Ποδοσφαιρικός - αστυνομικός - δικαστικός ρεπόρτερ!

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ποδοσφαιρικός - αστυνομικός - δικαστικός ρεπόρτερ!

bet365

Στο φανταστικό κλίμα της ελληνικής Superleague παρεπιδημεί κι ένα προστατευόμενο είδος, που χρειάζεται στοργή - προδέρμ, μπόλικη τύχη και υπερβολικά πολλή προσοχή για να επιβιώσει.

Έλληνας ρεπόρτερ ομάδας ποδοσφαίρου. Πρέπει να παρακολουθήσει ή να έχει νέα της προπόνησης. Να κλείσει συνεντεύξεις, να προετοιμάσει ερωτήσεις, να κάνει απομαγνητοφώνηση, να μελετήσει στατιστικά, να κάνει pre game, να παρακολουθήσει τον αγώνα, να καταγράψει τα highlights, να πάει στη συνέντευξη τύπου, να κάνει ρεπορτάζ αποδυτηρίων, να στείλει το θέμα του. Τελείωσε; Όχι.

Πιθανώς να πρέπει να πάει βράδυ σε κάποιο τμήμα, να καταγράψει μια μήνυση σε παράγοντα ή διαιτητή, αν είναι μερακλής να παρακολουθήσει όλα τα ευρωπαϊκά γκολ και φάσεις ξένων πρωταθλημάτων μέχρι αργά τη νύχτα και να βάλει ξυπνητήρι νωρίς νωρίς για να πεταχτεί μέχρι τα δικαστήρια (η μήνυση που λέγαμε) ή να είναι έτοιμος για ρεπορτάζ και απαντήσεις για θέματα που άπτονται των Υπουργείων Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, για το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία με ολίγον από κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Ποδοσφαιρικός ρεπόρτερ ε;

Πρέπει να είναι από τα δυσκολότερα επαγγέλματα. Από τα πιο πολυσχιδή, τα πιο απαιτητικά σε γνώσεις, γνωριμίες και ωράρια. Έρχομαι λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας πολύ συχνά σε επαφή με νέα παιδιά που ονειρεύονται τη ζωή του αθλητικού ρεπόρτερ για το επαγγελματικό τους μέλλον. Φαντάζομαι η συλλογιστική τους βασίζεται στο «κάνε το χόμπι σου επάγγελμα για να μη δουλέψεις ποτέ.» Μαζί τους κι εγώ, πολύ καλά τα σκέφτονται.

Ακούραστοι στην παρακολούθηση αγώνων, με αγάπη για το σπορ, πολύ συχνά με αγάπη για μια συγκεκριμένη ομάδα, θέλουν να ζήσουν στο περιβάλλον της, να την υπηρετήσουν από το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Προφανώς προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι αυτό δεν είναι δημοσιογραφία, η αντικειμενικότητα ακόμα κι αν έχουμε συλλογική προτίμηση είναι το ζητούμενο. Η υπερβολική προσκόλληση σε μια ομάδα ή σε ένα σπορ θα τους στερήσει επαγγελματικές ευκαιρίες, θα περιορίσει πολύ τις επιλογές των Μέσων και των ειδών του ρεπορτάζ. Άλλο η εξειδίκευση, άλλο η μονομανία.

Που να ξέρει ο κάθε πιτσιρικάς που ακολουθεί το δρόμο του αθλητικού ρεπορτάζ ότι στην Ελλάδα ελάχιστα θα ασχοληθεί με το άθλημα και περισσότερο με τις επιτροπές, τους ανακριτές, τους νομικούς συμβούλους, τα εξώδικα, τις ανακοινώσεις, τους αθλητικούς δικαστές. Ο Έλληνας ποδοσφαιρικός ρεπόρτερ περισσότερες φορές συζητά για το CAS παρά για την UEFA, γνωρίζει τα δικαστήρια όσο και τα προπονητήρια και πρέπει να είναι ένα κλικ πιο κάτω από τον μέσο οδηγό ταξί σε πολυσυλλεκτικότητα γνώσεων.

Φαντάζομαι ο μέσος Άγγλος ρεπόρτερ ποδοσφαίρου δεν επισκέπτεται τη Scotland Yard τόσο συχνά, όσο ο Έλληνας συνάδελφος του τη ΓΑΔΑ, ούτε ξημεροβραδιάζεται στο αντίστοιχο βρετανικό εφετείο. Λογικά δεν περιμένει να διαβάσει και την ανακοίνωση του κάθε Άγγλου παράγοντα στο ημίχρονο κάθε αγώνα αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση!

Παρέλειψα να αναφέρω ότι ο Έλληνας ποδοσφαιρικός ρεπόρτερ πρέπει να είναι και ισορροπιστής! Να του μιλάει ο πρόεδρος, να του μιλάει ο προπονητής, να σηκώνουν το τηλέφωνο οι ποδοσφαιριστές, να τον ανέχονται και οι οπαδοί! Δεν μπορώ να φανταστώ πόσες λέξεις γράφτηκαν και σβήστηκαν στην οθόνη του υπολογιστή, με ένα συννεφάκι πάνω από το κεφάλι να γράφει, «αυτό καλύτερα να το παραλείψω». Να τον αδικήσω τον ρεπόρτερ; Να πω κακώς, πρέπει να γράψει ό,τι ξέρει; Ποιος είμαι εγώ να το πω; Όταν το καπάκι του ποδοσφαιρικού μας βόθρου ανοίγει, προτιμώ να γράφω για τένις, μουσική και βιβλία.

Μήπως υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο, ΜΜΕ ή Δικαιοσύνη να τον προφυλάξει; Από ποιον ζητάμε να γίνει ήρωας; Ή ποιον στέλνουμε στην αγκαλιά της απόλυτα στρατευμένης δημοσιογραφίας για να τον κατηγορήσουμε μετά ως υποκειμενικό;

Αντικειμενική αλήθεια είναι μια. Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Αντί να μιλάμε και να γράφουμε για την ελληνική Superleague λοιπόν, θέλετε να μιλήσουμε για τένις, για NBA, για τον Ζλάταν και για το Champions League; Μου έρχεται κομμάτι ευκολότερο και … πιο φιλικό για την υγεία μου.

Υ.Γ. Μην κάνετε το λάθος να μπερδεύετε τους ρεπόρτερ με τους διευθυντές / ιδιοκτήτες / εκδότες. Είναι προφανείς οι διαφορές, δεν είναι;

Υ.Γ. 2 Θα ήθελα να πιστεύω ότι το φαινόμενο είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό αλλά ξέρουμε ότι με την πρώτη ευκαιρία γίνεται εξαγωγή τεχνογνωσίας και σε άλλα σπορ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.