60 χρόνια Α' Εθνικής: Ο πρώτος παίκτης που έπαιξε σε δύο ομάδες και έχασε τη ζωή του στην τραγωδία στο Μάτι!

Δημήτρης Τομαράς
60 χρόνια Α' Εθνικής: Ο πρώτος παίκτης που έπαιξε σε δύο ομάδες και έχασε τη ζωή του στην τραγωδία στο Μάτι!
Στην θεματογραφία του λευκώματος «60 χρόνια Α’ Εθνικής», υπάρχει και το θέμα με τον πρώτο άνθρωπο που αγωνίστηκε με δύο διαφορετικές φανέλες στο πρωτάθλημα. Τον Δημήτρη Σκαραμαγκά, που απεβίωσε το 2018 στην τραγωδία στο Μάτι.

Φυσικά αυτό συνέβη την δεύτερη σεζόν, το 1960-61. Το δεύτερο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1960 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με τον αγώνα Ολυμπιακού – Ατρομήτου Πειραιά. Στις τέσσερις και τέταρτο παρατάσσονται οι δύο ομάδες.

Οι 11 του Ολυμπιακού, γνώριμοι από την προηγούμενη σεζόν, και από τους 11 του Ατρομήτου Πειραιά οι 10 κάνουν το ντεμπούτο τους στην Α’ Εθνική. Μόνο ένας, ο κεντρικός αμυντικός Δημήτρης Σκαραμαγκάς, έχει εμπειρία από την κατηγορία. Το 1959-60 έχει αγωνιστεί με την Α.Ε. Νίκαιας, που υποβιβάστηκε και έτσι το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή. Ο 27χρονος Νικαιώτης γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, που θα εμφανιστεί στην Α’ Εθνική με δεύτερη διαφορετική φανέλα. Στυλοβάτης της άμυνας του Ατρομήτου, όπως και της ΑΕ Νίκαιας, ο Σκαραμαγκάς παίζει στα 29 από τα 30 παιχνίδια της σεζόν, αλλά ο άπειρος Ατρόμητος υποβιβάστηκε. Ο Σκαραμαγκάς ήταν ένα από τα θύματα της τραγωδίας στο Μάτι και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, μαζί με την γυναίκα του και παλιά αθλήτρια Βέτα Μουστάκη, στις 23 Ιουλίου 2018.

SUPERLEAGUE NEWS FEED