Τσάβι Ρόκα: Ένας φιλόδοξος τεχνικός διευθυντής με τις αξίες της Μπάρτσα

Τσάβι Ρόκα: Ένας φιλόδοξος τεχνικός διευθυντής με τις αξίες της Μπάρτσα

Νίκος Αθανασίου
Τσάβι Ρόκα: Ένας φιλόδοξος τεχνικός διευθυντής με τις αξίες της Μπάρτσα

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για την πορεία του Τσάβι Ρόκα, που αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό, από τη Μασία ως την αναμόρφωση της ΑΕΚ Λάρνακας στην Κύπρο.

Επιστροφή στοιχήματος* στα Προκριματικά του Euro 2020! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και έμαθε ποδόσφαιρο στη φημισμένη ποδοσφαιρική σχολή της Μπαρτσελόνα, τη Μασία. Μπορεί η ποδοσφαιρική του καριέρα να μην διεκδίκησε ποτέ δάφνες ποιότητας, ωστόσο όσα έμαθε στις ακαδημίες των Μπλαουγκράνα από μικρή ηλικία θα αποτελούσαν για τον ίδιο εφόδια για το μέλλον. Ο Τσάβι Ρόκα, που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό για τη θέση του τεχνικού διευθυντή, κινείται στα βήματα της εποχής με τις αξίες και τα ιδανικά της Μπαρτσελόνα. Με φρέσκες ιδέες και όρεξη για δουλειά σε πολλούς τομείς, όπως ταιριάζει στο προφίλ του σύγχρονου τεχνικού διευθυντή, ο 45χρονος Καταλανός έχει στο βιογραφικό του μια εξαιρετική τετραετία στην Κύπρο με την ΑΕΚ Λάρνακας, της οποίας υπήρξε ο αναμορφωτής της.

Το ισπανικό μοντέλο και η επιτυχία στην ΑΕΚ Λάρνακας

Το μοντέλο που ανέπτυξε ο Τσάβι Ρόκα εκεί από το 2014 ως το 2018 παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς χρόνο με τον χρόνο έκανε βήματα προόδου σε διάφορα επίπεδα. Μια πορεία που βοήθησε τον σύλλογο να εξελιχθεί. Για τρεις σερί σεζόν (2014 ως 2017) η ΑΕΚ Λάρνακας έφτανε να διεκδικεί τον τίτλο, τερματίζοντας στη 2η θέση του κυπριακού πρωταθλήματος κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ στο παρελθόν, ενώ παράλληλα διεκδικούσε και την έξοδο στους ομίλους του Europa League φτάνοντας μια ανάσα από αυτό. Τελικά το πέτυχε το καλοκαίρι χωρίς εκείνον πλέον στη θέση, ωστόσο δεν χωράει καμία αμφιβολία πως οι βάσεις είχαν μπει με εκείνον όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Τσάβι Ρόκα, όπως ήταν λογικό, έβαλε την ισπανική σφραγίδα στην ΑΕΚ Λάρνακας τα τέσσερα χρόνια που βρισκόταν στο πόστο του τεχνικού διευθυντή, καθώς ήταν μια αγορά που γνώριζε άριστα. Τόσο με τις δύο επιτυχημένες επιλογές προπονητών που έκανε, όπως ήταν αυτές των Τόμας Κρίστιανσεν και Ιμανόλ Ιδιάκεθ, όσο και με τους Ισπανούς ποδοσφαιριστές που έφερε στην ΑΕΚ Λάρνακας. Και ήταν αρκετοί, έχοντας ο ίδιος αναλάβει και τον ρόλο να τους πείσει να πάρουν την απόφαση να παίξουν στην Κύπρο. Ο Τσάβι Ρόκα ως σύγχρονος τεχνικός διευθυντής σε κάθε μεταγραφικό στόχο ανέλυε πάντα το πλάνο του, τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, τις ιδέες του, λαμβάνοντας υπόψη τη νοοτροπία του κάθε παίκτη, πέρα από την αγωνιστική του αξία.

Σε αυτές τις επιλογές προπονητών και παικτών βρισκόταν το μυστικό για το «δέσιμο» και την εξέλιξη του πρότζεκτ που είχε στο μυαλό του ο Ρόκα στην ΑΕΚ Λάρνακας. Με το βλέμμα στο μέλλον και στην ανάπτυξη του ποδοσφαιρικού οργανισμού, ώστε αυτός να μεγαλώνει αποκτώντας τη νοοτροπία του νικητή, παραμένοντας ανταγωνιστικός κάθε σεζόν. Και η αλήθεια είναι πως στον κυπριακό σύλλογο ο Ρόκα πέτυχε αυτόν τον στόχο, φεύγοντας το καλοκαίρι του 2018, έχοντας αφήσει μια ομάδα που πάλευε για τον εγχώριο τίτλο, έχοντας κατακτήσει ένα Κύπελλο και φυσικά βάζοντας τις βάσεις για να βγει τελικά την επόμενη σεζόν στους ομίλους του Europa League. Ένα επίτευγμα που δεν το γεύτηκε ο Ρόκα εκεί, αλλά που σίγουρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσφορά του.

Ο κύκλος που έκλεισε στην Κύπρο και οι δεσμοί με την Μπαρτσελόνα

Ο Ρόκα παρά το επιτυχημένο έργο του στην ΑΕΚ Λάρνακας είχε δεχθεί και ισχυρή κριτική ακόμα και από τον κόσμο της ομάδας για τις επιλογές του. Ήταν κάτι που ποτέ δεν έκρυψε ότι τον ενοχλεί. Δεν ήταν αυτές, ωστόσο, που τον έκαναν να πάρει την απόφαση να φύγει από τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2018, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στο balla.com.cy. Θεώρησε μήνες πριν πως ο κύκλος του είχε πλέον κλείσει και πως η πιο ώριμη απόφαση ήταν να αποχωρήσει μετά από μια γόνιμη τετραετία. Μαζί του αποχώρησε από το τιμόνι και ο Ιμανόλ Ιδιάκεδ, για τον οποίο ο Ρόκα μιλάει με τα καλύτερα λόγια, τόσο για την προπονητική του αξία, όσο και για την προσωπικότητά του. Έξι μήνες αργότερα πάντως ο Ιδιάκεθ θα επέστρεφε στην ομάδα. Όσο για την πρώτη του επιτυχημένη επιλογή τον Κρίστιανσεν; Γι' αυτόν ο Ρόκα δεν μπορεί να πει το ίδιο καθώς όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξή του τον Μάιο του 2018 δεν θα του συγχωρέσει ποτέ το γεγονός ότι είχε υπογράψει στον ΑΠΟΕΛ. Εκείνο που επίσης πιστώνεται στον Ρόκα είναι η ικανότητά του σε μεταγραφικό επίπεδο να δουλεύει με ένα περιορισμένο μπάτζετ, αλλά και ο τρόπος που είχε ώστε να αποσπά το «ναι» των παικτών. Χαρακτηριστικά που δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν και το έργο του στον Παναθηναϊκό.

Φεύγοντας το 2018 από την ΑΕΚ Λάρνακας ο Ρόκα είχε προτεραιότητα την ξεκούραση και την επιθυμία να δώσει χρόνο στην οικογένειά του. Επέστρεψε στην πατρίδα του, ασχολήθηκε με τα μανατζερικά, ενώ πάντα διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Μπαρτσελόνα, τη φιλοσοφία της οποίας πάντα έβαζε ως συστατικό στον εργασιακό του χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πριν μερικούς μήνες το όνομά του έπαιξε πραγματικά για το πόστο του τεχνικού διευθυντή των ακαδημιών της Μπάρτσα, στο πλευρό του Πάτρικ Κλάιφερτ. Παρότι δεν ήταν τελικά αυτός ο εκλεκτός, και μόνο το γεγονός ότι βρισκόταν στους υποψήφιους ήταν κάτι που τον γέμισε με υπερηφάνεια. Να μπορέσει να δώσει δηλαδή στα παιδιά που βγαίνουν από τη Μασία τα εφόδια και τη φιλοσοφία που ο ίδιος απέκτησε όταν ήταν μικρός εκεί.

Το πρότζεκτ που έψαχνε να τον παρακινήσει για το επόμενο βήμα

Ο Ρόκα είναι ένα φιλόδοξο άτομο. Και αποχωρώντας από την ΑΕΚ Λάρνακας δεν θα επέλεγε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του ως τεχνικός διευθυντής αν δεν ήταν απόλυτα σίγουρος ότι το πρότζεκτ που θα αναλάμβανε θα τον παρακινούσε πραγματικά. Τα ισπανικά σύνορα φυσικά δεν τον περιόριζαν καθώς έχοντας δουλέψει στην Κύπρο για μια τετραετία, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του ήταν θετικοί για το εξωτερικό. Είχε τα μάτια του ανοικτά και περίμενε. Και το πρότζεκτ του Παναθηναϊκού φαίνεται πως τη δεδομένη στιγμή κρίθηκε από τον ίδιο ως «πρόκληση» για να αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε. Πλέον του δίνεται και η ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του ως τεχνικός διευθυντής. Οι απαιτήσεις αυξάνονται, η δουλειά που τον περιμένει είναι αρκετή, αλλά ο ίδιος έχει αποδείξει πως διαθέτει τα εφόδια για να πετύχει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα