Βρήκε την καλύτερη λύση για τις άμυνες μπετόν, κυρίως με τον Χασάν…

Βρήκε την καλύτερη λύση για τις άμυνες μπετόν, κυρίως με τον Χασάν…

Βρήκε την καλύτερη λύση για τις άμυνες μπετόν, κυρίως με τον Χασάν…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για την αισθητή βελτίωση που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος σε ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι, από το οποίο μπορεί να βρει λύσεις σε μεγάλα του προβλήματα.

Ίσως το πιο ευχάριστο κομμάτι από τα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, τις νίκες με τον Απόλλωνα στο Καραϊσκάκη και με τον ΟΦΗ στην Κρήτη, είναι η βελτίωση που έδειξε η ομάδα στην αξιοποίηση των στατικών φάσεων.

Στην Κρήτη το πλέον κρίσιμο γκολ, το 1-0 δηλαδή του Χασάν, προήλθε από την εξέλιξη μίας στημένης φάσης, ενός κόρνερ από τα αριστερά. Στην αρχή φάνηκε να χάνεται η ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ ο Ολυμπιακός, αφού στο μελέ που δημιουργήθηκε στην περιοχή του ΟΦΗ, ο Μασούρας σούταρε κι ο Ουές έδιωξε ευρισκόμενος πάνω στην γραμμή της εστίας της ομάδας του, αλλά όταν ο Βαλμπουενά πήρε την απόκρουση της άμυνας συνδυάστηκε ωραία δύο φορές, πρώτα με τον Μασούρα και μετά με τον Καμαρά, ο οποίος κι έκανε τελικά την καλή τη σέντρα για να έρθει το γκολ από το κεφάλι του Χασάν, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, λέμε κεφαλοσφαιριστή, αλλά από τα τέσσερα προηγούμενα φετινά του γκολ μόνο άλλο ένα, εκείνο με τη Μαρσέϊγ, είχε προκύψει με κεφαλιά…

Κι εκτός της φάσης του γκολ, όμως, ο Ολυμπιακός είχε βρει κι άλλες ευκαιρίες για να σκοράρει μέσα από τη διαδικασία των στημένων φάσεων: Η καρφωτή κεφαλιά του Χασάν από το κόρνερ του Βαλμπουενά δεν πήγε στα δίκτυα γιατί ο γκολκίπερ Βάτερμαν μάλλον στάθηκε τυχερός παρά ικανός, αφού η μπάλα από τόσο κοντά πήγε πάνω του…Κι άλλη μία κεφαλιά του Εμβιλά που έφυγε άουτ επίσης από κόρνερ του Βαλμπουενά θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον ΟΦΗ…

Στον δε αγώνα με τον Απόλλωνα το 1-0 και τότε είχε προκύψει από κόρνερ του Βαλμπουενά, με τον Εμβιλά να σουτάρει και τον Χασάν να παίρνει το ριμπάουντ και να σκοράρει. Κι όχι μόνο αυτό: τρεις φάσεις (δύο κεφαλιές του Χασάν και μία του Σισέ) στο α΄ ημίχρονο δημιουργήθηκαν από ισάριθμα φάουλ και κόρνερ του Φορτούνη, ενώ στο β΄ ημίχρονο από φάουλ του Βαλμπουενά είχε κεφαλιά στο δοκάρι ο Ελ Αραμπί.

Κοινώς, στα δύο τελευταία παιχνίδια του για το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός από στατικές φάσεις είχε δύο γκολ, και δη τα πλέον καθοριστικά, τα πρώτα, κι επιπλέον ένα δοκάρι και τουλάχιστον άλλες τρεις καθαρές ευκαιρίες για γκολ.

Εάν δεν είναι συγκυριακό το φαινόμενο κι αποτελεί δείγμα βελτίωσης της ομάδας στο συγκεκριμένο κομμάτι, δουλειάς που έχει γίνει στην προπόνηση κλπ, κλπ, τότε τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για τον Ολυμπιακό. Πολύ απλά γιατί είναι η κατ΄ εξοχήν ομάδα στην Ελλάδα που κερδίζει πολλά κόρνερ και φάουλ κοντά στην περιοχή, οπότε αν αρχίσει και τα εκμεταλλεύεται θα βοηθηθεί πάρα πολύ. Διότι, όλες οι ομάδες παίζουν τον Ολυμπιακό κλειστά, οργανώνουν την άμυνα τους, κλείνουν τους διαδρόμους, δεν αφήνουν χώρους κι αναπόφευκτα τον δυσκολεύουν.

Σε τέτοια παιχνίδια και με τέτοιες άμυνες, η καλύτερη λύση για να τις «σπάσεις» είναι ένα καλό «στημένο». Αποδείχθηκε πανηγυρικά, άλλωστε, σε αυτά τα δύο παιχνίδια. Πρώτον, γιατί έτσι, μέσα από δύο κόρνερ, άνοιξε ο δρόμος για τα δύο τρίποντα και δεύτερον, γιατί με το που μπήκε το πρώτο γκολ όλα έγιναν πιο εύκολα. Κι ο Ολυμπιακός όχι απλά έβαλε και δεύτερο γκολ, αλλά και εξαιτίας και μόνο της επιπολαιότητας των παικτών του κι ενίοτε και της ατυχίας δεν τέλειωσε τα παιχνίδια με σκορ 3-0 και 4-0, όπως εύκολα θα μπορούσε να γίνει.

Είναι φανερό ότι έχει βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό η παρουσία του Χασάν (αντί του Ελ Αραμπί) στην αρχική ενδεκάδα σε αυτά τα δύο παιχνίδια, αφού έχει μεγαλύτερη ικανότητα στον αέρα από τον Μαροκινό (όχι ότι αυτός δεν είναι επικίνδυνος και στο ψηλό παιχνίδι), ενώ σε ένα βαθμό έχει βοηθήσει και η παρουσία του Σισέ (αντί του Μπα), καθώς ο Σισέ είναι καλύτερος στο ψηλό παιχνίδι, τουλάχιστον επιθετικά, από τον συμπατριώτη του.

Αλλά νομίζω ότι πάνω απ΄ όλα έχει βοηθήσει ότι ο Πέδρο Μαρτίνς έχει «πιέσει», έχει ωθήσει περισσότερο τους παίκτες του, έχει απαιτήσει καλύτερα αποτελέσματα από αυτές τις φάσεις, τα κόρνερ και τα φάουλ, εκτός των άλλων γιατί ήταν και θέμα πρεστίζ, δικό του και της ομάδας όλο αυτό που συνέβαινε εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες (!!!), με τον Ολυμπιακό να μην είχε βάλει ένα γκολ από στημένη φάση. Δεν ήταν ωραίο για τη δουλειά του προπονητή και όλων των παικτών.

Θα είναι κομβικό για τον Ολυμπιακό να συνεχίσει έτσι, όπως κάνει στα δύο τελευταία παιχνίδια με τα «στημένα» και να μην αποδειχθεί απλά μία παρένθεση στον κανόνα. Αυτές οι φάσεις μπορεί να του λύσουν μεγάλα προβλήματα και να του δώσουν νίκες υπερπολύτιμες, κι όχι π.χ. να μένει στο 1-1 με τον ΠΑΣ…

Παρεμπιπτόντως, τα απευθείας φάουλ του Βαλμπουενά είναι εντελώς προβλέψιμα. Προσέξτε, δεν λέω ότι είναι κακοκτυπημένα. Καλοκτυπημένα είναι, αλλά και τόσα προβλέψιμα που εν τέλει αποτελούν εύκολη λεία για κάθε γκολκίπερ. Εξ ου και δεν έχει σκοράρει ποτέ με απευθείας φάουλ στα δύο χρόνια του στον Ολυμπιακό. Η μπάλα περνάει μεν το τείχος, ωστόσο δεν παίρνει το ύψος που θα αποτελεί πρόβλημα για τον τερματοφύλακα, ούτε έχει τη μεγάλη δύναμη για να τον προβληματίσει πραγματικά.

Και κάτι άλλο: τα πράγματα θα ήταν ιδανικά για τον Ολυμπιακό στο κομμάτι των στατικών φάσεων εάν είχε και καλύτερη αμυντική συμπεριφορά στα στημένα του ΟΦΗ. Ιδίως στη φάση που ο Σακόρ από πολύ πλεονεκτική θέση πήρε την κεφαλιά από τον Εμβιλά, αλλά αστόχησε, δύο λεπτά πριν ανοίξει το σκορ ο Χασάν…

Άσχετο: Πώς το είπε ο Αντριάν Περέϊρα του ΠΑΟΚ σε συνέντευξη του στη Νορβηγία; "Ο σύλλογος άλλαξε προπονητή γιατί είχε την άποψη ότι το ποδόσφαιρο που έπαιζε ήταν πολύ αμυντικό"...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.