Πιεσμένοι, αγχωμένοι, φοβισμένοι, μπερδεμένοι…

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για όσα έγιναν σε διαιτητικό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και προσπαθεί να έρθει στη θέση των διαιτητών που θα σφυρίζουν από εδώ και πέρα. Σχόλια και για το Άρης-Ολυμπιακός.

Επιστρέφουμε στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα και σε ένα θέμα που φούντωσε την τελευταία εβδομάδα μέσα από την έντονη διαφωνία της διαιτητικής Ελλάδας με τον Άγγλο αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ο Άγγλος (έχει μεγάλη σημασία αυτό) προσπάθησε επί πολλές εβδομάδες και με αφορμή αρκετές φάσεις με «εύκολες» πτώσεις μέσα στην περιοχή από επιτιθέμενους που ζητούσαν πέναλτι, αλλά και αμυνόμενους που προσπαθούσαν να κερδίσουν επιθετικά φάουλ σε μία γνωστή ελληνική συνήθεια, να περάσει την δική του πολιτική που όριζε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβραβεύονται τέτοιες εύκολες και εκβιαστικές πτώσεις. Το έκανε μία με Χασάν-Λισγάρα, το έκανε με τη φάση Λιβάγια κόντρα στον ΟΦΗ, το έκανε με το αγκάλιασμα Μπεναλουάν-Μπαράλες στο Άρης-Τρίπολη, το ξανάκανε και σε άλλη φάση του Μπαράλες. Σε ΟΛΕΣ αυτές τις φάσεις που ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ υπήρξαν επαφές-κρατήματα-σπρωξιές, ο Άγγλος –και λόγω ποδοσφαιρικής καταγωγής και κουλτούρας προφανώς- σχολίαζε και ζητούσε από τους διαιτητές να μην επιβραβεύουν όσους βουτάνε τόσο εύκολα.

Σε φάση όπου εν ΣΤΑΣΕΙ ο Τσόλακ ακουμπάει χέρι με χέρι έναν αντίπαλο, ο οποίος πέφτει λες και τον αναποδογύρισε με λαβή ο Χουλκ Χόγκαν, ο Κλάτενμπεργκ άλλαξε όλη την θεωρία του και δημιούργησε την γνωστή ένταση με τους Έλληνες διαιτητές που του απάντησαν, για να φθάσει στο τέλος να μην έχει επιχειρήματα και να αναφωνήσει το boollshit το οποίο τον έριξε ακόμη περισσότερο στα μάτια όλων.

Αυτό όμως ήταν ένα γεγονός το οποίο έγινε και πέρασε. Το ζήτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, με το μπέρδεμα που δημιουργείται στην συνέχεια του πρωταθλήματος;

Αν είσαι Έλληνας διαιτητής τι σκέφτεται και τι κάνεις σε τέτοιες ή άλλες περιπτώσεις που μπορείς να «συναντήσεις» στα γήπεδα; Όπως και αυτή της Λαμίας με το πέναλτι που μόνο ο Τσαγκαράκης και ο Κλάτενμπεργκ είδαν σε αυτή την ανεπανάληπτη βουτιά εκτός περιοχής.

Για παράδειγμα σήμερα τον ΠΑΟΚ στην Λαμία, τον σφυρίζει ο Μανούχος. Τι ψυχολογία έχει μετά τα όσα έγιναν; Με τι σκεπτικό θα μπει στο γήπεδο όντας ήδη πιεσμένος από όλη την κατάσταση;

Σε μία παρόμοια φάση, τι θα αποφασίσει και τι θα σκεφθεί; Να τον δικαιώσει ο «προϊστάμενός» του, κάνοντας το άσπρο-μαύρο, ή όλοι ανεξαιρέτως οι συνάδελφοί του;

Ένας Μανούχος, που προσέξτε τι έκανε λόγω πίεσης, άγχους και αυτού φόβου που διακατέχει τους διαιτητές σε κάθε περίπτωση, όντας VAR στο Απόλλων-ΠΑΟΚ: Είδε το ξεκάθαρο πάτημα-πέναλτι στον Σφιντέρσκι και αντί να εκφράσει την άποψή του στον διαιτητή Παπαπέτρου του είπε με τρεμάμενη φωνή: «Τάσο έλα να το δεις…».

Που θα πάμε με τέτοιο άγχος που μεγαλώνει όταν ο αρχιδιαιτητής διαφωνεί με όλο τον κόσμο και βλέπει ότι σχολιάζεται αρνητικά από όλους τους υφισταμένους του; Γιατί προφανώς είναι καλύτερα να σε κράζουν οι big 4, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο κόσμος, τα ΜΜΕ, παρά οι διαιτητές που ορίζεις και κατά κάποιο τρόπο συνεργάζεσαι.

* Οι οπαδοί του Άρη θεωρούν ότι η ομάδα τους αποδοκιμάζεται για την μόνιμη – επι Καρυπίδη- σύμπλευση με τον Ολυμπιακό του Μαρινάκη, μόνο από τους ΠΑΟΚτσήδες. Η αλήθεια είναι ότι αιχμές αφήνει όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα.

Ελλείψει επιχειρημάτων για το σήμερα, όπου υπάρχει ξεκάθαρη (όχι μόνο σε συμβούλια της Λίγκας) και ομολογημένη -από τους ίδιους- συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός του Μαρινάκη, η απάντηση σχετίζεται με γεγονός (το πανό) που σημειώθηκε 40 χρόνια πίσω! Είναι σε δύσκολη θέση οι Αρειανοί και το ξέρουν. Αλήθεια είναι ότι και σε εκείνους δεν αρέσει αυτό που συμβαίνει. Εξάλλου όταν αποδείχθηκε η φιλία και οι σχέσεις με την περίφημη φετινή διαρροή της ΠΑΕ Άρης (Άρης: «Εμείς αγοράζουμε τον Ματέο Γκαρσία και δεν τον παίρνουμε δανεικό από Ολυμπιακό») εκείνοι πρώτοι αντέδρασαν κατά της διοίκησής τους. Ας τους καταλάβουμε…

Κατηγορούν και εκείνοι τον ΠΑΟΚ για συνεργασίας. Η διαφορά είναι ότι στον ΠΑΟΚ κανείς δεν κρύβεται. Γιατί να κρυφθεί όταν υπάρχει ισότιμη (και όχι σαν την δική τους) συνεργασία με άλλες μεγάλες ελληνικές ΠΑΕ, με στόχο τη μεγαλύτερη ισορροπία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να θυμίσουμε ότι είναι αυτές οι συνεργασίες που έφεραν το VAR, έφεραν και τον Άρη στην πρώτη θέση μέχρι και χθες, είναι αυτές που έφεραν και ξένους διαιτητές για να μην παίζουν τα Άρης-Ολυμπιακός, ο Ζωγράφος, ο Χαραλαμπίδης, ο Μήτσιος και ο Τζοβάρας. (Ξέρουν οι Αρειανοί). Αλλά τώρα που ήρθε ξένος, δεν υπάρχει και καμία δικαιολογία για το ότι ο Άρης δεν έχει πάρει αποτέλεσμα από τον Ολυμπιακό εδώ και 10-15 χρόνια, για το ότι έχασε και τα δέκα τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια.

- Ο Κούγιας δεν θα βγάλει ανακοίνωση για το χθεσινό; Δεν θα αναλύσει ποδοσφαιρικά, πώς έγινε το 0-1;