Ο Μαρτίνς έχει βρει τη συνταγή! Ήρθε η ώρα να την τελειοποιήσει…

Ο Μαρτίνς έχει βρει τη συνταγή! Ήρθε η ώρα να την τελειοποιήσει…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς και τα ντέρμπι!
bwin - Λιγκ Καπ Αγγλίας με μεγάλες αποδόσεις και πληθώρα επιλογών! | 21+

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που συζητούσαμε για τα…πεταμένα πρώτα ημίχρονα του Ολυμπιακού, όταν για σειρά αγώνων δεν μπορούσε να σκοράρει στα πρώτα 45λεπτα του. Τώρα, που η σεζόν προχωράει, μπορούμε να συζητάμε για κάτι άλλο: για την ικανότητα της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς να καθαρίζει τα ντέρμπι ακριβώς από τα πρώτα ημίχρονα της!

Είναι ξεκάθαρο ότι το πλάνο του προπονητή του Ολυμπιακού είναι συγκεκριμένο: να μπει η ομάδα δυνατά, να κάνει ένα γρήγορο γκολ, να ελέγξει καλύτερα το παιχνίδι και στη συνέχεια να παίξει με ασφάλεια πίσω για το μηδέν και να ψάξει χωρίς άγχος το δεύτερο γκολ που θα κλειδώσει το τρίποντο. Η συνταγή δεν είναι κάτι…εξεζητημένο, είναι απλή, αλλά λειτουργεί!

Ο Ολυμπιακός…

Προχθές με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη άνοιξε το σκορ στο 13’ και τελικά κέρδισε με 3-0, κάνοντας το 2-0 στο 68’.

Τις προάλλες με τον Άρη στο Χαριλάου άνοιξε το σκορ στο 29’ και τελικά κέρδισε με 2-1, αφού πρώτα έκανε το 2-0 στο 47’.

Νωρίτερα με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη άνοιξε το σκορ στο 21΄και κράτησε το 1-0 ως το τέλος.

Και στο ξεκίνημα της σεζόν, στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο Βόλο, άνοιξε το σκορ στο 9’ και επίσης το κράτησε ως το τέλος.

Τέσσερις νίκες σε τέσσερα ντέρμπι, με τον ίδιο τρόπο! Να πάμε και στην περασμένη σεζόν;

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 στα πλέι οφς, με το 1-0 μόλις στο 10’ (και το 2-0 στο 21΄)!

Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0 στα πλέι οφς, με το 1-0 μόλις στο 5’ (και το 2-0 στο 21’)!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-2 στα πλέι οφς, με το 0-1 στο 38’ (και το 0-2 στο 45’)!

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1 στα πλέι οφς με το μοναδικό γκολ από το 23’!

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με το 1-0 μόλις στο 9’!

Είναι σαφές ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει βρει το «κουμπί»: να ανοίγει ο Ολυμπιακός το σκορ και δη όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Έτσι η ομάδα του παίρνει άλλη ψυχολογία, βάζει δύσκολα στον αντίπαλο και κοντρολάρει καλύτερα το παιχνίδι. Πλέον, το επόμενο βήμα είναι να τελειοποιήσει τη συνταγή!

Πρώτον, να μπορεί να την «εφαρμόζει» ακόμη περισσότερο, γιατί π.χ. με τον ΠΑΟΚ, που είναι κι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του τα τελευταία χρόνια, δυσκολεύεται πολύ. Μέσα στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός αδυνατεί να σκοράρει επί του ΠΑΟΚ σε οποιοδήποτε α΄ ημίχρονο αγώνα τους! Κάπως έτσι έχει μόλις μία νίκη (2-0 στο Κύπελλο), μία ισοπαλία (1-1, ισοφαρίζοντας στο 64’) και δύο ήττες (0-1)…

Δεύτερον, να μπορεί να την ακολουθεί πιο πολύ κι εκτός έδρας, γιατί περισσότερο μέσα στο Καραϊσκάκη είναι που την «χρησιμοποιεί». Π.χ. στο ΟΑΚΑ έχει προηγηθεί με 1-0 του ΠΑΟ με γκολ στο 36’ και δεν το κράτησε (τελικό 1-1). Στην Τούμπα είχε προηγηθεί με 2-0 στο 10’ (!) κι όμως έχασε 2-3 στο Κύπελλο! Με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟ έμεινε στο 0-0 σε δύο ματς στο ΟΑΚΑ.

Τρίτον, να μπορεί να την εκμεταλλεύεται σε μεγαλύτερο εύρος αγώνων ντέρμπι. Γιατί π.χ. η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ δύο φορές του προηγήθηκαν στο Καραϊσκάκη (τελικά σκορ 4-1 το ένα, αλλά 1-1 το άλλο).

Βεβαίως, υπάρχει κι ο αντίπαλος! Ο Ολυμπιακός δεν παίζει μόνος του. Ωστόσο, με το σκεπτικό ότι πρώτον είναι πλέον ομάδα τριετίας και όχι ομάδα που φτιάχτηκε φέτος η, πέρυσι και δεύτερον είναι ομάδα με μεγαλύτερο μπάτζετ από τις άλλες, είναι απολύτως λογικό οι προσδοκίες να είναι μεγαλύτερες…

Μπορούμε να διακρίνουμε ότι ένα άλλο εναλλακτικό πλάνο του Ολυμπιακού στα ντέρμπι, όσο μένει το 0-0 στο ημίχρονο, είναι να μπαίνει δυνατά στο β΄ ημίχρονο και να επιχειρεί τότε να προηγηθεί. Έτσι κέρδισε στην Τούμπα 1-0 τον ΠΑΟΚ με γκολ στο 49’ και τον ΠΑΟ 1-0 στο ΟΑΚΑ με γκολ επίσης στο 53’. Από την άλλη, όμως, όταν προηγήθηκε σε δύο παιχνίδια 1-0 της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ με γκολ στο 57’ και στο 58’, ισοφαρίστηκε και στις δύο περιπτώσεις σε 1-1.

Γενικά νομίζω ότι ο Μαρτίνς κι οι παίκτες του πρέπει να το «δουλέψουν» ακόμη περισσότερο το πράγμα αυτό, γιατί είναι πολύ καλή η συνταγή «βάζω γρήγορο γκολ και καθαρίζω», αλλά μαθηματικά δεν μπορεί να σε διασφαλίσει. Ο Ολυμπιακός κατά την άποψη μου πρέπει να εστιάσει πιο πολύ και σε αυτό που έκανε π.χ. πέρυσι, όταν κέρδισε τον ΠΑΟΚ 2-0 στο Κύπελλο με γκολ στο 65’ και στο 85’, αλλά και τον Παναθηναϊκό με γκολ στο 74’, δηλαδή καθάρισε δύο σημαντικές νίκες με γκολ προς το τέλος των αγώνων του.

Όπως π.χ. είναι εκπληκτικό το ότι ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι καταφέρνει συνήθως κι αποφεύγει τον αιφνιδιασμό! Δύσκολα να του βάλει άλλη ομάδα πρώτη γκολ! Όταν, όμως, συμβαίνει, δεν έχει την καλύτερη αντίδραση. Γύρισε ντέρμπι μόνο μία φορά (4-1 εντός έδρας την ΑΕΚ, από 0-1), ισοφάρισε δύο φορές (1-1 εντός έδρας και τον ΠΑΟΚ και τον ΠΑΟ, από 0-1) και έχασε τρεις φορές (από τον ΠΑΟΚ δύο φορές 0-1 εντός έδρας και μία φορά 1-3 εκτός έδρας).

Και στέκομαι τόσο πολύ στην συμπεριφορά του Ολυμπιακού στα ντέρμπι, γιατί πλέον με τα πλέι οφς, ο τίτλος πρωτίστως στα ντέρμπι κρίνεται. Είναι αλήθεια ότι ο νταμπλούχος Ελλάδας έχει ήδη εξασφαλίσει μία σημαντική διαφορά από τους ακολουθούντες. Όμως, εξίσου αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας όλο το β΄ γύρο του πρωταθλήματος (13 αγωνιστικές) κι άλλες 10 αγωνιστικές πλέι οφς! Μιλάμε για 23 αγωνιστικές, που έχουν μέσα για τον Ολυμπιακό τέσσερα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, τρία με τον ΠΑΟ και δύο με την ΑΕΚ, συν φυσικά τα τρία με τον πολύ ισχυρό φέτος Άρη. Με 12 ντέρμπι ακόμη, είναι αδύνατο να έχει κριθεί το πρωτάθλημα.

Κάτι ακόμη: διαφωνώ με τα σχόλια ότι ο Ολυμπιακός την Κυριακή δεν ήταν καλός με την ΑΕΚ-ο Ολυμπιακός στα πρώτα 30 λεπτά ήταν μια χαρά, ήταν πολύ καλός. Από εκεί και πέρα, όντως δεν συνέχισε ανάλογα και πράγματι είχε κι ένα δύσκολο πρώτο 20λεπτο στο β΄ ημίχρονο, όμως κι αυτό μπορεί να είναι μέσα σε ένα ντέρμπι. Και ναι, μπορεί το 2-0 να ήρθε από μία στατική φάση και το 3-0 από ένα πέναλτι, όμως το πιο κρίσιμο γκολ, το 1-0, ήταν ένα κλασικό γκολ Ολυμπιακού Μαρτίνς, μία πολύ δουλεμένη επίθεση όλης της ομάδας, που εκτυλίχθηκε μέσα σε 45 ολόκληρα δευτερόλεπτα στα οποία παίκτης της ΑΕΚ δεν μπόρεσε να ακουμπήσει την μπάλα. Το ξεκίνησε ο Καμαρά με ένα ωραίο κλέψιμο, στη συνέχεια άλλαξαν την μπάλα οι Μπα, Βρουσάι, Καμαρά, Φορτούνης, Εμβιλά, Φορτούνης, Σεμέδο, την πήρε ο Μπρούμα, έκανε μία ωραία προσωπική ενέργεια, την άλλαξε με τον Αραμπί και όταν την ξαναπήρε την γύρισε στον Εμβιλά για τη σέντρα στο κεφάλι του Αραμπί.

Κατά τα άλλα, και οι δύο κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού συμπλήρωσαν κιόλας κάρτες! Κι αν δεν αλλάξει το αρχικό πλάνο του προπονητή, ο Σεμέδο θα εκτίσει την ποινή του με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο κι ο Μπα με τον ΠΑΣ στο Καραϊσκάκη. Παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι μπορεί μέσα στο Γενάρη να έχουμε κι ανακατατάξεις στα στόπερ του ρόστερ. Σίγουρο δεν είναι, ανοικτό όμως είναι...

Άσχετο: Κλείνει τα 80 χρόνια του ο Πελέ και ο Τύπος στην Βραζιλία έχει ξεκινήσει αφιερώματα στον κατά πολλούς μεγαλύτερο παίκτη όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ανάμεσα σε αυτά; Η παρουσία του ονόματος του στον ύμνο του Ολυμπιακού!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.