Η διπρόσωπη ανασταλτικά ΑΕΚ του Καρέρα πέρυσι και φέτος (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
Η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ προκαλεί απογοήτευση, σε αντίθεση με την αρχική περίοδο του Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο όταν ο Ιταλός κόουτς είχε καταφέρει να «δέσει» την Ένωση στα μετόπισθεν.

Η αμυντική συμπεριφορά της ΑΕΚ σχεδόν σε όλη τη φετινή σεζόν ως τώρα είναι το λιγότερο προβληματική. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια ειδικότερα το ζήτημα που υπάρχει στην αμυντική λειτουργία γίνεται ακόμα πιο έντονο, με την ΑΕΚ ειδικά στα δύο τελευταία εντός έδρας ματς του ομίλου απέναντι σε Ζόρια και σε Μπράγκα να δέχεται συνολικά επτά γκολ. Το βράδυ της Πέμπτης «σφραγίστηκε» και τυπικά ο αποκλεισμός της Ένωσης από την Ευρώπη, μένοντας πλέον τελευταία στον όμιλο του Europa League, με μια εμφάνιση η οποία αμυντικά προκαλούσε θλίψη.

Η ΑΕΚ στα 15 παιχνίδια της τη φετινή σεζόν έχει δει την εστία της να παραβιάζεται 19 φορές! Τα 14 από τα 19 γκολ τα έχει δεχθεί στην Ευρώπη! Ωστόσο και εντός των συνόρων η αμυντική συμπεριφορά της Ένωσης δεν εμπνέει σταθερότητα. Αυτή η εικόνα με τον Μάσιμο Καρέρα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικόνα που είχε στην αμυντική της συμπεριφορά η Ένωση στα 15 πρώτα ματς του Ιταλού κόουτς στον πάγκο την περσινή σεζόν. Σίγουρα Ευρώπη δεν υπήρχε, ωστόσο ο Καρέρα είχε καταφέρει να συμμαζέψει τη δυσλειτουργική άμυνα που είχε παραλάβει, δεχόμενος σε 15 παιχνίδια μόλις έξι τέρματα.

Καρέρα και παίκτες πρέπει να διορθώσουν άμεσα το θέμα της συγκέντρωσης

Ο Καρέρα μετά το τέλος του ματς με την Μπράγκα στη συνέντευξη Τύπου παραδέχθηκε πως η Ένωση δέχεται εύκολα τέρματα και πρέπει να βρεθεί που ακριβώς είναι το πρόβλημα και να λυθεί επειγόντως, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα στην κάμερα της Cosmote TV αναφέρθηκε σε έλλειψη συγκέντρωσης. Σίγουρα το ένα κρατούμενο έχει να κάνει με τη συγκέντρωση, κάτι που είχε επισημανθεί και μετά τον πρώτο αγώνα με την Μπράγκα στην Πορτογαλία. Η έλλειψη προσήλωσης είχε στοιχίσει στην ΑΕΚ τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά εκείνη την περίοδο. Για το δεύτερο, την αποτελεσματικότητα δηλαδή στο τελείωμα των φάσεων, λύση φαίνεται πως βρέθηκε. Για το πρώτο, ωστόσο, δηλαδή τη συγκέντρωση και τη συνολικά εύρυθμη ανασταλτική αντίδραση, η λύση αγνοείται και ο Καρέρα θα πρέπει να δει άμεσα με τους παίκτες του πως πρέπει να βελτιωθεί καθώς η ΑΕΚ εκτίθεται ανεπανόρθωτα στα μετόπισθεν.

Η «χημεία» που λείπει λόγω των διαφορετικών προσώπων στην αμυντική γραμμή

Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την αμυντική αστάθεια που παρουσιάζει η ΑΕΚ έχει να κάνει με τα πρόσωπα που αλλάζουν συνεχώς στην άμυνα. Πέρα από τα ακραία μπακ που είναι συνεχώς διαφορετικά και δεν βοηθούν στη συνοχή, το μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με το κέντρο της άμυνας. Εκεί ο Καρέρα είναι εμφανές ότι δεν έχει κατασταλάξει και σε αυτό τόσο η μη διαθεσιμότητα του Τσιγκρίνσκι σε διάφορα ματς, όσο και οι δικές του αποφάσεις με τους διαφορετικούς σχηματισμούς δεν έχουν βοηθήσει την ΑΕΚ να αποκτήσει μια συμπαγή άμυνα.

Όπως φαίνεται και στα δεδομένα του πίνακα, ο Καρέρα στην αρχή της φετινής σεζόν βασιζόταν αρκετά στους Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα, οι οποίοι γνωρίζονταν άλλωστε από την περσινή σεζόν. Στη συνέχεια πέρα από το ότι μπήκε στην εξίσωση και η τριάδα στο κέντρο της άμυνας, άρχισε να απουσιάζει ο Τσιγκρίνσκι, κάτι που δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στον Καρέρα. Ο Ιταλός τεχνικός καθιέρωσε τον Νεντελτσιάρου, ωστόσο δίπλα του δεν κατάφερε ποτέ να βάλει σε σειρά αγώνων ένα ίδιο πρόσωπο. Μια ο Χνιντ, μια ο Σβάρνας, μια η αλλαγή σχηματισμού ξανά σε τριάδα, έφεραν αναστάτωση στο κέντρο της αμυντικής γραμμής.

Οι αμυντικές διατάξεις της ΑΕΚ με Καρέρα στα 15 παιχνίδια της φετινής σεζόν:

Η περσινή διαχείριση της απουσίας του Τσιγκρίνσκι και η παρουσία του Βράνιες

Φυσικά, η απουσία του Τσιγκρίνσκι ήταν κάτι που ο Καρέρα κλήθηκε και πέρυσι να διαχειριστεί. Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τον συγκριτικό πίνακα, ο Ιταλός προπονητής φρόντιζε να δίνει σειρά αγώνων είτε στο δίδυμο Βράνιες - Σβάρνα είτε στο δίδυμο Βράνιες - Οικονόμου (είτε και στους τρεις μαζί με τριάδα στους στόπερ), με τους αμυντικούς της Ένωσης να μαθαίνουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου σε ένα σερί παιχνιδιών. Η παρουσία του Βράνιες, άλλωστε, ενός αμυντικού που γνώριζε τα κιτρινόμαυρα λημέρια, αποτελούσε ακόμη ένα ατού. Επίσης στα πρώτα παιχνίδια του Καρέρα πάγκο της ΑΕΚ, όταν ο Ιταλός τεχνικός πήγε με πολύ συντηρητική προσέγγιση προκειμένου να μαζέψει την κακή αμυντική συμπεριφορά με τριάδα στους στόπερ, τα πρόσωπα από ματς σε ματς ήταν κατά 2/3 τα ίδια σε ένα σερί αγώνων. Με λίγα λόγια η μετάβαση και οι αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι στην ανασταλτική λειτουργία παρουσίαζαν ομαλότητα.

Οι αμυντικές διατάξεις της ΑΕΚ με Καρέρα στα πρώτα 15 παιχνίδια του στον πάγκο την περσινή σεζόν:

Οι αποστάσεις στις γραμμές που κάνουν ακόμα πιο ευάλωτη την άμυνα

Ένα τελευταίο επίσης σημαντικό δεδομένο στη σύγκριση είναι οι αποστάσεις στις γραμμές τις οποίες είχε πέρυσι η ΑΕΚ στα πρώτα 15 ματς του Καρέρα και εκείνες που είχε ως τώρα τη φετινή σεζόν. Πέρυσι στα πρώτα ματς του Ιταλού κόουτς στον πάγκο είχε δοθεί μεγάλη έμφαση σε αυτό, σε αντίθεση με φέτος που δεν υπάρχει αυτή η συνοχή στο ανασταλτικό κομμάτι, ενώ την ίδια στιγμή το ζήτημα με την αντίδραση στις στατικές φάσεις του αντιπάλου παραμένει. Είναι θέματα που όπως γίνεται αντιληπτό πρέπει να δουλευτούν στις προπονήσεις για να βελτιωθεί στη συνέχεια και η εικόνα εντός αγωνιστικού χώρου κατά τη διάρκεια των αγώνων.