Τα δεδομένα για τον Σέρχιο Αραούχο και τα σχέδια της Λας Πάλμας

Δημήτρης Βέργος
Το gazzetta.gr καταγράφει όλα τα δεδομένα στην υπόθεση του Σέρχιο Αραούχο. Oι προτάσεις που είχε, η αδυναμία του προέδρου Ραμίρεθ και οι προθέσεις της Λας Πάλμας.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Το όνομα του Σέρχιο Αραούχο επανήλθε στο προσκήνιο ενόψει και της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Εκτός από την ΑΕΚ, με την οποία συνδέεται από την πρώτη του θητεία στην Ένωση, οι Ισπανοί έβαλαν στο παιχνίδι και τον Ολυμπιακό, με μια φημολογούμενη πρόταση 5 εκατομμυρίων ευρώ. Και οι δύο ελληνικοί σύλλογοι διέψευσαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ενώ νωρίτερα το είχε κάνει και η Λας Πάλμας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας. Ποια είναι, ωστόσο, τα δεδομένα στην περίπτωση του Αργεντινού επιθετικού αναφορικά με τον ίδιο και τη Λας Πάλμας;

Τι συνέβη στα τέλη της περσινής σεζόν

Στο τέλος της περασμένης σεζόν, ο πρόεδρος της Λας Πάλμας, Μιγκέλ Άνχελ Ραμίρεθ με δηλώσεις του στο gazzetta.gr είχε ξεκαθαρίσει ότι ο Αργεντινός επιθετικός θα επέστρεφε τη νέα σεζόν στο ρόστερ της ομάδας και δεν θα παρέμενε στην ΑΕΚ καθώς θα είχε έναν κομβικό ρόλο στα πλάνα του Μανόλο Χιμένεθ για την άνοδο στην Primera Divsion. «Δεν θέλουμε να τον πουλήσουμε. Έχω δεχθεί προτάσεις, αλλά δεν τις έχουμε λάβει υπόψη. Δυστυχώς υποβιβαστήκαμε στη δεύτερη κατηγορία τη φετινή σεζόν. Χρειάζεται να έχουμε μια ανταγωνιστική ομάδα και ο Σέρχιο Αραούχο θα είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές μας την επόμενη σεζόν. Δεν βρίσκεται προς πώληση. Η ρήτρα του είναι πολύ υψηλή, στα 60 εκατ. ευρώ. Θα συνεχίσει μαζί μας», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου των Καναρίων Νήσων, κάτι που επαναλαμβάνει ουσιαστικά μέχρι και σήμερα.

Το ίδιο είχε ξεκαθαρίσει ο Ραμίρεθ και στον πατριό και εκπρόσωπο του παίκτη, Γκιγέρμο Ροδρίγκες, στη συνάντηση που είχαν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Άλλωστε οι προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι, από μια ομάδα των ΗΑΕ, την Αμιάν και τη Βόλφσμπουργκ απείχαν πολύ από τις απαιτήσεις της Λας Πάλμας. Μάλιστα, όπως είχε ξεκαθαριστεί από τον νέο τεχνικό διευθυντή Τόνι Οτέρο προς την πλευρά του Αραούχο, η Λας Πάλμας θα ήταν διατεθειμένη να καθίσει να συζητήσει μόνο για προτάσεις που θα έφταναν κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς και ήταν ένα μέτρο πίεσης προκειμένου ο Αργεντινός φορ να παραμείνει, όπως και να έχει, στα Κανάρια Νησιά, καθώς κανείς δεν πίστευε πως η πραγματική του τιμή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να ήταν τόσο υψηλή.

Η μεγάλη αδυναμία του Ραμίρεθ για τον Αραούχο

Ο Σέρχιο Αραούχο είναι το αγαπημένο παιδί του ισχυρού άνδρα της Λας Πάλμας στην ομάδα. Γι' αυτό και στις διαπραγματεύσεις με την ΑΕΚ, τόσο κατά τους δύο δανεισμούς του, όσο και όταν η ΑΕΚ προσπάθησε να αποκτήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων του, ο Ραμίρεθ φάνηκε πολύ σκληρός διαπραγματευτής. Παρά τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο Αραούχο στο παρελθόν, ο πρόεδρος της Λας Πάλμας πίστευε πάντα στις ικανότητές του και του είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία. Έτσι, αφού ο «Τσίνο» βρήκε ξανά τον καλό του εαυτό στην ΑΕΚ, ο Ραμίρεθ πείστηκε το περασμένο καλοκαίρι ότι η ώρα της επιστροφής του Αραούχο στην ομάδα είχε φτάσει.

Η πρώτη κίνηση ήταν να τον κρατήσει οπωσδήποτε στο ρόστερ. Η δεύτερη, να τον δελεάσει και να του αποδείξει ότι θα ήταν πολύτιμος στο νέο πλάνο για την άνοδο στην Primera Division. Η παρουσία του Χιμένεθ (του προπονητή που τον επανέφερε στην επιφάνεια μέσω της ΑΕΚ), η επιθυμία του ίδιου του Σέρχιο να επιστρέψει στα Κανάρια για να είναι κοντά στην οικογένειά του και κυρίως κοντά στη μικρή του κόρη, και ένα νέο εξαιρετικό συμβόλαιο, ήταν τρία δυνατά «χαρτιά» στα χέρια του Ραμίρεθ. Λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας, λοιπόν, ο Αραούχο θα έβαζε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο ως το 2023 με αποδοχές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ένα, αδιαμφισβήτητα, ηγεμονικό συμβόλαιο για ομάδα της Segunda Division.

Η γνώμη του Πάκο Ερέρα για τον Αραούχο

Ένας τραυματισμός στο ξεκίνημα της σεζόν άφησε πίσω τον Αραούχο. Αυτό σε συνδυασμό και με τη μέτρια ως τώρα πορεία της Λας Πάλμας είχαν ως αποτέλεσμα ο «Τσίνο» να μετράει μόλις δύο γκολ στα επτά παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, παίζοντας πάντως υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ στα πλάγια. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο Αραούχο δεν παραμένει σημαντική μονάδα για τη Λας Πάλμας στον στόχο της ανόδου. Ο σύλλογος έλυσε τη συνεργασία του με τον Χιμένεθ και η επιστροφή του Πάκο Ερέρα στην τεχνική ηγεσία ήταν ένα καλό νέο και για τον ίδιο τον Αραούχο. Υπό τις οδηγίες του Ερέρα τη σεζόν 2014-2015 η ομάδα των Καναρίων Νήσων όχι μόνο είχε καταφέρει να ανέβει στην Primera Division, αλλά είχε αναδείξει και την αξία του Αργεντινού στην επίθεση.

Με τον Ερέρα ο Αραούχο είχε πραγματοποιήσει την καλύτερή του σεζόν στην καριέρα του σκοράροντας 25 τέρματα και οδηγώντας τους Νησιώτες στην Primera. Ο Ερέρα σαφώς και γνωρίζει ότι ο Αργεντινός είναι ένας ιδιαίτερος και ιδιότροπος χαρακτήρας. Επίσης, όμως, γνωρίζει και τον τρόπο που πρέπει να του συμπεριφερθεί. Να τον κάνει να νιώσει σημαντικός για την ομάδα προκειμένου να μην προκύψει το οτιδήποτε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα προβλήματα με τον Αραούχο στη Λας Πάλμας είχαν προκύψει μετά την πρώτη θητεία του Ερέρα στην ομάδα. Είναι σαφές, λοιπόν, πως ο Ερέρα θα προσπαθήσει και τώρα να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του «Τσίνο» για να πετύχει κάτι ανάλογο, χρησιμοποιώντας τον λογικά στην κορυφή για να πάρει τα γκολ που ξέρει ότι μπορεί να βρει από αυτόν.

Η στάση της Λας Πάλμας στο θέμα Αραούχο

Αυτό που προκύπτει είναι ότι ο Αραούχο δεν είναι προς πώληση αν δεν φτάσει μια αρκετά ικανοποιητική πρόταση στα γραφεία. Ο Τόνι Οτέρο, όπου σταθεί και όπου βρεθεί τονίζει ότι ο Αργεντινός επιθετικός παραχωρείται μόνο με την τρελή ρήτρα των 60 εκατομμυρίων ευρώ που υπάρχει στο συμβόλαιο του. Φυσικά και αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι δυνατόν να συμβεί καθώς καμία ομάδα δεν θα πλήρωνε αυτά τα χρήματα για τον «Τσίνο». Ωστόσο είναι μια ένδειξη ότι η Λας Πάλμας δεν σκοπεύει να χάσει εύκολα τον Αραούχο, δίνοντας σε όλο τον κόσμο να καταλάβει με σαφήνεια ότι ο παίκτης αν φύγει, θα γίνει μόνο με τους όρους που έχει θέσει ο σύλλογος, φέρνοντας ένα πολύ καλό ποσό στα ταμεία από τη μεταγραφή.

Η Λας Πάλμας ευελπιστεί λοιπόν, πως ο ερχομός του Πάκο Ερέρα στην ομάδα, σε συνδυασμό με την πιθανή αγωνιστική άνοδο της ομάδας, θα εκτοξεύσουν και τον ίδιο τον Αραούχο ώστε να βρει την καλή του φόρμα και να οδηγήσει τον σύλλογο στην άνοδο. Αν αυτό γίνει, τότε στη Λας Πάλμας αισιοδοξούν ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα μπορούσε να υπάρξει πρόταση με διψήφιο νούμερο. Κάτι που είχε γίνει και στο παρελθόν έπειτα από την παραγωγική σεζόν του Αραούχο, όταν η Παλέρμο είχε προσφέρει κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ, για να εισπράξει τότε ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» από τον Ραμίρεθ, ο οποίος ονειρευόταν ακόμα περισσότερα. Το να φύγει ο Αραούχο τον Γενάρη, μάλλον μοιάζει αρκετά δύσκολο ως ενδεχόμενο και εννοείται πως η Λας Πάλμας δεν θα έμπαινε σε διαδικασία συζήτησης νέου δανεισμού του παίκτη, όπως στο παρελθόν.