Μανούσος στο gazzetta.gr: «Περάσαμε δύσκολα, αλλά βρίσκουμε τον εαυτό μας»

Μανούσος στο gazzetta.gr: «Περάσαμε δύσκολα, αλλά βρίσκουμε τον εαυτό μας»

Νίκος Μαρούδας
Μανούσος στο gazzetta.gr: «Περάσαμε δύσκολα, αλλά βρίσκουμε τον εαυτό μας»

bet365

Ο Γιώργος Μανούσος, κάνει... ποδαρικό στο gazzetta.gr με έναν απολογισμό του 2020 για τα όσα πέρασε ο ίδιος με τον Ατρόμητο, την πρωτόγνωρη κατάσταση του κορονοϊού, την επιστροφή του Νταμίρ Κάναντι, ενώ αναφέρεται με αισιοδοξία στο 2021.

Το 2020 μας άφησε επιτέλους! Ένας χρόνος ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για πολλούς, αλλά καθόλου ευχάριστους λόγους. Το 2021 είναι εδώ και για τον Γιώργο Μανούσο ξεκινά με μια συνέντευξη στο gazzetta.gr για όσα έγιναν, αλλά κι όσα έρχονται!

Ο πρώτος σκόρερ του Ατρόμητου στην πιο περίεργη ποδοσφαιρική σεζόν στην ιστορία του αθλητισμού, μιλάει για όσα έζησε πέρσι, αλλά κι όσα ζει φέτος με το «αστέρι». Αναφέρεται στις δύσκολες καταστάσεις λόγω κορονοϊού, την εξαιρετική δική του περσινή σεζόν που όμως δεν συνοδεύτηκε είσοδο της ομάδας στα πλέι οφ, αλλά και την επιστροφή του Νταμίρ Κάναντι.

«Πρωτόγνωρες καταστάσεις»

Πιάσαμε τα πράγματα από την αρχή. Γυρίσαμε τον Γιώργο Μανούσο λίγους μήνες πίσω, όταν άρχισαν όλα. Στους πρώτους μήνες του 2020, με τον Ατρόμητο να έχει αρκετά προβλήματα στο αγωνιστικό κομμάτι κι ο ίδιος μίλησε για τους δύο προπονητές που πέρασαν και για το τι δεν πήγε καλά.

Όταν πηγαίνει η συζήτηση στον κορονοϊό, τότε θυμάται εκείνες τις δύσκολες μέρες μέχρι την επιστροφή. Επίσης, δεν έχει ξεχάσει το γεγονός πως ο Ατρόμητος βρισκόταν σε καλή κατάσταση όταν έσκασε αυτή η πανδημία, κάτι που τον πήγε πίσω.

Η περσινή χρονιά δεν ήταν αυτή που όλοι περίμεναν από τον Ατρόμητο. Τι δεν πήγε καλά;
«Ήταν μια χρονιά που έγιναν μεγάλες αλλαγές στην ομάδα. Ήταν πιο δυνατό το πρωτάθλημα πέρσι, αλλά άλλαξε όλος ο κορμός της ομάδας, σίγουρα υπήρχε και μια νέα φιλοσοφία από τον καινούριο προπονητή. Κάποια αποτελέσματα άργησαν να έρθουν με αποτέλεσμα να μείνουμε πίσω στην αρχή, ενώ και οι νέοι ποδοσφαιριστές που ήρθαν ήθελαν χρόνο να προσαρμοστούν. Σίγουρα και οι δύο προπονητές είχαν πίεση για να συνεχίσουν την καλή εικόνα που είχε η ομάδα και αυτό έπαιξε τον δικό του ρόλο.

Στο δεύτερο μισό που άρχισε να δένει περισσότερο η ομάδα και με την έλευση του Σάββα Παντελίδη, αλλά και με τις προσθήκες που είχαν γίνει, αρχίσαμε να γινόμαστε καλύτεροι. Και πάλι όμως σε κάποια παιχνίδια δεν είχαμε παρουσιαστεί όπως έπρεπε και αυτό στο τέλος μας κόστισε, αλλά και πάλι δεν μπήκαμε στην εξάδα για δύο βαθμούς. Νομίζω σε εμάς έπαιξε πολύ καθοριστικό ρόλο η διακοπή λόγω κορονοϊού. Έγινε σε ένα σημείο που η ομάδα είχε βρει τον εαυτό της κι αυτό μας άφησε πάλι πίσω».

Πως ζήσατε την κατάσταση του πρώτου lockdown;
«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, ήμασταν όλοι μέσα σε ένα σπίτι. Η ομάδα μας προσέφερε τα πάντα για να δουλέψουμε στο σπίτι όσο καλύτερα γίνεται. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να δουλέψουμε όσο καλύτερα στο σπίτι μας ή στις αυλές μας. Σε μεγάλο βαθμό είχαμε κρατήσει κάποια σημεία του σώματός μας σε καλή κατάσταση. Μέρα με τη μέρα που περνούσε ελπίζαμε και περιμέναμε να μάθουμε πότε θα ξεκινήσουμε προπονήσεις και να γυρίσουμε στα γήπεδα».

Όταν πια έφτασε η μέρα να επιστρέψετε στα γήπεδα, πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα;
«Το περιμέναμε να είναι πιο δύσκολο. Η αλήθεια είναι πως κάναμε καλή δουλειά στο διάστημα της καραντίνας, αλλά σίγουρα χάσαμε πολύ ρυθμό σαν ομάδα. Χάσαμε κάποιους αυτοματισμούς, ήταν δύσκολο γιατί έπρεπε να επιστρέψει η ομάδα σε κάποιο ικανοποιητικό στάδιο φυσικής κατάστασης και αυτό ήταν δύσκολο μετά από διακοπή για περισσότερο από ένα μήνα... Παρ' ολα αυτά τα καταφέραμε αρκετά καλά κι αν εξαιρέσουμε το πρώτο παιχνίδι στα πλέι άουτ μετά κάναμε καλά παιχνίδια».

Η τρομερή του σεζόν, το δύσκολο καλοκαίρι και η επιστροφή Κάναντι

Ο Γιώργος Μανούσος πέρσι πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ωστόσο ο Ατρόμητος δεν κατάφερε να βρεθεί στις θέσεις της Ευρώπης κάτι που στεναχώρησε όπως μας λέει τον ίδιο.

Από εκεί και πέρα, αναφέρεται στο πολύ διαφορετικό και δύσκολο καλοκαίρι που έζησε στην ουσία χωρίς ξεκούραση. Επίσης, μιλάει για την επιστροφή του Νταμίρ Κάναντι, τονίζοντας πως κάθε προπονητής έχει την δική του φιλοσοφία και χρειάζεται χρόνο...

Πέρσι εσύ έκανες την καλύτερη σεζόν της καριέρας σου, αλλά ο Ατρόμητος δεν τα κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, σε στεναχώρησε αυτό;
«Το μόνο που με στεναχώρησε πέρσι ήταν που μια δική μου καλή πορεία δεν βοήθησε την ομάδα να υλοποιήσει τον στόχο της! Ήμουν πολύ ικανοποιημένος με αυτά που κατάφερα πέρσι, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ομάδα, στον πρόεδρο, στον κ. Αγγελόπουλο και στους προπονητές που είχαμε. Με πίστεψαν και με πιστεύουν και τώρα, εμένα αυτό με ευχαριστεί πάρα πολύ και το βγάζω μέσα στο γήπεδο. Δεν θα ξεχάσω τα δύσκολα χρόνια που πέρασα με τους τραυματισμούς κι αυτό μου έδωσε μεγάλο κίνητρο όταν επέστρεψα. Δεν θα ξεχάσω την στήριξη που είχα από την ομάδα. Επειδή έβλεπα την εμπιστοσύνη που μου έδειχναν, πίστευα πως θα τους δικαιώσω! Σε ένα μεγάλο βαθμό το πέτυχα και νομίζω ότι το συνεχίζω. Υπάρχει μεταξύ μας μια αμοιβαία συμπάθεια».

Το καλοκαίρι το συμβόλαιό σου έληγε, πόσο εύκολο ήταν να παραμείνεις στην ομάδα; Και πόσο δύσκολο ήταν το καλοκαίρι λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό;
«Είχα συμφωνήσει με τον Ατρόμητο για την ανανέωση πριν αρχίσουν τα πλέι άουτ. Είναι κάτι που λέω για πρώτη φορά, είχα συμφωνήσει από πάρα πολύ νωρίς με την ομάδα για να μείνω και τη νέα χρονιά.

Ήταν πάρα πολύ δύσκολο γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και ήρθε κι έδεσε το καλοκαίρι που καθίσαμε μόλις 10 μέρες! Στη συνέχεια ήρθε ο Κάναντι κι επειδή από την προηγούμενη θητεία του έλειπαν πολλά παιδιά και είχαμε νέο κορμό, ήθελε πολύ λογικά να περάσει την δική του φιλοσοφία και για τον λόγο αυτό έπρεπε να ξεκινήσει η ομάδα προετοιμασία. Γι' αυτό αρχίσαμε άμεσα την προετοιμασία. Πήγαμε πολύ καλά, δουλέψαμε σωστά σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω πως ήταν δύσκολο διότι θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκουραστεί περισσότερο, καθώς προερχόμασταν από μια δύσκολη χρονιά. Έπρεπε να διαχειριστούν, όπως και το έκαναν, σωστά κάποιους ποδοσφαιριστές που δεν είχαν αρκετή ξεκούραση».

Σε αντίθεση με την πρώτη του θητεία, στη δεύτερη ο Ατρόμητος του Κάναντι τα πήγε καλά στα φιλικά, αλλά προβλημάτισε από τα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Γιατί πιστεύεις έγινε αυτό;
«Ενώ πήγαμε πολύ καλά στα φιλικά και τα κερδίσαμε σχεδόν όλα και με καλό πρόσωπο, στην αρχή σεζόν και για έναν αδιανόητο λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω δεν ήμασταν σε κάποια ματς αυτοί που έπρεπε με αποτέλεσμα να κάνουμε κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Από ένα σημείο και μετά μας επηρέασε και ψυχολογικά, αλλά σιγά σιγά θα αρχίσουμε να βρίσκουμε τον παλιό μας εαυτό. Δουλεύουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας και ευελπιστούμε μέσα από την προπόνηση και την δουλειά πως θα είμαστε με το νέο έτος εντελώς διαφορετικοί. Είμαστε μέσα στον στόχο, απλά επειδή η ομάδα μας έχει συνηθίσει να είναι πιο ψηλά, νιώθουμε υποχρεωμένοι λόγω του ρόστερ να βγάζουμε ένα καλύτερο πρόσωπο και έχουμε στοχεύσει στο να αλλάξουμε την ψυχολογία μας και νομίζω θα είμαστε εντελώς διαφορετικοί στο νέο έτος».

Τι ρόλο έχουν παίξει οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ομάδα το καλοκαίρι μέχρι τώρα;
«Σίγουρα έχουμε πάρει ποιοτικούς παίκτες. Το να είσαι στον Ατρόμητο σημαίνει πως είσαι καλός παίκτης κι έχεις προσφέρει εκεί που ήσουν. Σίγουρα κάποια παιδιά που έρχονται από ξένες χώρες θέλουν χρόνο προσαρμογής. Όλοι τους αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να βοηθήσουν τον Ατρόμητο και πιστεύω πως από την Δευτέρα κιόλας θα δείξουμε πως είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που τελειώσαμε. Όλοι είναι εξαίρετοι χαρακτήρες, έχουμε πολύ καλά αποδυτήρια, αυτό που μας λείπει είναι μια νίκη για να έχουμε την ψυχολογία με το μέρος μας».

Πολλοί θεωρούν πως σημαντικό ρόλο στην εικόνα της ομάδας μέχρι τώρα έχει παίξει το γεγονός πως δεν υπάρχει σταθερό πλάνο σε σύστημα και ποδοσφαιριστές. Ποια είναι η άποψή σου;
«Ο κάθε προπονητής έχει την δική του φιλοσοφία και προσπαθεί να περάσει αυτά που θέλει κι αυτά που πρέπει. Εμείς είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και πρέπει να σεβαστούμε αυτά που θέλει ο κάθε προπονητής. Κάποιες φορές δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το σύστημα που θα κατεβάσει μια ομάδα. Αυτό που προέχει είναι ο ποδοσφαιριστής πως θα το εκλάβει και πως θα το βγάλει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε υπό τις οδηγίες του προπονητή και να βγάζουμε το 100% στον αγωνιστικό χώρο».

«Μας λείπει ο κόσμος»

Από τα πρωτόγνωρα που έφερε ο κορονοϊός, είναι και τα άδεια γήπεδα. Η έλλειψη του κόσμου από τους αγώνες και του Ατρόμητου, επηρέασε την απόδοση της ομάδας όπως μας λέει ο Έλληνας επιθετικός.

Ακόμα αναφέρεται στο γεγονός πως οι Περιστεριώτες δυσκολεύονται στο γκολ, αλλά και στην παρουσία του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο ρόστερ της ομάδας.

Πόσο δύσκολο είναι να παίζετε από πέρσι σε άδεια γήπεδα;
«Από πέρσι μας ήταν αδιανόητο να παίζουμε σε άδεια γήπεδα. Ειδικά στις αρχές νομίζαμε ότι παίζουμε φιλικά παιχνίδια. Δεν το συζητώ μας λείπει, λείπει σε όλο τον πλανήτη! Εμείς χρειαζόμαστε τον κόσμο μας, τον θέλουμε να μας εμψυχώνει στα παιχνίδια μας και ήταν δύσκολο μέχρι να προσαρμοστούμε και σε αυτό. Όσο περνάνε τα παιχνίδια, τον χρειαζόμαστε, γιατί σε ένα δύσκολο παιχνίδι, σε ένα κακό αποτέλεσμα ο κόσμος σε βοηθάει, σου δίνει ψυχολογία να είσαι καλύτερος. Ελπίζουμε στο μέλλον να ξεχάσουμε αυτή τη χρονιά και να είναι σαν κακό όνειρο».

Με εξαίρεση τα γκολ σου, ο Ατρόμητος φαίνεται πως έχει πρόβλημα στην επίθεση, τι θεωρείς πως φταίει;
«Είναι και θέμα χημείας και θέμα συνοχής των παικτών. Αν και αργήσαμε λίγο, αυτό έχει ξεπεραστεί και νομίζω θα είμαστε διαφορετικοί από το νέο έτος, θα δημιουργούμε περισσότερο. Ενώ στις προπονήσεις κάνουμε αυτά που πρέπει και δουλεύουμε όσα πρέπει, στα παιχνίδια παθαίνουμε... black out κι αυτό είναι πολύ αρνητικό. Νομίζω όμως πως ήδη το έχουμε αφήσει πίσω κι ευελπιστούμε για το κάτι καλύτερο και το κάτι διαφορετικό».

Ο Ατρόμητος από το καλοκαίρι έχει στο ρόστερ του τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Τι έχεις να πεις για εκείνον;
«Ο Λάζαρος έχει κάνει μια καταπληκτική καριέρα. Έρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό. Ήρθε να βοηθήσει τον εαυτό του και την ομάδα. Χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι ένας παίκτης με ποιότητα στο παιχνίδι του και οποιαδήποτε ομάδα θα τον ήθελε στο ρόστερ της».

Η εξάδα, ο Άρης και οι συνάδελφοι σε Super League 2 και Football League

Ο Ατρόμητος έκλεισε το 2020 εκτός εξάδας, αλλά κοντά σε αυτή. Ο Γιώργος Μανούσος εμφανίζεται αισιόδοξος για τον στόχο των πλέι οφ, αλλά και για την μάχη στη συνέχεια για την τετράδα. Επίσης, αναφέρεται στην έκπληξη του πρωταθλήματος Άρη, το... φαβορί Ολυμπιακό, ενώ θέτει τα δικά του ερωτήματα στους αρμόδιους για την μη έναρξη των πρωταθλημάτων της Super League 2 και Football League.

Ο στόχος είναι η είσοδος στην εξάδα. Θεωρείς πως ο Ατρόμητος θα προλάβει να βρεθεί σε αυτή κι εν συνεχεία μπορεί να χτυπήσει και μια από τις τέσσερις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη;
«Θεωρώ πως προλαβαίνουμε να μπούμε στην εξάδα. Νομίζω εύκολα ή δύσκολα θα τα καταφέρουμε στο τέλος, αρκεί να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο και όλα θα πάνε καλά. Αυτός είναι ο στόχος της ομάδας, αυτό κουβεντιάζουμε και δουλεύουμε γι' αυτό τον λόγο.

Πρώτος στόχος είναι να μπούμε στην εξάδα, αλλά από εκεί και πέρα θα παλέψουμε για να πάμε στην Ευρώπη. Νομίζω σαν Ατρόμητος, αν μπούμε στην εξάδα, ο ένας στόχος θα έχει επιτευχθεί κι από εκεί και πέρα δεν θα έχεις το μεγάλο άγχος κι αυτό συγκριτικά με τις ομάδες της τετράδας είναι αβαντάζ και κάποιες φορές είναι υπέρ μας.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για την συνέχεια της ομάδας και για την είσοδο στα πλέι οφ. Σίγουρα σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαφορά που θα έχεις από τον τέταρτο. Μετά θα παλέψεις όλα τα παιχνίδια, γιατί μπάλα είναι και δεν ξέρεις, αλλά πρέπει να είσαι ρεαλιστής με το τι θα κάνουν οι από πάνω σου. Είναι ένα συναρπαστικό και δύσκολο πρωτάθλημα και νομίζω δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές και προς τα επάνω και προς τα κάτω».

Πως βλέπεις την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, τον Άρη; Βλέπεις κοινά στοιχεία με τον Ατρόμητο της πρώτης σεζόν του Κάναντι;
«Ο Άρης δείχνει πως για ακόμα μια χρονιά έχει ποιοτικό ρόστερ. Φέτος με την έλευση του Μάντζιου έγινε και ομάδα! Όταν λέω ομάδα, εννοώ πως βλέπουμε ένα αγαπημένο σύνολο, ένα σύνολο που πλέον είναι καλό και στο αμυντικό κομμάτι κάτι που δεν είχε τα παλιά χρόνια. Ήταν καλός επιθετικά ο Άρης, αλλά πλέον είναι καλός και αμυντικά, ο Μάντζιος έχει καταφέρει να ενώσει τις γραμμές και με το ρόστερ που έχει γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και γι' αυτό ο Άρης πάει έτσι όπως πάει.

Βλέπω πολλά κοινά στοιχεία με την δική μας πορεία τότε. Αυτά προσπαθούμε να βγάλουμε κι εμείς μέσα στο γήπεδο, γιατί εκτός γηπέδου είμαστε όλοι πολύ καλά, είμαστε μια οικογένεια μέσα στα αποδυτήρια κι αυτό θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Ποιον βλέπεις να κατακτά το πρωτάθλημα;
«Βάση των αγώνων που έχω δει μέχρι τώρα, νομίζω πως ο Ολυμπιακός θα είναι πάλι ο πρωταθλητής. Είμαστε βέβαια στα μισά της σεζόν, αλλά νομίζω το ποδόσφαιρο που παίζει ο Ολυμπιακός και η ποιότητα που έχει τον φέρνει πιο κοντά στο να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Θα είναι ωραίο πρωτάθλημα μέχρι το τέλος της σεζόν, θα δούμε ωραία παιχνίδια. Αν δυναμώσει κι άλλο ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ με την έλευση του Χιμένεθ θα είναι πιο ανταγωνιστικές. Απλά ο Ολυμπιακός έχει δείξει πως έχει μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή του. Γι' αυτό έχει καταφέρει και είναι ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα».

Ποιες ομάδες βλέπεις να παλεύουν για την παραμονή;
«Είναι νωρίς ακόμα για το ποιοι θα παλέψουν. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Σε πιο δύσκολη θέση είναι η Λαμία, αλλά επειδή γνωρίζω πολλούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται εκεί δεν νομίζω ότι θα τα παρατήσουν. Με την έλευση του Γρηγορίου, ενός προπονητή που έχω συνεργαστεί, νομίζω θα δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο το νέο έτος. Είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε συμπέρασμα πια ομάδα θα κινδυνέψει από τώρα».

Τον Μανούσο πως θα τον δούμε τα επόμενα χρόνια; Έχεις σκεφτεί;
«Σίγουρα στον Ατρόμητο είμαι καλά, νιώθω δυνατός, αυτή η σχέση που μας δένει. Νομίζω πως είναι αμοιβαία. Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό μου, ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει... Δεν γνωρίζω πότε θα σταματήσω, μπορεί να είναι και σύντομα, μετά από ένα – δύο χρόνια».

Κλείνοντας, είσαι ένας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί και στη δεύτερη Εθνική, πως βλέπεις απ' έξω όσα ζουν οι συνάδελφοί σου στις κατώτερες κατηγορίες που είναι μακριά από τα γήπεδα σχεδόν ένα χρόνο;
«Είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολο το να έχεις μια αποχή κοντά στον χρόνο. Πολλοί συνάδελφοί μου και οι οικογένειές τους ζουν από αυτό, έπρεπε ήδη να έχει βρεθεί μια λύση για το πως θα ξεκινήσει η Super League 2 και η Football League. Αν δεν υπάρχουν μικρότερες κατηγορίες δεν θα μπορέσει και το ποδόσφαιρο να εξελιχθεί στις υπόλοιπες ομάδες. Πως θα βγάλουμε ταλέντα; Πως θα ξεκινήσουν οι αγώνες των Κ20; Αν δεν παίξουν αυτές οι ομάδες πως θα βγουν τα ταλέντα; Πως θα προωθηθούν στις μεγάλες ομάδες;»

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα