Αρης: Οι 7 παίκτες στους οποίους θα κάνουν πρόταση ανανέωσης οι Χαριστέας-Ένινγκ

Η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών αλλάζει το αγωνιστικό πλάνο του Άρη καθώς οι υπάρχοντες παίκτες επιστρέφουν στην πρώτη σκηνή και η πρόταση των Άγγελου Χαριστέα, Μίκαελ Ένινγκ περιλαμβάνει την ανανέωση τουλάχιστον επτά συμβολαίων.

Ο σοβαρός αντίκτυπος της τιμωρίας που επέβαλε στους «κίτρινους» η Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA αποτυπώνεται μέσα από την αλλαγή του αγωνιστικού πλάνου. Το αρχικό σχέδιο θα αλλάξει κι αν οι «κίτρινοι» είχαν καταστρώσει πλάνο δημιουργίας μιας ομάδας από την αρχή με βαθιές τομές στον βασικό κορμό του αγωνιστικού τμήματος, πλέον είναι υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουν και να λειτουργήσουν επί του πλαισίου που ορίζει η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Δηλαδή, έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ανανέωση συμβολαίων πριν τη λήξη αυτών (έως 30/6 βάσει των τωρινών δεδομένων) αλλά και να παραχωρήσουν ποδοσφαιριστή.

Σε συνέντευξή του στον επίσημο τηλεοπτικό φορέα της ΠΑΕ Άρης, ο ποδοσφαιρικός διευθυντής, Άγγελος Χαριστέας, δήλωσε απόλυτα έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και παραδέχθηκε ότι οι περιστάσεις τον ανάγκασαν να σχεδιάσει κάτι διαφορετικό σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Αυτό έγινε κατόπιν διαδοχικών συζητήσεων με τον Μίκαελ Ένινγκ. Οι δύο άνδρες έβαλαν κάτω όλα τα δεδομένα και κατέληξαν στην απόφαση ότι θα πρέπει να ανανεωθούν τουλάχιστον επτά συμβόλαια.

Πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι αυτή η πρόταση θα κατατεθεί (με νούμερα) στον Θόδωρο Καρυπίδη στην προγραμματισμένη συνάντηση για το πρωί της Πέμπτης (14/5). Πρωτίστως βέβαια θα πρέπει ο οργανισμός να αποφασίσει επί της τακτικής που θα ακολουθήσει. Αν δηλαδή θα παρέχει επιπλέον χρόνο στον εαυτό του, περιμένοντας την ετυμηγορία του CAS ή όχι. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της αναμονής εμπεριέχει ρίσκο διότι κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει α) πότε θα εκδικάσει το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο και β) πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να αποφασίσει. Υπάρχει επίσης το κακό ενδεχόμενο της αρνητικής απόφασης καθώς επίσης και το διάστημα του ενάμιση μήνα που έχει στη διάθεσή του ο Άρης για να ανανεώσει τα συμβόλαια. Εκτός κι αν παραταθεί η διάρκεια αυτών. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος είναι κάτι που δεν διαθέτουν οι «κίτρινοι».

ΜΑΤΙΓΙΑ ΚΑΙ ΓΚΑΜΑ

Πριν την επιβολή της δεύτερης τιμωρίας από την Πειθαρχική Επιτροπή της FIFA, οι επιτελείς του Άρη είχαν μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με δύο παίκτες. Για την ακρίβεια, κατατέθηκαν προτάσεις σε Χαβιέρ Ματίγια και Μπρούνο Γκάμα, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν επιτεύχθηκαν συμφωνίες. Στην περίπτωση του πρώτου, εστία διαφωνίας ήταν η χρονική διάρκεια του συμβολαίου καθώς ο Ισπανός ζήτησε κλειστό διετές και ο Άρης του πρόσφερε 1+1 με αυτόματη ανανέωση σε περίπτωση που είχε συμμετοχή στο 70% των αγώνων της περιόδου 2020-21. Πλέον, δεν αποκλείεται οι «κίτρινοι» να υποχωρήσουν επί του συγκεκριμένου ζητήματος και οριστικοποιηθεί η παραμονή του «El Mago».

Στην περίπτωση του Πορτογάλου επιθετικού η διαφωνία είχε να κάνει με το οικονομικό. Ο Μπρούνο Γκάμα είχε θέσει ως όρο έναρξης των συζητήσεων την τακτοποίηση των οφειλών απέναντι του. Πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι οι «κίτρινοι» κατέβαλαν χρήματα σε ποσοστό άνω του 50% και μάλιστα έχουν προγραμματίσει την εξόφλησή του μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε. Μένει να φανεί αν ο Άρης θα διατηρήσει στο τραπέζι την αρχική πρόταση και δεύτερον, αν ο Πορτογάλος θα προσαρμόσει τις απαιτήσεις του στο «μπορώ» της ομάδας. Γιατί, δεδομένων των συνθηκών η πρόταση που κατέθεσε ο Άρης στον παίκτη είναι πολύ καλή.

Η «ΚΙΝΗΣΗ» ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ

Στο πρόσφατο παρελθόν, ουδέποτε ο Άρης μπήκε σε διαδικασία ουσιαστικών συζητήσεων με τους Χουλιάν Κουέστα, Μιχάι Κόρχουτ, πλέον όμως θα το κάνει καθώς τα ονόματα των δύο ποδοσφαιριστών είναι στο αγωνιστικό πλάνο των Χαριστέα, Ένινγκ. Εκεί θα φανεί αν μπορεί να βρεθεί σημείο επαφής και κυρίως, αν οι δύο παίκτες θέλουν να παραμείνουν στην ομάδα. Θεωρητικά και οι δύο είναι στη μεταγραφική λίστα ομάδων της Κύπρου.

Για να φθάσουμε στην ιδιαίτερη περίπτωση του Ντάνι Λάρσον. Το όνομα του Σουηδού επιθετικού ήταν στο μυαλό του Γερμανού προπονητή του Άρη, ενώ πρόθεση του Άγγελου Χαριστέα ήταν μια συζήτηση μαζί του με σκοπό την ανανέωση του συμβολαίου του αλλά με λιγότερα χρήματα σε σχέση με το υπάρχον συμβόλαιο. Οι δηλώσεις του έμπειρου ποδοσφαιριστή σε ιστοσελίδα της πατρίδας του για τα οικονομικά της εταιρίας, δημιούργησε ένα παγόβουνο στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο ποδοσφαιρικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης εκτίμησε ότι κακώς ο Λάρσον μπήκε σε διαδικασία κοινοποίησης ενός ζητήματος (σ. σ. των μισθών και όχι των δόσεων των συμβολαίων) το οποίο θα μπορούσε να λυθεί εσωτερικά. Οι δύο άνδρες συζήτησαν στο προηγούμενο διάστημα, δίχως όμως να μπουν στην ουσία του θέματος. Εν τέλει, η περίπτωση του Λάρσον θα εξαρτηθεί από την άποψη του Θόδωρου Καρυπίδη. Με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, ο Μίκαελ Ένινγκ θέλει τον Σουηδό στην ομάδα.

Αλλαγή δεδομένων υπάρχουν και στην περίπτωση του Νικολά Ντιγκινί. Τον περασμένο Γενάρη, ο Γάλλος επιθετικός είχε συμφωνήσει (σε προφορικό επίπεδο) με τον Απόλλωνα Λεμεσού, αλλά η κυπριακή ομάδα πρόσφερε μικρό οικονομικό αντάλλαγμα στον Άρη. Οι «κίτρινοι» δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους κι έτσι ο παίκτης έμεινε στο «Κλ. Βικελίδης». Πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι για οικονομικούς λόγους δεν υφίσταται πλέον η συμφωνία του Ντιγκινί με τον Απόλλωνα Λεμεσού. Το όνομά του έχει σημειωθεί στη λίστα του Μίκαελ Ένινγκ, αλλά ανεξάρτητα από τον οικονομικό παράγοντα, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συμβιβαστεί ο παίκτης με τον αγωνιστικό ρόλο που θα του αναθέσει ο προπονητής. Για τον Γερμανό τεχνικό, ο Ντιγκινί είναι μια εξαιρετική λύση παίκτη που έρχεται από τον πάγκο. Πέρυσι, ο Γάλλος επιθετικός δυσαρεστήθηκε από την αλλαγή του ρόλου του και δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την απόφαση του προπονητή του, καθώς ο Ένινγκ τον απέσυρε από τη βασική ενδεκάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βέβαιη η επιθυμία παραμονής του παίκτη στην ομάδα. Συν τοις άλλοις, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υπόθεσης Ιντέγε.

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ;

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα ο Μπράουν Ιντέγε απέρριψε πρόταση διετούς συμβολαίου έναντι 1.6εκ. ευρώ από τη Μαλάτιασπορ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Νιγηριανός επιθετικός φέρεται να βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα κορυφαίων ομάδων της Τουρκίας, ωστόσο αυτά τα σενάρια δεν δείχνουν να έχουν βάση, μάλλον πρόκειται για μανατζερική δουλειά και λιγότερο για πραγματικό ενδιαφέρον. Ο Μπράουν Ιντέγε διατηρεί επαφή με τον Θόδωρο Καρυπίδη, είναι γνωστή η φιλική σχέση των δύο ανδρών και ζήτησε από τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Άρης να συζητήσουν για την επόμενη αγωνιστική περίοδο καθώς θέλει να παραμείνει στην ομάδα. Το προφανές είναι ότι οι «κίτρινοι» δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φετινό συμβόλαιο των 550.000 ευρώ, άρα για να γίνει ουσιαστική συζήτηση θα πρέπει ο 31χρονος επιθετικός να ρίξει κατά πολύ τις απαιτήσεις του.

Πέραν της λίστας των επτά ποδοσφαιριστών, θα τεθούν και οι περιπτώσεις των Ούγκο Σόουζα, Απόστολου Τσιλιγγίρη. Ο πρώτος έχει την εκτίμηση του Μίκαελ Ένινγκ καθώς ανταποκρίθηκε στους αγωνιστικούς ρόλους που του ανέθεσε και κυρίως, λειτούργησε εξαιρετικά στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή του. Κριτήριο είναι οι οικονομικές απολαβές καθώς στην περίπτωση που αποφασιστεί να του κατατεθεί πρόταση, αυτή θα περιλαμβάνει μειωμένες απολαβές σε σχέση με το υπάρχον συμβόλαιο.