Η ισορροπία με Μασούρα-Ποντένσε και η «διαφορά» του Γκερέρο

Η ισορροπία με Μασούρα-Ποντένσε και η «διαφορά» του Γκερέρο

Η ισορροπία με Μασούρα-Ποντένσε και η «διαφορά» του Γκερέρο

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta πέντε πράγματα για τους εξτρέμ και τον φορ του Ολυμπιακού, ενόψει του πρώτου αγώνα με τους Ρώσους.

Βλέποντας τη ρεβάνς με την Μπασάκσεχιρ, ένας παίκτης μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τον Ολυμπιακό, αναφορικά με τις βοήθειες που έδινε σε όλες τις γραμμές της ομάδας. Ο Μασούρας!

Εντάξει, τώρα όλοι μιλάμε για τους Σα, Σεμέδο, Βαλμπουενά, άντε και για την ωραία κούρσα του Ραντζέλοβιτς στο πέναλτι και παραδεχόμαστε κι ότι πάει καλά ο Τσιμίκας κι είναι πάντα Η ποιότητα ο Γκιγέρμε. Για τον Μασούρα θα μιλάγαμε μάλλον μόνο εάν εκείνος ο φοβερός, αριστερός μάλιστα, κι εναέριος κεραυνός του έξω από την περιοχή, παίρνοντας το ριμπάουντ από απόκρουση της άμυνας σε κόρνερ, κατέληγε στο παραθυράκι του εμβρόντητου Τούρκου γκολκίπερ και δεν έφευγε ελάχιστα άουτ, κάνοντας τον Μαρτίνς να «τραβάει» τα μαλλιά του.

Θα ήταν ένα από τα καλύτερα γκολ που είχαμε δει, αλλά δεν πήγε μέσα κι ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τον Έλληνα διεθνή, τον οποίο παρεμπιπτόντως ο προπονητής όχι απλά τον έχει ξεκινήσει βασικό και στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αλλά στα δύο τον έχει σε ολόκληρο το 90λεπτο και στα άλλα δύο τον έκανε αλλαγή μόνο μετά το 80’. Ίσως να τον μνημονεύαμε τον Μασούρα κι αν από εκείνη την ωραία προσωπική ενέργεια του από αριστερά στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου και την πάσα του, ο Βαλμπουενά σκόραρε (με τον Γκερέρο να κάνει προσποίηση και τον Ποντένσε να «αφήνει» την μπάλα για τον Γάλλο).

Είναι κάπου η μοίρα του (ακραίου) κυνηγού και δη στον Ολυμπιακό να κρίνεται από κάποιες μεμονωμένες ενέργειες, αλλά αν επιχειρήσουμε να κρίνουμε έτσι τον Μασούρα, θα κάνουμε λάθος. Ο διεθνής άσος μπορεί να μην είναι φαντεζί και λαμπερός, όμως στο παιχνίδι με τους Τούρκους τον είδαμε να περνάει, αυτή τη φορά, πολύ ωραίες πάσες για καλές επιθέσεις του Ολυμπιακού, να κάνει (σωστά) άμυνα με το κεφάλι στις εκτελέσεις κόρνερ τους, να κόβει επιθέσεις της Μπασάκ, να απειλεί ο ίδιος και σε άλλη φάση (με το γκολ που δεν μέτρησε λόγω οφσάϊντ, αλλά που θα είχε διαφορετική τύχη αν του πάσαρε πιο γρήγορα ο Ραντζέλοβιτς).

Μπορεί ελάχιστοι να το πρόσεξαν, ωστόσο ο Μασούρας στο α΄ ημίχρονο, που είχε και πιο πολλές δυνάμεις, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις έκανε κινήσεις στο ανασταλτικό κομμάτι, που τις λατρεύει κάθε προπονητής: κόβεται από την αντίπαλη άμυνα ο Ποντένσε και πάει να βγει στην αντεπίθεση η Μπασάκ, αλλά ο Μασούρας είναι εκεί και την σταματάει…Χάνει την μπάλα ο Ποντένσε σε μία ντρίμπλα, φεύγουν οι Τούρκοι για αντεπίθεση, αλλά ο Μασούρας είναι εκεί και την σταματάει…Κάνει μία λάθος πάσα ο Σεμέδο και ξεκινάνε οι φιλοξενούμενοι για αντεπίθεση, αλλά ο Μασούρας είναι εκεί και την σταματάει…

Καταλαβαίνετε τι μεγάλη δουλειά είναι ένας επιθετικός σου να κόβει πάνω στην εκδήλωση τους τρεις κόντρα επιθέσεις της άλλης ομάδας;…Θεωρείτε τυχαίο ότι στην προετοιμασία, που ο Φορτούνης ήταν καλά, ο Μαρτίνς δεν άφηνε ούτε τότε εκτός ενδεκάδας τον Μασούρα κι έβαζε εναλλάξ στο άλλο άκρο τον Βαλμπουενά με τον Ποντένσε, ποτέ όμως και τους δύο μαζί στα πλάγια της επίθεσης; Προφανέστατα γιατί έβλεπε ότι θα έχανε πολύ η ομάδα στο κομμάτι της λειτουργίας της άμυνας-και είμαι βέβαιος ότι και τώρα το ίδιο έχει στο μυαλό του ο προπονητής…

Τέλος πάντων, στο τέλος του αγώνα με την Μπασάκ μου φαίνεται σαν να κουράστηκε ο Μασούρας και στο 78’ ξεκίνησε μία φάση για τον Ντεμπά Μπα από ένα δικό του λάθος. Και λίγο νωρίτερα ίσως θα έπρεπε να είχε μαρκάρει καλύτερα τον Βίσκα σε ένα επικίνδυνο σουτ που έδιωξε ο Σα. Απλά νομίζω ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο προπονητής ψάχνει να βρει μία ισορροπία, τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα πολύ δύσκολα και κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν. Θέλει και τον Ποντένσε με την πιο επιθετική του δραστηριότητα, θέλει και τον Μασούρα με το πιο πολυσύνθετο παιχνίδι του.

Τον Πορτογάλο εξτρέμ τώρα τον κριτικάρουν όλοι-εγώ είχα επισημάνει από την αρχή της προετοιμασίας ότι δεν είχε καλό ξεκίνημα στη σεζόν. Μόνο που αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βοηθάει την ομάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι π.χ. πήρε δύο κίτρινες από παίκτες της Μπασάκσεχιρ (Ουκεκούτσε και Κλισί), ενώ ένα άλλο φάουλ που κέρδισε, έφερε το 1-0 από την εκτέλεση του Βαλμπουενά, την κεφαλιά του Γκερέρο και την προβολή του Σεμέδο.

Είναι αλήθεια ότι του Ποντένσε δεν του βγαίνουν μέχρι στιγμής πολλά πράγματα στο παιχνίδι-έτσι κι αυτή τη φορά είχε κακή ντρίμπλα, κακό κοντρόλ, πούλημα της μπάλας. Αλλά εξίσου αλήθεια είναι ότι λ.χ. οι συνεργασίες του με τον Βαλμπουενά (δεκάρι ο Γάλλος και εξτρέμ ο Πορτογάλος) αποτελούν τεράστια δύναμη για τον Ολυμπιακό. Λίγο «βρέθηκαν» οι δυό τους στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου κι αμέσως η ομάδα έφτιαξε τρεις φάσεις για γκολ! Στο δε α΄ ημίχρονο επίσης οι δυό τους έβγαλαν την καλύτερη αντεπίθεση σε αυτό το διάστημα, με τον Γκερέρο όμως να την χαλάει με ένα κακό σουτ χωρίς νόημα.

Η κριτική ποτέ δεν σταματάει, αλλά δεν βγάζει σωστό συμπέρασμα όταν δεν συνοδεύεται κι από την παράθεση των θετικών στοιχείων του κάθε παίκτη και της κάθε ομάδας. Ξέρουμε ότι δεν είναι το τελικό σουτ το καλύτερο του Ποντένσε-το είδαμε και με τους Τούρκους στο 53’, όταν τέλειωσε πολύ άσχημα μία ωραία φάση στην οποία πρωταγωνίστησε με τους Γκιγέρμε και Βαλμπουενά. Όμως, έχει άλλα ωραία πράγματα το παιχνίδι του, που για να έρθουμε στο προκείμενο πρέπει να τα βγάλει σε μεγαλύτερο βαθμό την Τετάρτη με τους Ρώσους. Όσο παίξει, είτε από την αρχή, είτε αλλαγή, είτε 90 λεπτά, είτε 68’, όπως έγινε με την Μπασάκ, όταν πήρε τη θέση του ο Ραντζέλοβιτς, για τον οποίο σας είχα προϊδεάσει ότι τον προετοίμαζε ο Μαρτίνς…

Όπως πρέπει να είναι καλύτερος κι ο Γκερέρο, αφού πιάσαμε την επιθετική τριπλέτα! Γιατί είναι καλό να μπαίνει στις φάσεις, όπως έκανε με την φαρμακερή κεφαλιά στο γκολ του Σεμέδο, καλό είναι να παίζει ομαδικά, όπως έκανε στην ευκαιρία του Βαλμπουενά στο 49’ και να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας, όπως εκεί που τον έβγαλε οφσάϊντ ο επόπτης σε απολύτως οριακή θέση, αλλά χρειάζεται να είναι πιο καλός κι αποφασιστικός στα τελειώματα του. Και σε μία άλλη κεφαλιά θα μπορούσε να ενεργήσει καλύτερα και σε ένα γυριστό από καλή θέση στο ξεκίνημα του β΄ μέρους και στη φάση που προανέφερα με Ποντένσε και Βαλμπουενά.

Δεν είναι εύκολος ο ρόλος του Ισπανού εκεί μπροστά, με έναν Ολυμπιακό ίσως λιγότερο επιθετικό φέτος, λόγω της φύσεως των παιχνιδιών και της απουσίας του Φορτούνη, όμως είναι υποχρεωμένος να «ψάξει» περισσότερο τις κινήσεις που κάνουν τη διαφορά, σε επίπεδο τελικής προσπάθειας (σουτ και πάσας).

Κι όλα αυτά, με τον Ελ Αραμπί να περιμένει στη...γωνία, τη σειρά του κι εμείς να έχουμε ελάχιστα δείγματα για να τον κρίνουμε, αφού έχει παίξει όλα κι όλα 23 λεπτά με τη Νότιγχαμ (μπαίνοντας με το σκορ ήδη στο 3-0), 13 λεπτά με τη Πλζεν (μπαίνοντας με το σκορ επίσης στο 3-0) και πέντε λεπτά με την Μπασάκσεχιρ στην Πόλη...

Άσχετο: Στον Ερυθρό Αστέρα έδειξαν χθες στον Ματέο Γκαρσία το Βελιγράδι, το «Μαρακανά», το προπονητήριο τους κλπ. Σήμερα θα τον δει κι ο προπονητής (Μιλόγεβιτς). Ο Αργεντίνος έπρεπε να τους είχε απαντήσει από το βράδυ. Τους το πήγε για σήμερα. Κι οι Σέρβοι ανησυχούν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.