Ο ειδικός που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Ζοσέ Σα!

Ο ειδικός που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Ζοσέ Σα!

Ο ειδικός που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του Ζοσέ Σα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το μυστικό της επιτυχίας του Ζοσέ Σα στον Ολυμπιακό.

Κάποτε ο Αντώνης Νικοπολίδης δήλωσε, «είχα την τύχη να είναι δίπλα μου ο Αλέκος Ράντος, που με κράτησε σε καλή κατάσταση μέχρι τα 41 μου». Το θυμήθηκα αυτό βλέποντας σήμερα ένα ωραίο βιντεάκι που ανέβασε ο Ολυμπιακός με τη δουλειά των γκολκίπερ της ομάδας με τον προπονητή τους, τον Παναγιώτη Αγριογιάννη.

Και σκέφθηκα να γράψω ένα κομμάτι, γιατί πίσω από κάθε πολύ καλό τερματοφύλακα υπάρχει ένας πολύ καλός προπονητής τερματοφυλάκων. Κι αυτή την στιγμή ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ καλό τερματοφύλακα, τον Ζοσέ Σα, τόσο καλό που θεωρείται μακράν Νο 1 στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καλείται πάντοτε στις αποστολές της Εθνικής Πορτογαλίας και κατά καιρούς εμφανίζονται ενδιαφερόμενες γι΄ αυτόν ομάδες από σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα-μόλις χθες τοπική εφημερίδα της Σεβίλλης έγραψε ότι τον θέλει η Μπέτις.

Ας θυμηθούμε, όμως, ότι ο Σα είχε έρθει στον Ολυμπιακό, για Νο 2 γκολκίπερ, τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του Αυγούστου του 2018, με την Πόρτο να μην τον υπολογίζει, μετά τα 12 γκολ που είχε δεχθεί σε πέντε παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δουλεύοντας με τον Αγριογιάννη ο Πορτογάλος τερματοφύλακας κέρδισε όχι απλά τη θέση του βασικού γκολκίπερ του Ολυμπιακού, αλλά με την όλη του εικόνα πέρσι «υποχρέωσε» τον σύλλογο να πληρώσει το περασμένο καλοκαίρι 2,5 εκ. Ευρώ και να τον αγοράσει από την Πόρτο, δίνοντας και στον ίδιο ένα πλούσιο συμβόλαιο.

Και κάνοντας πλέον και προετοιμασία με τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι, είδαμε φέτος τον Σα να έχει σχεδόν μηδενικό παθητικό στα έξι προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, να στέκεται στο πιο υψηλό επίπεδο (στους ομίλους της διοργάνωσης, κάνοντας και μία εμφάνιση καριέρας στο Μόναχο), να συνεχίζει στο Γιουρόπα Λιγκ με σπουδαία παιχνίδια κόντρα σε Άρσεναλ και Γουλβς, στο δε ελληνικό πρωτάθλημα κράτησε το μηδέν στις 18 από τις 26 αγωνιστικές!!! Και πλέον να έχει επιστρέψει φορτσάτος στην Εθνική Πορτογαλίας, στην οποία ο Φερνάντο Σάντος τον καλεί συνεχώς εδώ και 12 μήνες.

Όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Ασφαλώς, το πρώτο συστατικό είναι το ταλέντο του Σα, αλλά χωρίς καλή και σωστή και εξειδικευμένη δουλειά, κανείς δεν φτάνει ψηλά. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι ο 17χρονος Τζολάκης στάθηκε όρθιος στην Τούμπα όταν χρειάστηκε να παίξει στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου, επειδή ήταν τραυματίες κι ο Σα κι ο εφεδρικός του, ο Γάλλος Μπόμπι Αλέν. Γιατί ο Τζολάκης δουλεύει δύο χρόνια με τον Αγριογιάννη, με υπόδειξη του οποίου, και του Μαρτίνς φυσικά, έχει κάνει προετοιμασία με την πρώτη ομάδα και τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια.

Τυχαίο δεν είναι κι ότι στον Ολυμπιακό, υπό τις οδηγίες του Αγριογιάννη, ο 34χρονος Βέλγος Προτό, ερχόμενος από την άσημη Οστάνδη, μετά από πολυετή καριέρα στην Άντερλεχτ, έκανε μία εξαιρετική σεζόν σε Ελλάδα κι Ευρώπη (Τσάμπιονς Λιγκ), με συνέπεια φεύγοντας από εδώ να πάρει μεταγραφή στη Λάτσιο, για να είναι «κάλυψη» εδώ και δύο χρόνια του Στρακόσια.

Και τυχαίο δεν είναι βεβαίως κι ότι ο Αγριογιάννης από το Σεπτέμβριο του 2017, όταν πήγε στο Ρέντη με τον Τάκη Λεμονή να αναλαμβάνει αντί του Χάσι, παρέμεινε ο προπονητής των τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού και με τον Όσκαρ Γκαρθία και με τον Πέδρο Μαρτίνς, που εκτίμησαν τη δουλειά του, τη μεθοδικότητα του και την ένταση και το πλάνο των προπονήσεων του.

Ο Αγριογιάννης είχε δείξει πολύ καλή δουλειά και στον Παναθηναϊκό, με τον Καρνέζη (Ουντινέζε, Γρανάδα, Γουότφορντ, Νάπολι) και τον Καπίνο (Βέρντερ τώρα). Και τώρα στην πιο μεγάλη, αλλά και δύσκολη ελληνική ομάδα δείχνει σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο την ετοιμότητα του να ανταποκριθεί πλήρως σε αυτό ακριβώς το υψηλό επίπεδο, δουλεύοντας αρχικά με τον Προτό (Λάτσιο τώρα) και από πέρσι τον Σα, Νο 2 στην Εθνική Πορτογαλίας, ενώ ακόμη κι ο Γιαννιώτης (Μακάμπι Τελ Αβίβ τώρα), με την καλή προετοιμασία που είχε κάνει, στα 13 ματς που έπαιξε πέρσι στον Ολυμπιακό πριν του κερδίσει, εύλογα, τη θέση ο Σα είχε ένα μικρό παθητικό εφτά γκολ.

Συμπληρώνοντας σχεδόν τρία χρόνια στο προπονητικό staff του Ολυμπιακού, ο Αγριογιάννης έχει κερδίσει με τη δουλειά του την αναγνώριση από τη διοίκηση, το προπονητικό και ποδοσφαιρικό τιμ. Κι ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει ένα εξαιρετικό ειδικό, και δε σε μικρή ηλικία (41), για να προετοιμάζει σωστά τους γκολκίπερ του και να τους έχει σε άριστη κατάσταση.

Και χωρίς εξαιρετικό γκολκίπερ, μεγάλη ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.