«Γεννήθηκε» για να’ ναι περήφανος

«Γεννήθηκε» για να’ ναι περήφανος

«Γεννήθηκε» για να’ ναι περήφανος

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης με αφορμή τη σημερινή ημέρα όπου πριν από 92 χρόνια, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του Π.Α.Ο.Κ., γράφει για το τότε και το σήμερα…

Ο Π.Α.Ο.Κ. γιορτάζει, τρόπος του λέγειν, σήμερα τη δημιουργία του, ως αθλητικός σύλλογος, πριν από 92 χρόνια, με την «πληγή» από τη νέα βαριά τιμωρία του να είναι «ανοικτή», αν και τίποτα απ’ όλα όσα έχει βιώσει εδώ και ένα μήνα δεν μπορούν να αλλάξουν το DNA του.

Πριν από 92 χρόνια, το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926, στη Λέσχη των Κωνσταντινουπολιτών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίπλα στο Λευκό Πύργο, συγκεντρώθηκε μια παρέα προσφύγων. Μετά το πέρας της ιδρυτικής συνέλευσης, στις 9 μ.μ., συνέταξαν το καταστατικό ιδρύσεως του: «Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κων/πολιτών», του δικού τους και του δικού μας «Π.Α.Ο.Κ».

Το ασπρόμαυρο κίνημα με τα χρόνια γιγαντώθηκε σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, μεγάλωσε, ανδρώθηκε, κέρδισε και έχασε «μάχες» και τίτλους, αλλά τίποτα δε θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε η φλόγα σε μια χούφτα Κωνσταντινουπολίτες για τη δημιουργία ενός ΠΕΡΗΦΑΝΟΥ συλλόγου, ενός διαφορετικού συλλόγου, που θα εκφράζει ιδανικά και αξίες, μιας ομάδας που δε θα σκύβει το κεφάλι όταν της «κλέβουν» τίτλους και νίκες μέσα στα γήπεδα. Κλοπές αληθινές, κλοπές που σε πληγώνουν, κλοπές απ’ όλους αυτούς, που ξαφνικά ένιωσαν πως κάτι κοινό τους ενώνει, πως έχουν απέναντι τους έναν «εχθρό» και θα πρέπει να τον εξολοθρεύσουν. Αν νομίζουν, ότι το πέτυχαν με την αρπαγή-κλοπή ενός (ακόμη) τίτλου, είναι γελασμένοι…

Ας επιστρέψουμε πίσω, 92 χρόνια πριν, όταν μπήκε η σπίθα για τη δημιουργία κάτι πολύ μεγάλου, κάτι πολύ ωραίου στα δικά μας μάτια και στη δική μας ψυχή. Επτά άνθρωποι προεξέχοντος του 29χρονου, τότε, δημοσιογράφου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη, εκείνο το βράδυ της 30ης Μαρτίου του 1926, συνέταξαν και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό του συλλόγου. Όλοι τους, πλην των Τριανταφυλλίδη και Τσούλκα, ήταν ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης, που τρία χρόνια αργότερα θα ενσωματωθεί απορροφηθεί πλήρως από τον Π.Α.Ο.Κ.

«Εν Θεσσαλονίκη σήμερον την τριακοστή του μηνός Μαρτίου του χιλιοστού εννεακοστού έκτου έτους οι κάτωθι υπογεγραμμένοι Τρ. Τριανταφυλλίδης, Κ. Κοεμτζόπουλος, Κ. Κρητικός, Μ. Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αρ. Δημητριάδης, Α. Αγγελόπουλος και Μεν. Τσούλκας, συνέθλοντες εν τω καταστήματι της Λέσχης Κων/πολιτών περί ώραν 9 μ.μ. απεφασίσαμεν ομοφώνως την ίδρυσιν ποδοσφαιρικού και αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κων/πολιτών» και δια μυστικής ψηφοφορίας εξελέξαμεν ως συντακτικήν επιτροπήν του καταστατικού τους κ.κ. Κ. Κοεμτσόπουλον, Κ. Κρητικόν και Μ. Τσούλκαν. Εφ'ό και συνετάχθη το παρόν. Εν Θεσσαλονίκη, τη 30η Μαρτίου 1926», αναφέρει το κείμενο του πρώτου καταστατικού ιδρύσεως του Π.Α.ΟΚ.

Του δικού μας Π.Α.Ο.Κ. Τόσο, απλά, τόσο καθαρά…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.