Super League: Οταν δεν ξέρουμε τα... βασικά

Γιώργος Ντυμένος
Super League: Οταν δεν ξέρουμε τα... βασικά

bet365

Στη Super League δεν είναι πρωτόγνωρο να μην γνωρίζει κάποιος τον Αύγουστο μήνα πότε και πώς θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Το gazzetta.gr θυμάται ανάλογες καταστάσεις, που αφορούν «καθαρά» διαδικαστικά ζητήματα...
Η έκφραση «άνω-κάτω η Σούπερ Λιγκ» πλέον τείνει να γίνει κλισέ. Για τους παλαιότερους, ας πούμε ότι παραμένει προκασέ στις εφημερίδες και απλά αλλάζει η ημερομηνία. Σήμερα βλέπουμε να εξελίσσεται ακόμη ένα σχετικό επεισόδιο. Επίσημα ουδείς μπορεί να πει πότε θα έχουμε σέντρα και τα συναφή... Οι μυημένοι το έχουν πλέον συνηθίσει. Κακό αυτό, αλλά η πικρή αλήθεια. Ας θυμηθούμε επιγραμματικά τα μεγαλύτερα... μπάχαλα στην πρόσφατη ιστορία της μεγάλης κατηγορίας. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται αναβολές και τροποποιήσεις στη σεζόν κατά τη διάρκειά της, λόγω υποθέσεων βίας ή άλλων συμβάντων. Αναφερόμαστε μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι, που έγκεινται στο πώς θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Τους βασικούς του όρους δηλαδή, πότε ξεκινά, πόσοι και ποιοι συμμετέχουν και ο αριθμός εκείνων που θα πέσουν.
* Αυτό που συνέβη το καλοκαίρι του 2011 ξεκίνησε από την Football League, μάλλον δεν έχει προηγούμενο και επηρέασε τους «μεγάλους». Μετά από πολλές παλινωδίες, προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια και αρκετά άλλα, αποφασίστηκε να γίνουν τα πλέι οφ της ανόδου στα τέλη του Ιουλίου, στα γήπεδα της Νέας Σμύρνης και της Φυλής! Ουδέτερα δηλαδή! Ο ΟΦΗ, ο Λεβαδειακός, η Δόξα και ο Διαγόρας έκαναν ομάδες από τις... παραλίες και τελικά ανέβηκαν τρεις στη μεγάλη κατηγορία (ΟΦΗ, Λεβαδειακός, Δόξα). Π.χ. οι «μαυραετοί» είχαν τότε 13-14 διαθέσιμους παίκτες! Μάλιστα μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσουν στη Σούπερ Λιγκ Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα ή θα ανέβουν 3 από τη Football League, η τότε κλήρωση της μεγάλης κατηγορίας έγινε με ομάδα Α και ομάδα Β.
*Επειδή μάλιστα ο Λεβαδειακός και η Δόξα επισημοποιήθηκε πως θα συμμετέχουν στη μεγάλη κατηγορία τον Οκτώβριο, τότε ήταν που μπήκαν στο πρωτάθλημα, αναγκάστηκαν να δίνουν κάποια στιγμή σερί ματς Τετάρτη-Κυριακή. Δηλαδή ξεκίνησε τότε η χρονιά με 2 ομάδες λιγότερες και... βλέπουμε. Οι Βοιωτοί και οι «μαυραετοί» άρχισαν τις υποχρεώσεις τους στις αρχές του Νοεμβρίου.
*Εκείνη τη σεζόν μάλιστα (2011/12) είχαμε και το εξής παράδοξο. Ο Ηρακλής είχε καταφύγει στα δικαστήρια ενάντια του Αστέρα και επειδή ακόμη δεν είχε οριστικοποιηθεί η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι, στην πρεμιέρα δεν έπαιξαν ο Παναιτωλικός με τους Αρκάδες. Οι τελευταίοι έμειναν οριστικά τον Σεπτέμβριο.
*Τη χρονιά 2012/13 μας βρήκε... φθινόπωρο. Από το καλοκαίρι γίνονταν συζήτηση ώστε Ηρακλής, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα να επιστρέψουν στη Football League, κάτι που θα προκαλούσε ντόμινο αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Η Σούπερ Λιγκ ξεκίνησε, αλλά στις 12 Σεπτεμβρίου που επισημοποιήθηκε πως η Football League θα πάει στις 21 ομάδες από τις 18, αποφασίστηκε η μεγάλη κατηγορία την επομένη (2013/14) να αυξηθεί στις 18 από τις 16 ΠΑΕ που ήταν τότε.
*Τη σεζόν 2013/14... μάθαμε λίγο πριν το τέλος πόσοι τελικά υποβιβάζονται. Η προκήρυξη ήταν... μισή, κατά τη διάρκεια της χρονιάς «παίζονταν» τι θα συμβεί και τελικά αποφασίστηκε ο 16ος να μην πέσει απευθείας, αλλά να πάει σε μπαράζ με τον 3o της Football League. Η βαθμολογία της δεύτερης άργησε να επικυρωθεί επειδή υπήρχαν φάκελοι για ύποπτα ματς και τελικά η αναμέτρηση ορίστηκε για τις 11 Ιουνίου στο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου και αναμετρήθηκαν Ξάνθη και Ολυμπιακός Βόλου. Την προηγουμένη υπήρξαν δολιοφθορές στο γήπεδο, το ματς τελικά έγινε και η Ξάνθη κέρδισε με 2-1, ανανεώνοντας την παρουσία της στα «σαλόνια».
*Η σεζόν 2016/17 άρχισε τον Σεπτέμβριο, καθώς ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αποφάσισε στις 18 Αυγούστου – λίγο πριν τη σέντρα – τη ματαίωση των δύο πρώτων αγωνιστικών. Αιτία ήταν ο καταρτισμός των πινάκων διαιτησίας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα