Το 2019 του Άρη: Αποχαιρετά μια… πλούσια χρονιά (vid)

Το 2019 του Άρη: Αποχαιρετά μια… πλούσια χρονιά (vid)

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το 2019 του Άρη: Αποχαιρετά μια… πλούσια χρονιά (vid)

bet365

Το 2019 φεύγει και αφήνει πλήθος συναισθημάτων στον Άρη καθώς στη διάρκειά του ένιωσε την απογοήτευση και τον ενθουσιασμό, άγγιξε τα όριά του, επιβεβαίωσε την δυναμική αλλά δεν ανταποκρίθηκε και σε μια σπουδαία πρόκληση.

Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε λεπτό, με το Edit My Bet της bwin ισχύει το ίδιο τώρα και για το στοίχημά σου! |21+

Ο Άρης αποχαιρετά μια έντονη χρονιά. Ένιωσε τον κίνδυνο εκτροχιασμού τον περασμένο Γενάρη όταν δοκιμάστηκαν έντονα οι σχέσεις εμπιστοσύνης, κατάφερε να τον ξεπέρασε μέσω της ανοιξιάτικης (αγωνιστικής) έκρηξης του και στη συνέχεια υποδέχθηκε την καλοκαιρινή ελπίδα φορώντας το ευρωπαϊκό κουστούμι του. Ήταν μια χρονιά επιβεβαίωσης καθώς επέστρεψε στην Ευρώπη έπειτα από αρκετά χρόνια, αλλά και ανισορροπίας βάσει των αγωνιστικών επιδόσεών του, αλλά και των εξελίξεων που έτρεξαν στην ομάδα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Το gazzetta.gr συγκέντρωσε τα σπουδαιότερα γεγονότα για τους «κίτρινους» για το 2019, στάθηκε επίσης και σ’ αυτά που θα πρέπει να συμβούν εντός του 2020.

Ο «καυτός» Γενάρης και ο εντυπωσιακός δεύτερος γύρος

Τα… ψώνια του Γενάρη, συνήθως έχουν μεγαλύτερο ρίσκο συγκριτικά με αυτά του καλοκαιριού. Ο Άρης δεν φοβήθηκε να το αναλάβει και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε καθώς οι τρεις από τις τέσσερις (ουσιαστικά) μεταγραφικές κινήσεις του έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην εξαιρετική πορεία που διέγραψε στον δεύτερο γύρο του Πρωταθλήματος. Οι εννιά νίκες σε συνδυασμό με τις τρεις ισοπαλίες σε σύνολο 16 αγώνων μετουσίωσαν την προσπάθεια και εξασφάλισαν το ευρωπαϊκό εισιτήριο για την προκριματική φάση του EuropaLeague.

Στο ήδη ταλαντούχο υλικό προστέθηκαν οι μπαρουτοκαπνισμένοι Ντάνι Λάρσον, Γιάννης Φετφατζίδης, ο Λίντσεϊ Ροζ ο οποίος έμελε να εξελιχθεί (επίσης) σε βασικό στέλεχος και ο Μάρτιν Τόνσο ως παίκτης ο οποίος γνώρισε την ελληνική πραγματικότητα. Ο Άρης, αντικειμενικά, ήταν εντυπωσιακός στο σύνολο του δεύτερου μισού του Πρωταθλήματος και είναι αλήθεια ότι η τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Ξάνθη, στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ήταν το κερασάκι που έπρεπε να κοσμήσει την τούρτα της επιτυχίας…

Το σήριαλ του Ματέο Γκαρσία και ο κακός σχεδιασμός

Βρισκόμενος στον αστερισμό του Ματέο Γκαρσία, το περασμένο καλοκαίρι ο Άρης ξόδεψε χρόνο, ενέργεια αλλά και διαθέσιμες επιλογές ελπίζοντας στην απόκτηση του Αργεντίνου. Τα έργα και οι μέρες του νεαρού επιθετικού προφανώς αιτιολόγησαν (ως ένα βαθμό) τη συγκεκριμένη επιλογή, ήταν εξάλλου ο παίκτης ο οποίος πρόσφερε ασφάλεια και ανέβασε το επίπεδο ποιότητας των «κίτρινων» τη σεζόν 2018-19, μετά από ένα σημείο ωστόσο, η εξέλιξη του… πλειστηριασμού (τον οποίον προκάλεσε η ομάδα του Ματέο Γκαρσία, Λας Πάλμας) ήταν απαγορευτική για τα οικονομικά δεδομένα του Άρη. Ο Αργεντίνος κατέληξε στον Ερυθρό Αστέρα και σε συνδυασμό με την αποχώρηση και του Μανώλη Σιώπη (ο οποίος παραχωρήθηκε στην Αλάνιασπορ καθώς η τουρκική ομάδα κάλυψε τη ρήτρα), οι Θεσσαλονικείς έχασαν δύο σημαντικά γρανάζια της αγωνιστικής μηχανής τους.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Άρης ήταν δραστήριος, σε αντίθεση όμως με τις δύο προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους δεν λειτούργησε με την ίδια ποδοσφαιρική λογική. Γιατί δεν αποδεσμεύτηκε από συμβόλαια παικτών οι οποίοι δεν υπολογίζονταν, φόρτωσε αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό του και συνδυαστικά προχώρησε σε κινήσεις οι οποίες προκάλεσαν ανισορροπία στο ρόστερ αλλά και σε επίπεδο οικονομικών ισορροπιών.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η υπογραφή νέου διετούς συμβολαίου με τον Γιάννη Φετφατζίδη ήταν η καλύτερη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται κι αυτή του Βραζιλιάνου Λούκας Σάσα ο οποίος προστέθηκε για να καλύψει το κενό του Μανώλη Σιώπη. Η επιλογή του Ολλανδού, Λερίν Ντουάρτε, αποδείχθηκε από τις πλέον άστοχες στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου δεδομένου και του ύψους της επένδυσης, ενώ οι «κίτρινοι» παραμένουν στην αναμονή της απόσβεσης επενδύσεων όπως αυτές που έγιναν με την απόκτηση των Ντάνιελ Σούντγκρεν, Ντάνιελ Μαντσίνι, Αμπού Μπα.

«Highlight» με Ιντέγε

Αυτή ήταν η πιο ηχηρή κίνηση του περασμένου καλοκαιριού η οποία σε άλλες εποχές θα χαρακτηριζόταν ως «μεταγραφή αεροδρομίου». Για να «κλείσουν» τον Μπράουν Ιντέγε, οι επιτελείς του Άρη χρειάστηκε να ταξιδέψουν στο Λονδίνο σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ατζέντη του Νιγηριανού επιθετικού με ταυτόχρονη συζήτηση (μέσω skype) με τον ίδιο τον αθλητή. Χρειάστηκε επίσης να επενδύσουν ένα ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ αλλά και να τον πείσουν για την ύπαρξη ποδοσφαιρικού κινήτρου το οποίο απελπισμένα αναζητούσε ο 31χρονος επιθετικός. Κι έτσι, ο Ιντέγε αποδέχθηκε την πρόσκληση/πρόκληση του Άρη και έτυχε ξεχωριστής μετακίνησης σε σχέση με κάθε άλλο παίκτη…

Η ευρωπαϊκή λάμψη

Ο Άρης φώτισε τον εαυτό του περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, θαμπώθηκε από τη λάμψη της παρουσίας στην προκριματική φάση του EuropaLeague, εστίασε στο μεγάλο στοίχημα της πρόκρισης στους ομίλους της διοργάνωσης (σ. σ. σενάριο το οποίο θα άλλαζε και τα οικονομικά δεδομένα σε περίπτωση υλοποίησής του) κι έτσι δεν εστίασε στις σοβαρές αγωνιστικές ατέλειες οι οποίες φάνηκαν από τα φιλικά παιχνίδια του καλοκαιριού. Ακόμη όμως και από τα πρώτα επίσημα. Στον 2ο προκριματικό γύρο του EuropaLeague και μετά το στείρο (0-0) του πρώτου αγώνα με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο «Κλεάνθης Βικελίδης», η πρόκριση εξασφαλίστηκε στον δεύτερο αγώνα (1/8/2019) στην Κύπρο αλλά εμπεριείχε έντονη πίεση…

Το «έγκλημα» στο Μόλντε και το… παρ’ ολίγον θαύμα

Ασχέτως της αδυναμίας του Απόλλωνα Λεμεσού στο σκοράρισμα, τα προειδοποιητικά καμπανάκια για τον Άρη είχαν ηχήσει από τους δύο συγκεκριμένους αγώνες και τελικώς προκάλεσαν εκκωφαντικό ήχο στον πρώτο αγώνα με τη Μόλντε στον 3ο προκριματικό γύρο του EuropaLeague. Η βαριά ήττα με 3-0 ήταν συνέπεια της τραγικής αμυντικής λειτουργίας και ουσιαστικά άφησε ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης ενόψει του δεύτερου αγώνα στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της 15ης του Αυγούστου. Η ανατροπή του σκορ του πρώτου αγώνα ισοδυναμούσε με θαύμα. Κι όμως, ο Άρης το άγγιξε, αλλά δεν κατάφερε να το κρατήσει…

Επιστροφή Χαριστέα

Στην πραγματικότητα, αυτή είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο καθώς ήδη είχε αναπτυχθεί σχέση μεταξύ του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ Άρης, Θόδωρου Καρυπίδη, με τον Άγγλο Χαριστέα. Σίγουρα, κανείς από τους δύο δεν είχε στο πλάνο του την άμεση συνεργασία. Προηγήθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Ντίνο Διαμαντόπουλο ο οποίος είχε ρόλο τεχνικού διευθυντή και μαζί με τους Σάββα Παντελίδη, Θόδωρο Καρυπίδη είχαν τρέξει τον σχεδιασμό της φετινής ομάδας. Για να φτάσουμε στις 29 Αυγούστου όπου ο Άγγελος Χαριστέας επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από απουσία 17 χρόνων, αναλαμβάνοντας τη θέση του ποδοσφαιρικού διευθυντή της ΠΑΕ. Ωστόσο, πριν καλά-καλά μπει στα αποδυτήρια της ομάδας και ολοκληρώσει τον κύκλο των πρώτων επαφών, ήρθε το μοιραίο παιχνίδι στον Βόλο.

Η παραίτηση Παντελίδη

Είναι αλήθεια ότι αυτή ήρθε κάπως απρόσμενα και βρήκε τον οργανισμό του Άρη εντελώς ανοργάνωτο για να τη διαχειριστεί. Η ήττα του Άρη στον Βόλο από την ομώνυμη ομάδα προκάλεσε μια «ήρεμη» έκρηξη του Σάββα Παντελίδη αλλά και μια ασυνήθιστη παραίτηση έπειτα από (περίπου) δέκα μήνες στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Γιατί προτίμησε να την κοινοποιήσει πρώτα στα ΜΜΕ και στη συνέχεια να ενημερώσει τους παίκτες του…

Ο υπηρεσιακός Τερζής και η πρόσληψη του Μίκαελ Ένινγκ

Ο Άρης ταλανίστηκε αρκετά έως ότου αποφασίσει τι ήθελε να κάνει. Οι στόχοι που οριοθετήθηκαν για την εύρεση αντικαταστάτη του Σάββα Παντελίδη, αποδείχθηκε πολύ υψηλά για τα… κυβικά του καθώς τόσο ο Φερνάντο Ιέρο όσο και οι Χερνάν Κρέσπο, Γκούτι αρνήθηκαν την πρόσκληση συνεργασίας. Έτσι κέρδισε χρόνο στην τεχνική ηγεσία ο Απόστολος Τερζής. Αρχικά ως υπηρεσιακός και λίγο έλειψε να πάρει χαρτί μονιμότητας ειδικά μετά το εκπληκτικό ντεμπούτο του απέναντι στον Παναθηναϊκό και την επιβλητική νίκη με 4-0. Ο Άρης δεν βρήκε ισορροπία ούτε με τον Τερζή κι έτσι τέθηκε προς εφαρμογή το αρχικό σχέδιο του Άγγελου Χαριστέα το οποίο περιλάμβανε την πρόσληψη ενός ανθρώπου με τον οποίον γνωρίζονταν από την κοινή πορεία του στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη Νυρεμβέρη. Του Μίκαελ Ένινγκ. Ο 54χρονος τεχνικός ανέλαβε και επισήμως την τεχνική ηγεσία στις 16 του περασμένο Οκτώβρη και σε σύνολο εννιά αγώνων ο απολογισμός είναι τέσσερις νίκες, ισάριθμες ισοπαλίες και μία ήττα.

Τι περιμένει το 2020

Αν το 2019 ήταν μια χρονιά έντονης δοκιμασίας, το 2020 θα πρέπει να εξελιχθεί σε χρονιά επιβεβαίωσης. Η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου προφανώς αποτελεί τον βασικό στόχο της ομάδας και την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, αλλά ο βασικός πόθος είναι η κατάκτηση ενός τίτλου. Αυτό είναι το μεγάλο απωθημένο, ένα αγκάθι στις καρδιές όλων καθώς φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την τελευταία φορά. Αναμφίβολα, είναι ο μοναδικός τρόπος για την αύξηση του επιπέδου συσπείρωσης του συλλόγου η οποία δοκιμάζεται έπειτα από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι ο κρίκος που λείπει εδώ και χρόνια για τη δημιουργία συνθηκών εμπιστοσύνης μεταξύ του κόσμου και της ομάδας.

Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να επιβεβαιωθεί το 2020 είναι τα έργα ανάπλασης του «Κλεάνθης Βικελίδης» και η εφαρμογή του σχεδίου εκσυγχρονισμού ενός γηρασμένου γηπέδου. Το περασμένο καλοκαίρι έγιναν ριζικές αλλαγές στο εσωτερικό του γηπέδου. Ανακαινίστηκαν εσωτερικοί χώροι με πλήρη ανακατασκευή υδραυλικών, αποχετευτικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, τοποθετήθηκε σύγχρονο σύστημα ηλεκτροφωτισμού, δημιουργήθηκε VIP κερκίδα με παράλληλη τοποθέτηση courtsites και ανακατασκευή όλων των σουιτών του γηπέδου.

Παράλληλα με τα έργα ανακαίνισης, στις 14 Ιουνίου η ΠΑΕ Άρης κοινοποίησε μια φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν η μακέτα του νέου γηπέδου ή μάλλον, της νέας μορφή που θα αποκτήσει το «Κλ. Βικελίδης» βάσει του σχεδίου που έχει εκπονηθεί. Δεν οριοθετήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σημειώθηκε ότι απαιτεί πρόγραμμα χρηματοδότησης της τάξεως των 50εκ. ευρώ και πλέον είναι απαραίτητο να προχωρήσει η εταιρία στην επόμενη κίνησή της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα