Το «φαινόμενο» Ολυμπιακός, ο «φρέσκος» Φορτούνης κι η παγίδα κόκκινης πριν τον τελικό

Το «φαινόμενο» Ολυμπιακός, ο «φρέσκος» Φορτούνης κι η παγίδα κόκκινης πριν τον τελικό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τη μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού, αλλά και για τα δύο ντέρμπι μέσα σε μία εβδομάδα με την ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα γιορτάσει απόψε, με τον πιο φαντασμαγορικό, πιστέψτε με, τρόπο, την επιστροφή του στο θρόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την κατάκτηση του 45ου πρωταθλήματος του: 20ου στα 24 τελευταία χρόνια!

Η φιέστα θα αρχίσει στο Καραϊσκάκη και θα ολοκληρωθεί στο Πασαλιμάνι! Θα γίνει μια γιορτή, τηρουμένων βέβαια των αναλογιών λόγω της πανδημίας και του κεκλεισμένων των θυρών στο γήπεδο, αντάξια της φοβερής επιτυχίας του Ολυμπιακού να πάρει το φετινό πρωτάθλημα. Γιατί το φετινό δεν είναι «ένα από τα πολλά» που πράγματι έχει πάρει ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδας. Το φετινό είναι ξεχωριστό, κι όχι τόσο γιατί είχε μείνει ο Ολυμπιακός χωρίς τίτλο για μία διετία, όσο γιατί το κατέκτησε φέτος έχοντας να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πόλεμο από τις αρχές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αποτελεί σχεδόν πρωτοφανές φαινόμενο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μία ομάδα να έχει κόντρα την ΕΠΟ (πρόεδρος ο «δικός μας», του ΠΑΟΚ, Γραμμένος), δηλαδή τη διαιτησία, αλλά και κόντρα τη Λίγκα (πρόεδρος ο Λυσάνδρου, την ΑΕΚ), δηλαδή τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, και να παίρνει το πρωτάθλημα! Και να το παίρνει και με τόσο πειστικό και καθηλωτικό τρόπο! Να υπάρχει παραδοχή των πάντων, ότι αυτός ήταν ο καλύτερος.

Βεβαίως, ο Ολυμπιακός πρέπει να τελειώσει με στιλ το πρωτάθλημα, να κερδίσει δηλαδή απόψε την ΑΕΚ η, αν μη τι άλλο να μην αφήσει την ΑΕΚ να του χαλάσει τη γιορτή, με ένα διπλό της μέσα στον Πειραιά. Η αλήθεια είναι ότι η σημασία του παιχνιδιού αυτού καθ΄ εαυτού δεν είναι φοβερή και τρομερή. Εξ ου και λογικό είναι να περιμένουμε και λίγο διαχείριση από πλευράς συγκρότησης ενδεκάδας κι αλλαγών και γενικότερα, καθότι την άλλη εβδομάδα υπάρχει ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στους ίδιους αντιπάλους και ασφαλώς έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, βλέπουμε ότι οι δύο προπονητές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους ούτε χθες για την ενδεκάδα και είναι σαν να περιμένουν να μάθουν ο ένας πώς θα παίξει ο άλλος. Για την ακρίβεια, σαν να περιμένει ο πρώτος ότι θα παίξει ο δεύτερος με αρκετές ρεζέρβες κι έτσι να παίξει κι ο πρώτος με αρκετές ρεζέρβες!

Πρόκειται για το τέταρτο φετινό παιχνίδι των δύο ομάδων κι ενώ θα έχουμε κι ένα πέμπτο, τον τελικό! Ο Ολυμπιακός στα τρία προηγούμενα έχει δύο νίκες (2-0 μέσα και 2-1 έξω) και μία ισοπαλία (0-0) έξω. Όμως, ενώ ήταν κυρίαρχος στα ντέρμπι τόσο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες), αλλά και στον α΄ γύρο των πλέϊ οφ (τρεις νίκες), δεν το συνεχίζει έτσι και στον β΄ γύρο των πλέϊ οφς, από την στιγμή δηλαδή που πήρε και μαθηματικά το πρωτάθλημα, έχοντας ισοπαλία (0-0 με ΠΑΟ) και ήττα (0-1 από ΠΑΟΚ), χωρίς καν να σκοράρει. Νομίζω ότι ένα τρίτο σερί ντέρμπι με μηδέν γκολ για τον Ολυμπιακό δεν θα είναι ωραίο. Κι ούτε θα βοηθήσει ψυχολογικά ενόψει του τελικού…

Τα τρία γκολ στον ΟΦΗ την Τετάρτη δεν μου λένε και πολλά, όμως μου άρεσε πραγματικά που είδα τον Φορτούνη να βγάζει τέτοια διάθεση, αλλά και φρεσκάδα σε ένα αρκετά καλό βαθμό…Και το πέναλτι το εκτέλεσε σοβαρά κι αποφασιστικά…Και το τέλειωμα που έκανε στο δεύτερο γκολ ήταν σούπερ…Και δύο φορές έβγαλε τον Ραντζέλοβιτς σε θέση για γκολ και τον Τοροσίδη έβγαλε σε θέση βολής και καλές ιδέες είχε (π.χ. με μία απλή προσποίηση δημιούργησε φάση!)…Και καλή κομπίνα έκανε σε κόρνερ…Και πίεσε ψηλά κάποιες στιγμές…Και γύρισε πίσω να μαρκάρει και να βοηθήσει αμυντικά-μάλιστα σε μία φάση πήρε όχι μόνο την μπάλα, αλλά και την ταυτότητα του αντιπάλου του…

Δεν είναι τυχαίο που ο Μαρτίνς από τον πάγκο του έλεγε συνεχώς μπράβο. Τον έβλεπε να έχει ενέργεια το παιχνίδι του, να τα «δίνει» ρε παιδί μου. Και του ζήτησε να κάνει κι ένα τρίτο γκολ στο τέλος που τον έβαλε 14 λεπτά σέντερ φορ, γιατί ήθελε με ένα χατ τρικ να του απογειώσει ακόμη περισσότερο την ψυχολογία. Εάν ο Φόρτου δεν έχανε το κοντρόλ σε μία στιγμή κλειδί από ασίστ του Αραμπί και δεν έκανε μία χοντράδα στο 90’, πασάροντας επιπόλαια την μπάλα σε παίκτη του ΟΦΗ έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού, θα μιλούσαμε για μία εμφάνιση που άγγιξε πολύ υψηλό βαθμό.

Όπως μου άρεσε πολύ κι ο Μπα, μακράν καλύτερος αμυντικός της ομάδας την Τετάρτη. Ο Σενεγαλέζος είναι προφανές ότι κατάλαβε ότι κινδυνεύει να χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα ενόψει του τελικού του Κυπέλλου, με τον Σισέ να παίρνει εσχάτως πολλούς πόντους, χάρη στις καλές του εμφανίσεις-μην ξεχνάμε ότι ο Μαρτίνς άλλαξε τον Μπα στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και τον άφησε στον πάγκο με τον Άρη στο Χαριλάου και εκτός 20άδας με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

Ο Μπα πήρε το μήνυμα και με τον ΟΦΗ «σκίστηκε». Μπορείς να πεις κι ότι μόνος του έκοψε ό,τι έφτανε στην περιοχή του Ολυμπιακού! Μιλάμε για κάπου 15 (!) επεμβάσεις, με πόδια και κεφάλι, ορισμένες εκ των οποίων πραγματικά καθοριστικές, ενώ συνήθως έπαιρνε και καλές θέσεις. Ακόμη κι έτσι, πάντως, ο άπειρος στόπερ είχε «θεματάκια». Σε μία φάση κακή τοποθέτηση, σε δεύτερη φάση έφαγε την ντρίμπλα, σε τρίτη φάση έχασε την μάχη, σε τέταρτη έδωσε τραγική πάσα έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού κι εκεί που πήγε να σκοράρει ο ΟΦΗ με κεφαλιά από φάουλ δεν είχε καλή αντίδραση (όπως κι ο Μπουχαλάκης, για πολλοστή φορά). Πρέπει να κοιτάξει να βελτιωθεί, να πιάσει πάλι τα καλά του στάνταρ. Μεσοβδόμαδα έκανε ένα βήμα, όμως δεν είναι αρκετό.

Να προσέξουμε και κάτι άλλο: διαιτητικά το αποψινό παιχνίδι έχει την ιδιαιτερότητα ότι αν κάποιος παίκτης πάρει κόκκινη κάρτα, θα χάσει τον τελικό…Και δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα. Για σκεφθείτε π.χ. τον Ολυμπιακό που έχει με θλάση τον Χασάν, να χάσει με κόκκινη απόψε τον Ελ Αραμπί…Η, έχοντας τραυματία τον Ομάρ να χάσει τον Τσιμίκα…

Να υπενθυμίσω ότι διαιτητής είναι ο διεθνής Παπαπέτρου (Αθήνα). Με το φοβερό ρεκόρ ότι η ΑΕΚ εδώ και 12 χρόνια, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, έχει κερδίσει μόλις δύο φορές στο Καραϊσκάκη-και τις δύο με τον ίδιο διαιτητή, τον Παπαπέτρου!

Άσχετο:

Η γνωστή ιστορία, των εκβιασμών, συνεχίζεται: «αν δεν το κάνουμε το Κύπελλο στη Ριζούπολη, δεν θα το κάνουμε την άλλη Κυριακή, γιατί δεν…προλαβαίνουμε, αλλά θα το πάμε τρεις ημέρες πριν τη Γουλβς για να μάθει ο Ολυμπιακός»…

Η απονομή απόψε του Κυπέλλου του πρωταθλητή στον Μαρινάκη δεν θα γίνει φυσικά από τον πρόεδρο της Λίγκα (εκπρόσωπο του ΠΑΟ, Μπουτσικάρη). Ούτε ο Ολυμπιακός θα το ήθελε, ούτε ο Παναθηναϊκός…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.