Οι άσσοι των ελληνικών γηπέδων πριν από το μεγάλο βήμα (pics&vids, Μέρος 2ο)

Αντώνης Πατσούρας
Οι άσσοι των ελληνικών γηπέδων πριν από το μεγάλο βήμα (pics&vids, Μέρος 2ο)

bet365

Το 2ο μέρος του αφιερώματος για τις ομάδες των άσσων του ποδοφαίρου πριν εκείνοι γίνουν σταρ.

bwin - Περισσότερα από 2200 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+

Μετά από τις δεκαετίες του '70 και του ΄80 που.... εξετάσαμε στο 1ο μέρος του αφιερώματος συνεχίζουμε με το 2ο μέρος που θα μας απασχολήσουν ποδοσφαιριστές των επόμενων δεκαετιών.

Από τον Γρηγόρη Γεωργάτο στον Ντέμη Νικολαϊδη και από την ιδιαίτερη περίπτωση του Γιώργου Καραγκούνη στον Κώστα Κατσουράνη. Μια "στρατιά" από σταρ μας ... συστήνουν τις πρώτες τους ομάδες.

Γρηγόρης Γεωργάτος

Ξεκίνησε από τον Αετό Πάτρας αλλά μεταπήδησε στην Παναχαϊκή με την οποία ξεκίνησε να παίζει στην Α' εθνική. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος εμφανίστηκε στην ομάδα της Πάτρας το 1991.

Την πρώτη του περίοδο είχε 30 αγώνες και 3 γκολ! Έμεινε στην Παναχαϊκή έως το 1995 και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Τίναξε την μπάνκα στον αέρα με την μετακίνηση του στην Ίντερ του Ρονάλντο. Επέστρεψε στον Ολυμπιακό, πέρασε από την ΑΕΚ και έκλεισε την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Ασχολήθηκε με τα διοικητικά της Παναχαϊκής.

Ντέμης Νικολαϊδης

Γεννήθηκε στη Γερμανία αλλά ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Το 1993 κατηφορίζει στην Αθήνα για λογαριασμό του Απόλλωνα Αθηνών (Σμύρνης).

Ο Ντέμης Νικολαϊδης γρήγορα αρχίζει να απασχολεί τους μεγάλους του κέντρου. Τη σεζόν 1992-93 έχει 18 συμμετοχές και 5 γκολ στην Α' εθνική ενώ την περίοδο 1994-95 η ομάδα τερματίζει στην 4η θέση με τον νεαρό επιθετικό να σταματά στα 17 γκολ (33 αγώνες).

Θα παίξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Απόλλωνα με την Ολίμπια Λουμπλιάνας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ενώ το 1996 θα συμμετάσχει και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος όπου η ομάδα του έχασε με 7-1 από την ΑΕΚ.

Μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ θα επιλέξει την ΑΕΚ που ήταν και οπαδός της για να συνεχίσει την καριέρα του. Θα φτάσει έως την Ατλέτικο Μαδρίτης και φυσικά έως την κορυφή της Ευρώπης με την εθνική ομάδα το 2004.

Μιχάλης Καψής

Γιος του πρώην αρχηγού του Παναθηναϊκού, Άνθιμου Καψή, ο Μιχάλης ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νίκαια, πέρασε από την Αναγέννηση Άρτας αλλά στην Α' εθνική έπαιξε με τον Εθνικό Πειραιώς.

Ήταν την περίοδο 1994-95 και ο νεαρός αμυντικός είχε 30 συμμετοχές. Στον Εθνικό έμεινε από το 1993 (Β' εθνική) έως το 1998 όταν και πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Ακολούθησε η γαλλική Μπορντό και από το 2005 έως το 2007 έπαιξε στον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του. Ήταν μέλος της χρυσής ομάδας του Euro 2004.

Τάκης Φύσσας

Μέλος και αυτός της ομάδας του 2004 που κατέκτησε την Ευρώπη. Ξεκίνησε από τους ερασιτέχνες του Πανιωνίου και το 1991 (17 ετών) θα κάνει ντεμπούτο στην μεγάλη κατηγορία κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Θα παίξει στην ομάδα της Νέας Σμύρνης (Α' και Β' Εθνική) έως το 1998 και στην τελευταία του χρονιά θα κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη.

Θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό και από εκεί στην Μπενφίκα, στην Χαρτς και θα επιστρέψει για να κλείσει την καριέρα του στους "πράσινους".

Ζήσης Βρύζας

Από τον Απόλλωνα Χρυσοχωρίου στην Ξάνθη και στην Α' εθνική το 1991. Ο Ζήσης Βρύζας στην πρώτη του περίοδο θα έχει 12 συμμετοχές και 3 γκολ αλλά τη σεζόν 1992-93 έχει 33 αγώνες και 7 γκολ.

Ο διεθνής επιθετικός συνεχίζει στην Ξάνθη έως το 1996 και στην τελευταία του σεζόν θα έχει 26 συμμετοχές, 12 γκολ και θα πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Στους Θεσσαλονικείς θα μείνει για 4 χρόνια και θα περάσει στην ιστορία με το γκολ-νίκης στο "Χαϊμπουρι" επί της Άρσεναλ το 1997!

Συνεχίζει σε Ιταλία και Ισπανία αλλά θα επιστρέψει πρώτα στην Ξάνθη και μετά στον ΠΑΟΚ. Το 2004 κατακτά το Euro στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Στέλιος Γιαννακόπουλος

Παίζει την περίοδο 1992-93 στη Γ΄εθνική (Νότιος όμιλος) με τον Εθνικό Αστέρα και η ομάδα τερματίζει στην 4η θέση πίσω από τον Πανηλειακό. Η ομάδα του Πύργου θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του.

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θα πάρει με τον Πανηλειακό το πρωτάθλημα (1993-94) και την επόμενη θα είναι πρωταθλητής και στη Β' εθνική! Η ομάδα ανεβαίνει μ' άνεση (+8 από την Παναχαϊκή) στην Α' εθνική.

Την περίοδο 1995-96 θα παίξει για πρώτη φορά στην Α' εθνική (27-7γκολ) και έτσι μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς θα πάρει μεταγραφή το καλοκαίρι του 1996 στον Ολυμπιακό. Θα κερδίσει 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα και το 2003 θα μετακομίσει στην Μπόλτον.

Βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας της Ελλάδος στο Euro 2004. Ως προπονητής θ΄αναλάβει το 2012 τον Πανηλειακό.

Άκης Ζήκος

Ξεκίνησε από την Αθήνα και από την περιοχή του Παπάγου αλλά επαγγελματίας έγινε στην Ξάνθη. Το 1993 πριν συμπληρώσει τα 20 του χρόνια θα έχει 10 συμμετοχές στην Α' εθνική.

Τη σεζόν 1994-95 τις διπλασιάζει και μετά από μια γεμάτη (28 συμμετοχές, 1997-98) θα πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ. Από εκεί στη Μονακό με την οποία θα γίνει ο πρώτος Έλληνας που θα παίξει το 2004 σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Θα επιστρέψει για να τελειώσει το 2008 στην ΑΕΚ.

Νίκος Λυμπερόπουλος

Με καταγωγή από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας θα ξεκινήσει από την Εράνη την καριέρα του και γρήγορα θα παίξει στην Καλαμάτα.

Την περίοδο 1994-95 θ' αγωνιστεί στη Β΄εθνική αλλά θ' ανεβάσει την "Μαύρη Θύελλα" στην Α'.

Στην πρώτη του σεζόν στα σαλόνια θα έχει 30 συμμετοχές και 11 γκολ και το καλοκαίρι του 1996 θα μεταγραφεί στον Παναθηναϊκό. Θα παίξει επίσης στην ΑΕΚ και στην Άϊντραχτ και θα κλείσει την καριέρα του στην Ένωση.

Δημήτρης Μαυρογενίδης

Έπαιξε από πιτσιρικάς στον Άρη Θεσσαλονίκης και το 1994 έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία. Είχε 27 συμμετοχές και 2 γκολ.

Θα παίξει και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ στα 3 από τα 4 παιχνίδια. Συνεχίζει στον Άρη (31-4, 1995-96) και την επόμενη ο Άρης θα πέσει στη Β' εθνική.

Εκείνος δεν θα τον ακολουθήσει. Θα πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό και θα γίνει βασικός και αναντικατάστατος για πολλά χρόνια στη θέση του δεξιού μπακ.

Με τον Ολυμπιακό κερδίζει 8 πρωταθλήματα και μετά θα παίξει στον Ηρακλή και στο Θρασύβουλο.

Τραϊανός Δέλλας

Μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 και μαζί τους Μαυρογενίδη, Λάκη, Άντζα, Λάκη, Καραγκούνη, Λυμπερόπουλο, Ελευθερόπουλο και άλλους φιναλίστ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ελπίδων το 1998 στη Βουκουρέστι.

Ξεκίνησε από τους Νέους του Άρη και πριν γίνει "Κολοσσός" έπαιξε στην μεγάλη ομάδα του Άρη τις σεζόν 1993-94 και 1996-97. Ανάμεσα στις δυο θητείες αγωνίστηκε στον Πανσερραϊκό (Β' και Γ΄).

Το 1997 θα φύγει για να παίξει στη Σέφιλντ και θ' ακολουθήσει η ΑΕΚ, η Περούτζια, η Ρόμα και θα κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΚ το 2012.

Βασίλης Λάκης

Ξεκίνησε από τον Μακεδονικό αλλά το 1992 θα μεταπηδήσει στη Νάουσα. Τη σεζόν 1992-93 θα είναι πρωταθλητής στη Β' εθνική ενώ στην επόμενη θα παίξει σε 17 αγώνες (2 γκολ) στην μεγάλη κατηγορία.

Μέχρι τα μέσα της επόμενης περιόδου θα παίξει ξανά στη Β' με τη Νάουσα αλλά θα πάρει μεταγραφή στον Πανηλειακό που είναι στην Α'. Στον Πύργο θα μείνει έως το 1998 και θ΄ακολουθήσει η ΑΕΚ, η Κρίσταλ Πάλας, ο ΠΑΟΚ και η Καβάλα.

Μέλος της εθνικής Ελλάδος που κατέκτησε το Euro 2004.

*Η φωτογραφία είναι από το επίσημο site της ομάδας.

Παρασκευάς Άντζας

Σπουδαίος παίκτης, κεντρικός αμυντικός, που έκανε τη διαφορά σ' όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε αλλά λίγους μήνες πριν από το Euro 2004 ανακοινώνει την απόσυρση του από το ποδόσφαιρο για οικογενειακούς λόγους.

Ξεκίνησε από τον Πανδραμαϊκό (Γ' εθνική) και το 1995 μεταπήδησε στην Ξάνθη με την οποία είχε 68 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής έως το 1998 που πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό.

Στο διάστημα που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί επέστρεψε για να παίξει στη Δόξα Δράμας. Επανήλθε στην Ξάνθη και μετά και στον Ολυμπιακό. Συμμετείχε στο Euro 2008.

Γιώργος Καραγκούνης

Η περίπτωση του ρέκορντμαν σε συμμετοχές στην ιστορία της εθνικής Ελλάδος και μέλος της ομάδας που κέρδισε το Euro 2004 είναι διαφορετική. Από μικρός έπαιζε στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού αλλά έκανε το "αγροτικό" του στον Απόλλωνα Αθηνών για να επιστρέψει έτοιμος στον Παναθηναϊκό.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 θα πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στην Α' εθνική στον αγώνα της "Ελαφράς Ταξιαρχίας" με τον Ιωνικό. Θα μείνει δυο χρόνια στη Ριζούπολη και θα έχει 55 αγώνες και 9 γκολ.

Επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορα για να γίνει βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας, και έμεινε έως το 2003. Συνέχισε στην Ίντερ, στην Μπενφίκα, στον Παναθηναϊκό και από εκεί στη Φούλαμ για να κλείσει την καριέρα του.

Κώστας Κατσουράνης

Ξεκίνησε από τα τοπικά της Αχαϊας. Το 1996 θα πάει στην Παναχαϊκή. Στην πρώτη του σεζόν θα έχει 11 συμμετοχές και 2 γκολ στην Α' εθνική. Την περίοδο 1998-99 θ΄ακολουθήσει την ομάδα στη Β' εθνική αλλά θα επιστρέψει την επόμενη (ως 2η).

Ο διεθνής μέσος θα μείνει έως το 2002 στην Πάτρα και αφού ήταν στο στόχαστρο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα πάει στην ΑΕΚ.

Με τη φανέλα της Παναχαϊκής θα σκοράρει μεταξύ άλλων και κόντρα στον Ολυμπιακό (5-1) στο παιχνίδι (φιέστα) για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2000.

Μετά από την ΑΕΚ θ' ακολουθήσει η Μπενφίκα, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ. Το 2004 θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Ελλάδα.

Γιούρκας Σεϊταρίδης

Προερχόμενος από ποδοσφαιρική οικογένεια ξεκίνησε να παίζει μπάλα στο Σταυράκι αλλά το 1998 πήρε μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα. Με την ομάδα των Ιωαννίνων θ' αγωνιστεί δυο χρόνια στην Β' εθνική.

Την περίοδο 2000-01 θα παίξει σε 10 αγώνες με την φανέλα του ΠΑΣ και θα πάρει μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο. Στην ομάδα της Αθήνας θα μείνει έως το 2004 και θα συνεχίσει στην Πόρτο, στην Ντιναμό Μόσχας και στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

Από το 2009 έως το 2013 θα παίξει ξανά στον Παναθηναϊκό. Βασικός στέλεχος (αμυντικός) της εθνικής ομάδας που κέρδισε το Euro 2004.

Φάνης Γκέκας

Είναι ο 3ος σκόρερ όλων των εποχών στην εθνική ανδρών της Ελλάδος με 24 γκολ και ξεκίνησε την καριέρα του από την ΑΕΛ. Με την "βασίλισσα του κάμπου" θα παίξει από το 1998 έως το 2001 στη Β' και στη Γ' εθνική.

Το 2001 θα μεταγραφεί στην Καλλιθέα (Β' εθνική) και τη σεζόν 2002-03 θα παίξει για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα θα σφραγίσει με γκολ του και τη μεγάλη νίκη (2-3) κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό και αρχίζει την καριέρα του στο εξωτερικό σε ομάδες της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αγγλίας, της Ελβετίας.

Με την εθνική ανδρών θα παίξει στο Euro 2008 και 2012 αλλά και στο Μουντιάλ του 2010.

Βασίλης Τοροσίδης

Από τον Άρη Πετεινού στην Ξάνθη. Από το 2002 έως το 2007 θα παραμείνει στην ομάδα της Θράκης. Στην πρώτη του χρονιά ο 18χρόνος αμυντικός θα έχει 4 συμμετοχές αλλά θα φτάσει στις 22 (2004-05) και στις 27 (2005-06).

Στα μέσα της σεζόν 2006-07 θα πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό όπου και θα μείνει έως το 2013. Θα συνεχίσει στην Ιταλία (Ρόμα, Μπολόνια). Σήμερα είναι αρχηγός του Ολυμπιακού και της εθνικής Ελλάδος με την οποία έχει συμμετάσχει στο Euro 2008 και 2012 και στο Μουντιάλ του 2010 και του 2014.

Κώστας Μανωλάς

Θα κλείσουμε το αφιέρωμα με τον Κώστα Μανωλά. O ανιψιός του Στέλιου Μανωλά άρχισε να παίζει μπάλα στη Νάξο αλλά για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο και στην Α' εθνική αγωνίστηκε στον Θρασύβουλο Φυλής.

Έπαιξε σε 5 αγώνες τη σεζόν 2008-09. Πρώτο του παιχνίδι απέναντι στον Άρη στις 28/2/2009.

Ακολούθησε η ΑΕΚ και το 2012 φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μέσα από τις εμφανίσεις του στο Champions League θα γίνει γνωστός σ' όλη την Ευρώπη και θα έρθει η μεταγραφή στη Ρόμα.

Από το καλοκαίρι του 2019 είναι ποδοσφαιριστής της Νάπολι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα