πηγαίνοντας στην Τούμπα, τουλάχιστον στα δικά μου τα μάτια η, είσαι πολύ μάγκας η, έχεις ένα προαίσθημα ότι διαιτητικά θα πάνε όλα έτσι ώστε οι γηπεδούχοι να μην έχουν το παραμικρό παράπονο και να μην τους δοθεί το παραμικρό δικαίωμα να σου γκρινιάξουν.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπονοώ τίποτα σε σχέση με όλα αυτά για την αποψινή διαιτησία, απλά ένα σκεπτικό καταθέτω, που βεβαίως μπορεί να είναι και λάθος. Κι αν βέβαια, δεν είναι σωστή η πληροφορία ότι θα βρεθεί στην Τούμπα, το ακυρώνω κι εγώ αυτό το τελευταίο που γράφω. Ας δούμε, όμως, τι θα μας δείξει το ίδιο το ματς.

Τώρα, τι μπορεί να είναι κλειδί για την έκβαση του ντέρμπι, σε αγωνιστικό επίπεδο; Με μία πρώτη ματιά, θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει «οι στατικές φάσεις»!

Βλέπετε, ο ΠΑΟΚ έχει βάλει τα μισά του γκολ (13 από τα συνολικά 26) στο φετινό πρωτάθλημα από πέναλτι (έξι), κόρνερ και φάουλ (εφτά)! Αλλά κι ο Ολυμπιακός έχει κάνει διπλά σε ΟΦΗ, Άρη, Λαμία, Τρίπολη έχοντας σε κάθε ένα από αυτά τα παιχνίδια καθοριστικά γκολ μέσα από κόρνερ και φάουλ. Και γενικά έχει κι αυτός αρκετά γκολ (εννιά, αλλά μόνο δύο με πέναλτι) από στημένες φάσεις, με τη διαφορά ότι τα δικά του συνολικά γκολ είναι 42, πολύ περισσότερα από του ΠΑΟΚ.

Μπορούμε να προσέξουμε ότι στα κόρνερ και οι δύο ομάδες προσπαθούν να «κτυπήσουν» κυρίως με εκτελέσεις στο πρώτο δοκάρι, είτε για απευθείας κεφαλιά από εκεί, είτε για κεφαλιά-πάσα στο δεύτερο δοκάρι. Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ πήρε τα δύο τελευταία του τρίποντα στην Τούμπα (!) με γκολ του στόπερ Ίνγκασον τόσο στο 2-1 με τον ΠΑΟ, όσο και στο 3-1 με τον Βόλο! Και στις δύο περιπτώσεις ο Σβιντέρσκι ήταν που πήδηξε στο πρώτο δοκάρι και πήρε την κεφαλιά-γύρισμα προς τον Ίνγκασον στο δεύτερο δοκάρι. Κάπως έτσι πήγε να σκοράρει κι ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο, με κεφαλιά γύρισμα του Ελ Αραμπί από το πρώτο δοκάρι προς τον Εμβιλά στο δεύτερο δοκάρι, όμως ο Γάλλος αστόχησε από πολύ κοντά.

Γενικά υπάρχει η διαπίστωση ότι ο Ολυμπιακός σε τρεις εκτός έδρας αγώνες του δεν σκόραρε από κόρνερ και φάουλ (οι άλλοι δύο με Γιάννινα 1-1 κι ΑΕΚ 1-1) και κέρδισε μόνο στον ένα (!), στο Αγρίνιο, όπου είχε κι ο Σισέ μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει από φάουλ του Φορτούνη, αλλά τέλειωσε άσχημα τη φάση. Όπως είμαστε υποχρεωμένοι να θυμηθούμε ότι ο ΠΑΟΚ πέρυσι προηγήθηκε στο Καραϊσκάκη με γκολ του Ίνγκασον από εκτέλεση φάουλ και αδυναμία του Σα να μπλοκάρει την μπάλα.

Ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη δύναμη στις στημένες φάσεις τους δύο στόπερ του, τον σέντερ φορ Σβιντέρσκι (κι ο Κρμέντσικ είναι ακόμη πιο ψηλός!) και τους Σβαμπ (1μ85) και Καντουρί (1μ86), Από την άλλη, ο Ολυμπιακός έχει κατά βάση τους στόπερ και τους όχι πολύ ψηλούς, αλλά αλτικούς Εμβιλά κι Ελ Αραμπί. Μου φαίνεται, όμως, ότι με την απουσία του Χολέμπας, που είναι καλύτερος στον αέρα από τον Όλεγκ, οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν δύναμη στον αέρα. Ειδικά αν δεν παίξει κι ο Μπουχαλάκης, που δεν είναι σούπερ αλτικός, αλλά έχει ύψος (1μ85). Θα πρέπει να κοιτάξουν να βοηθήσουν πολύ σε αυτό το κομμάτι όποιοι από τους Καμαρά, Βρουσάι, Φορτούνη, έστω κι αν δεν είναι το καλύτερο τους σημείο.

Ίσως για τον Ολυμπιακό το «μυστικό» του ντέρμπι να είναι ακριβώς αυτό, η συμπεριφορά του δηλαδή στις στατικές φάσεις, με τον ΠΑΟΚ να έχει βρει στο πρόσωπο του Ζίφκοβιτς και δεύτερο καλό εκτελεστή μετά τον Βιεϊρίνια-παρεμπιπτόντως, αυτός ο Κρμέντσικ πραγματικά έδειξε πολύ επικίνδυνος την Κυριακή όσο έπαιξε κατά του Βόλου-καμία σχέση με τον Τσόλακ, που ήταν σαν να μην έπαιζε, όσο έπαιζε αυτούς τους μήνες. Ο Σεμέδο λογικά θα τον ξέρει αρκετά καλά από τα δύο ματς του Ολυμπιακού με την Πλίζεν, ενώ στο πρώτο είχε παίξει κι ο Μπα.

Δεύτερο κομμάτι του παιχνιδιού που μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος παράγοντας: οι αντοχές της κάθε ομάδας. Ο Ολυμπιακός εδώ ξεκινάει με ένα ντεζαβαντάζ αφού έτσι όπως τον έστησαν δίνει απόψε το τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι του εκτός έδρας μέσα σε μία εβδομάδα (!), κάνοντας ισάριθμα ταξίδια (Τρίπολη, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη) κι ενώ είχε προηγηθεί, ακριβώς 10 ημέρες πριν από το αποψινό ντέρμπι, κι άλλο ντέρμπι, με την ΑΕΚ.

Με τη δυναμική του πρωταθλητή που τον χαρακτηρίζει, ο Ολυμπιακός πήρε και τα τρία προηγούμενα παιχνίδια, την ίδια στιγμή που ο ΠΑΟΚ στα δικά του τρία παιχνίδια έχασε πέντε πόντους (1-1 στη Λάρισα, 2-3 στο Περιστέρι), κερδίζοντας μόνο τον Βόλο (3-1) στην Τούμπα, σε τρία παιχνίδια στα οποία πήρε από ένα πέναλτι στο καθένα (!), ενώ στο τελευταίο χαρίστηκε αποβολή του Βιεϊρίνια από το 50ο λεπτό, με το σκορ στο 1-1, όπως ο ίδιος ο Κλάτενμπεργκ δημοσίως παραδέχθηκε.

Κι ήταν η τρίτη φορά που ο Άγγλος αρχιδιαιτητής επίσημα και κατηγορηματικά ξεκαθαρίζει ότι ο ΠΑΟΚ ευνοήθηκε σε καθοριστικές φάσεις αγώνων του, στους οποίους εν τέλει με τη βοήθεια και των συγκεκριμένων στιγμών στις οποίες ευνοήθηκε πήρε τρεις νίκες-και τώρα δεν θα ήταν 10, αλλά 16 πόντους πίσω από τον Ολυμπιακό…Να υπενθυμίσω ότι ο Κλάτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι στο 70ο λεπτό του ΠΑΟΚ-ΟΦΗ, με το σκορ 1-0, δεν είχε δοθεί καθαρό πέναλτι υπέρ του ΟΦΗ κι ότι στο ΠΑΟΚ-ΠΑΣ, με το σκορ 1-1, μέτρησε στο 90ο λεπτό το νικηφόρο γκολ του ΠΑΟΚ που δεν έπρεπε να μετρήσει γιατί ήταν επιθετικό φάουλ.

Το να ακούσουμε ενδεχομένως τον Κλάτενμπεργκ μεσοβδόμαδα να δηλώνει, για τέταρτο παιχνίδι…, ότι στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός υπήρξε φάση καθοριστική στην οποία ευνοήθηκε ο ΠΑΟΚ, συγνώμη αλλά δεν θα έχει κανένα νόημα. Όπως δεν έχουν νόημα κι οι άλλες σχετικές επισημάνσεις του Άγγλου αρχιδιαιτητή, αφού εν τέλει τίποτα δεν αλλάζει και εξακολουθούμε να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια.

Άσχετο: Πολλοί το κλώθουν εκεί στην Άντερλεχτ για τον Λοβέρα. Πιο αποφασιστικοί δείχνουν στην Χιχόν για τον Κάιπερς μου φαίνεται.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.