Το σχέδιο θα διαμορφώσει και το πλάνο

Το σχέδιο θα διαμορφώσει και το πλάνο

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Το σχέδιο θα διαμορφώσει και το πλάνο

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις αγωνιστικές αποφάσεις που λήφθηκαν στον Άρη, το ενδιαφέρον άλλων ομάδων για τους παίκτες του και εξηγεί γιατί οι «κίτρινοι» στην παρούσα φάση κυκλοφορούν με… χειροπέδες.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Είναι θέμα χρόνου η αποτίμηση της υγειονομικής κρίσης με οικονομικά κριτήρια κι όταν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένη διαδικασία το δάκρυ θα κυλά σα ροδόνερο. Η πρώτη εικόνα αποτυπώνεται μέσα από το κύμα απολύσεων, τη μετατροπή σταθερής εργασίας σε δουλειά εκ περιτροπής, στα κυβερνητικά μέτρα που δίνουν τη δυνατότητα στον εργοδότη να «αξιοποιεί» τον εργαζόμενο δύο εβδομάδες τον μήνα και (φαντάζομαι) ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας λαίλαπας η οποία προβλέπεται να είναι χειρότερη και από την κρίση του 2012. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του νταλκά.

Με αντικειμενικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή ο Άρης βρίσκεται σε χειρότερη φάση από τους υπόλοιπους γιατί κι αυτός βλέπει τα μαύρα σύννεφα στον ελληνικό ουρανό, αντιλαμβάνεται ότι έρχεται μεγάλη καταιγίδα και ο ίδιος δεν έχει ούτε καν το δικαίωμα πραγματοποιήσει μεταγραφών. Δεν πρόκειται για φτηνή δικαιολογία, αλλά πραγματικότητα. Πριν από λίγο καιρό «μάθαμε» ότι έρχεται μεγάλη καμπάνα στην ΠΑΕ Άρης, αλλά οι εβδομάδες πέρασαν κι αυτή δεν ήρθε. Κι αυτό είναι κακό. Γιατί αν ερχόταν αυτή η καμπάνα θα σήμαινε ότι λειτουργεί η πειθαρχική επιτροπή της FIFA. Έλα όμως που κι εκεί (όπως είναι φυσιολογικό) υπάρχει παύση εργασιών και ο Αρης δεν ξέρει α) πότε θα έχει στα χέρια του την απόφαση και β) πώς θα κινηθεί αναλόγως αυτής και γ) πόσο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του για να την αμφισβητήσει, μέσω του CAS, σε περίπτωση που απορριφθούν οι ισχυρισμοί του. Αυτά σημαίνουν ότι το πρόβλημα του Άρη είναι μεγάλο και δεν περιορίζεται στο αν θα κρατήσει έναν ποδοσφαιριστή.

Γι’ αυτόν τον λόγο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η παραμικρή «τελεσίδικη» ενέργεια. Ούτε καν το συμβόλαιο του Μίκαελ Ένινγκ δεν έχει υπογραφεί παρότι είναι έτοιμο εδώ και περίπου 10-15 ημέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αποφάσεις του ιδιοκτήτη καθορίζουν τις εξελίξεις και ο Θόδωρος Καρυπίδης έχει «παγώσει» τα πάντα. Μόνο πληρωμές προβλέπεται να κάνει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών για την έναρξη των τελικών επαφών με τους παίκτες των οποίων τα συμβόλαια τελειώνουν. Και μ’ ένα δεδομένο. Αν ο Άρης είχε σκοπό (π.χ.) να δώσει 220-240 χιλιάρικα σ’ έναν παίκτη για την επόμενη χρονιά, το ποσό θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 20%.

Πάμε στους παίκτες. Για να ξέρεις αν ένας ποδοσφαιριστής (από αυτούς των οποίων τα συμβόλαια λήγουν) εντάσσεται στο πλάνο της επόμενης χρονιάς, θα πρέπει να γνωρίζεις το πλάνο. Αυτό βρίσκεται υπό κατασκευή, αλλά οι δικές μου πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άρης θα αλλάξει αγωνιστικό σχέδιο και την επόμενη χρονιά δεν θα παίζει με δύο επιθετικούς. Φέτος προσάρμοσε το πλάνο του στα χαρακτηριστικά των παικτών του και το έκανε για τους εξής λόγους. Πρώτον: Ο Μπρούνο Γκάμα έκανε εξαιρετική σεζόν και δεν γινόταν να ήταν εκτός ενδεκάδας. Προφανώς δεν του ταιριάζει απόλυτα να παίζει στην πτέρυγα γι’ αυτόν τον λόγο σύγκλινε προς τον άξονα και κάλυπτε όλη την πλευρά ο Μιχάι Κόρχουτ. Δεύτερον: Ο Ντάνι Λάρσον βρήκε τον εαυτό του ως δεύτερος φορ ο οποίος κινούταν στον χώρο και με τις εμφανίσεις του, ο Σουηδός δεν γινόταν να μην ήταν στην 11αδα. Τρίτον: Ο Μπράουν Ιντέγε μπορεί να μην είχε συνέπεια στο σκοράρισμα αλλά το δικό του παιχνίδι άνοιγε χώρους για τους υπόλοιπους. Τέταρτον: Ματίγια και Λούκας Σάσα βρήκαν χημεία στον άξονα της μεσαίας γραμμής και εξελίχθηκαν σε ακρογωνιαίο λίθο της ομάδας.

Λόγω των παραπάνω, ο Μίκαελ Ένινγκ άλλαξε το σχέδιό του και χρησιμοποίησε διάταξη 4-4-2. Μόνο όμως που ενόψει της επόμενης χρονιάς δεν σκοπεύει να τη διατηρήσει (σ. σ. εφόσον ασφαλώς παραμείνει και ο ίδιος στην ομάδα), προτιμά σχήμα με έναν επιθετικό στην κορυφή της επίθεσης κι αυτό προκαλεί ερωτηματικά για το μέλλον του Ντάνι Λάρσον. Υπό την έννοια ότι στο πλαίσιο του οικονομικού εξορθολογισμού που αποφασίστηκε στον Άρη αλλά και της διαφαινόμενης μείωσης του μπάτζετ, αντέχει να έχει ένα συμβόλαιο 220-240 χιλιάδων ευρώ στον πάγκο; Τούτο θα συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και σε πρώτη φάση θα πρέπει ο ίδιος ο παίκτης να αποδεχθεί διαφορετικό αγωνιστικό ρόλο.

Πάμε στον Νικολά Ντιγκινί. Καταρχήν, ο Γάλλος είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Απόλλωνα Λεμεσού τον περασμένο Γενάρη και η μεταγραφή δεν έγινε γιατί α) η κυπριακή ομάδα αρνήθηκε να δώσει το οικονομικό αντάλλαγμα που ζήτησε ο Άρης και β) γιατί προέκυψε η απαγόρευση μεταγραφών και οι «κίτρινοι» δεν είχαν την πολυτέλεια να συζητήσουν κάθε πρόταση πώλησης παίκτη. Γι’ αυτόν τον λόγο απορρίφθηκαν ασυζητητί οι προτάσεις για τους Λίντσεϊ Ροζ, Λούκας Σάσα, ενώ στις περιπτώσεις των Γιάννη Φετφατζίδη, Μπράουν Ιντέγε οι ίδιοι οι παίκτες αρνήθηκαν να πάνε σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία, αντίστοιχα. Η συζήτηση μεταξύ Άγγελου Χαριστέα και Νικολά Ντιγκινί, τον περασμένο Γενάρη ήταν ξεκάθαρη. Έβαλε χρονικό διάγραμμα συνεργασίας το οποίο λήγει τον Μάιο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να συνεχίζουν μαζί.

Καταλήγοντας… Στην παρούσα φάση οι ανανεώσεις των συμβολαίων των Μπρούνο Γκάμα, Χαβιέρ Ματίγια και Μιχάι Κόρχουτ είναι στη διακριτική ευχέρεια του Άρη με την προϋπόθεση ότι οι «κίτρινοι» δεν θα καθυστερήσουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υποχωρήσουν στην πίεση που δέχονται σε καθημερινή βάση.

Ένα πρόβλημα που έχουν να διαχειριστούν είναι ότι ενώ είχαν έτοιμη μεταγραφική λίστα για το καλοκαίρι και είχαν προγραμματιστεί ταξίδια για να δουν τους παίκτες από κοντά, αυτά ακυρώθηκαν γιατί δε γίνονται Πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάστηκαν οι ώρες μπροστά σε μια οθόνη και φυσικά ότι το αίσθημα της ανασφάλειας έγινε ακόμη μεγαλύτερο. Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το ενδιαφέρον που είχε εκφραστεί για παίκτες οι οποίοι δεσμεύονται με συμβόλαια. Είναι γνωστό ότι οι Γιάννης Φετφατζίδης, Λίντσεϊ Ροζ και Λούκας Σάσα βρίσκονται στο στόχαστρο αρκετών ομάδων. Αν η ΠΑΕ Άρης πουλούσε τους συγκεκριμένους παίκτες τον περασμένο Γενάρη θα έπαιρνε ένα ποσό άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, εκτιμώ ότι άλλαξε και ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων του Άρη.

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.