Ολυμπιακός: Η τεράστια σημασία του αποτελέσματος είναι ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τους «ερυθρόλευκους»

Ολυμπιακός: Η τεράστια σημασία του αποτελέσματος είναι ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τους «ερυθρόλευκους»

Ολυμπιακός: Η τεράστια σημασία του αποτελέσματος είναι ότι μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τους «ερυθρόλευκους»

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τη μοναδικότητα του 2-2 στη Λεωφόρο και τι αντίκτυπο πρέπει πραγματικά να έχει για τον Ολυμπιακό.

Κατάσταση «πήγαμε και ήρθαμε» ήταν το ντέρμπι με τον ΠΑΟ για τον Ολυμπιακό. Πήγαμε στην κόλαση και ήρθαμε πίσω στη ζωή!

Κατά την γνώμη μου δε, αυτό το 2-2 έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ΄ ότι μπορεί κάποιος να πιστεύει. Δεν είναι μόνο τα άμεσα αποτελέσματα του: η εξασφάλιση του εισιτηρίου για το Κόνφερενς Λιγκ της ερχόμενης σεζόν και η διασφάλιση της προετοιμασίας της ομάδας για τον τελικό με τη Φιορεντίνα σε ένα κλίμα καλής ψυχολογίας, κάτι που δεν θα υπήρχε με ήττα στη Λεωφόρο.

Δεν είναι καν μόνο το αποτέλεσμα για τον αιώνιο αντίπαλο, που έχασε το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος. Ούτε ότι δεν μπόρεσε ο Παναθηναϊκός να γράψει ιστορία και να κερδίσει τον Ολυμπιακό σε τρία συνεχόμενα παιχνίδια μέσα στη Λεωφόρο. Είναι και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και από εμάς, αλλά και εσωτερικά στο σύλλογο: αυτό το 2-2 με το σκορ 2-0 υπέρ του ΠΑΟ έως το 73ο λεπτό, συνιστά μία τεράστια επιτυχία. Και θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τον Ολυμπιακό. Ένας οδηγός που θα αποδεικνύει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο μέσα σε ένα παιχνίδι. Κι ότι ακόμη κι αν παίζεις μακριά από το γήπεδο σου ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και χάνεις με δύο γκολ διαφορά 20 λεπτά πριν το παιχνίδι, μπορείς να τα καταφέρεις ως ομάδα.

Το μέγεθος της σημασίας του «2-2 από 0-2» φαίνεται πολύ πιο καθαρά αν κοιτάξουμε στο παρελθόν. Τι θα δούμε; Κατά βάση, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα δούμε τον Ολυμπιακό να είναι αυτός που έχει υποστεί ανυπολόγιστες φθορές σε παιχνίδια που ο ίδιος έχει προηγηθεί με 2-0 στο σκορ και τελικά ισοφαρίστηκε: από το 2-2 στην Τόπολα φέτος με τον Μαρτίνεθ, έως τα 2-2 με τον Άρη στο Καραϊσκάκη και τον ΠΑΣ στα Γιάννινα πέρυσι με τον Μίτσελ! Αλλά και παλιότερα από τα 2-2 με τον Πλατανιά στην Κρήτη με τον Μπέντο το 2017, με τον ΟΦΗ μέσα στο Φάληρο με τον Βαλβέρδε το 2011 και ξανά με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα το 2010 με τον Ζίκο! Για να μην καταγράψω τα χειρότερα: το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-2 από 0-2 για το πρωτάθλημα το 2017 και το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-2 από 0-2 για το Κύπελλο το 2020.

ΟΛΥ

Πόσο σπάνια, αντίθετα, είναι να υπάρχει παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να χάνει 0-2 και να καταφέρνει να το σώζει; Υπάρχει ένας αγώνας πριν πέντε χρόνια παρακαλώ και δη για το Τσάμπιονς Λιγκ, εκείνο το Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2 το 2019, έστω υπό διαφορετικές συνθήκες, υπό την έννοια ότι ναι μεν η ομάδα τότε του Μαρτίνς έχανε 0-2, αλλά μείωσε στο 44’ και ισοφάρισε με πέναλτι στο 54’. Κι αν πάμε 26 χρόνια πίσω, το μακρινό 1998, υπάρχει το μεγαλύτερο παράδειγμα τέτοιας ισοφάρισης, με τον Ολυμπιακό του Μπάγεβιτς να χάνει 0-2 έως το 86ο λεπτό από την Πόρτο στην έδρα της και να ισοφαρίζει σε 2-2!

Πότε ο Ολυμπιακός σε επίπεδο πρωταθλήματος έκανε 2-2 ενώ έχανε 0-2; Τελευταία φορά, πρέπει να πάμε πίσω το 2015, όταν έφερε 2-2 με τον Πανιώνιο εκτός έδρας, αλλά σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, κάνοντας δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (66’-68’).

Ας προσέξουμε, γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο, ότι ο Ολυμπιακός γύρισε αυτά τα παιχνίδια όταν είχε προπονητές (Μπάγεβιτς, Μαρτίνς) που σφράγισαν με πολυετείς παρουσίες την ομάδα του η, την τελευταία σεζόν στην οποία έκανε ντάμπλ, το 2015! Και θέλω να ελπίζω ότι και τώρα, αυτό το 2-2 από 0-2 με τον Παναθηναϊκό θα συνοδευθεί είτε από τη δημιουργία μίας ομάδας με προπονητή που θα μείνει πολλά χρόνια (τον Μεντιλίμπαρ) η, μίνιμουμ από την κατάκτηση μίας κούπας και μάλιστα όπως αυτής του Κόνφερενς Λιγκ!

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι να περάσει το σωστό μήνυμα στην ομάδα από αυτό το 2-2 που πήρε ο Ολυμπιακός στην πιο δύσκολη γι΄ αυτόν έδρα του ελληνικού πρωταθλήματος. Γιατί μπορεί να μην μας αρέσει, η Λεωφόρος είναι για τον Ολυμπιακό η πιο δύσκολη έδρα. Ούτε η Τούμπα, ούτε καν η Φιλαδέλφεια. Στη Λεωφόρο ο Ολυμπιακός εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει εκείνο το τρομερό 4-1 το 2001 για το Κύπελλο, το 1-0 με το γκολ του Μήτρογλου στο 90’ το 2013 και το άλλο 4-1, το 2021, με τον Παναθηναϊκό να παίζει με γκολκίπερ και στόπερ δύο μικρά παιδιά.

ΟΛΥ

Και το μήνυμα είναι ότι ο Ολυμπιακός, αυτός ο Ολυμπιακός εννοώ, του Μεντιλίμπαρ, μπορεί να κάνει μικρά η, μεγάλα ποδοσφαιρικά θαύματα, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Αν και μεγαλύτερο παράδειγμα από την ανατροπή του 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν θα βρούμε! Όμως, κάθε διοργάνωση είναι διαφορετική, άλλο το πρωτάθλημα κι ο αιώνιος αντίπαλος και άλλο η Ευρώπη. Η κάθε περίπτωση έχει τις δικές της δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

Για να μην παρεξηγηθώ: ο Ολυμπιακός διαχρονικά έχει και μεγαλύτερες ανατροπές από το να φέρει 2-2 ενώ έχανε 0-2. Έστω κι αν χρειαστεί να πάμε αρκετά χρόνια πίσω, στο 2006, βρίσκουμε ένα Άρης-Ολυμπιακός 2-3 από 2-0 στο Χαριλάου για το πρωτάθλημα. Και το 1998 το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-4 από 2-0 στο ΟΑΚΑ επίσης για το πρωτάθλημα. Απλά «πιάνομαι» από αυτό το 2-2 με τον ΠΑΟ στην παραδοσιακή έδρα του για να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα, πάρα πολύ σημαντικό σύμφωνα με την εκτίμηση μου.

Άσχετο: Ακόμη μην δένουμε κόμπο τίποτα. Όχι μόνο για τον Κοστίνια, τον Πορτογάλο δεξιό μπακ, ότι θα είναι δεδομένα στο ρόστερ του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν, αλλά για τίποτα. Πολύ απλά γιατί ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις από διοίκηση και προπονητή. Από 30 του μήνα…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να καταλάβεις σε τι κατάσταση είναι ο Ολυμπιακός σε ένα παιχνίδι του. Αρκούν κάποιες πολύ μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, στα πρώτα λεπτά του ντέρμπι με τον ΠΑΟ έβλεπες πλαγιοκοπήσεις από τα μπακ, τον Ρόντινεί και τον Ρίτσαρντς, που έβγαζαν σέντρες και στην περιοχή του ΠΑΟ υπήρχε μόνο ο Ελ Κααμπί! Με ένα παίκτη σου να πατάει στην αντίπαλη περιοχή, για να σκοράρεις είναι σαν να κερδίζεις Λότο!

Στη συνέχεια η κατάσταση σε αυτό το κομμάτι διορθώθηκε και είδαμε δύο και τρεις παίκτες του Ολυμπιακού να πατάνε την περιοχή περιμένοντας σέντρα. Με τη διαφορά ότι ακόμη κι έτσι, έλειπε πολύ από την ομάδα η καλή τελική πάσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία στιγμή, με τον Κάρμο να αλλάζει εκπληκτικά το παιχνίδι από αριστερά στα δεξιά στον Φορτούνη. Η περιοχή είχε «ερυθρόλευκες» φανέλες, ο Φορτούνης ήταν στην αδύναμη πλευρά της άμυνας του ΠΑΟ, με την αλλαγή του παιχνιδιού από τον Κάρμο κι απλά χρειάζονταν μία καλή σέντρα για να γίνει ευκαιρία. Ε, η σέντρα του Φορτούνη ήταν απογοητευτική.

ΟΛΥ

Γενικά ο Ολυμπιακός στο α΄ ημίχρονο δεν ήταν κακός στο επιθετικό κομμάτι-αποφασιστικός δεν ήταν. Εκεί που έπρεπε να κάνει κάποιος παίκτης την καλή ενέργεια δεν την έκανε. Υπάρχει μία χαρακτηριστική στιγμή, εκεί γύρω στο 20λεπτο, που η ομάδα βγάζει μία πολύ καλή πραγματικά επίθεση, με Ρίτσαρντς, Ποντένσε, Καρβάλιο, πάλι Ποντένσε και πάσα του στον Ελ Κααμπί, ο οποίος έκανε πολύ καλή κίνηση, με την οποία έφτασε σε θέση για τελική. Εκεί, όμως, απογοήτευσε, αφού κόπηκε υπερβολικά εύκολα και χάλασε έτσι μία πολύ όμορφη επίθεση.

Παρεμπιπτόντως, το έχει αυτό το χούι ο Ελ Κααμπί, ενώ οι κινήσεις του είναι εκπληκτικές, πολλές φορές κάπου το χάνει εντελώς. Καθυστερεί να σουτάρει και μετά γίνεται εύκολη λεία για την άμυνα. Η, σουτάρει άτσαλα. Στη Λεωφόρο την Κυριακή ο Ποντένσε του πέρασε άλλη μία καλή πάσα, αλλά δεν πήγε γρήγορα στη φάση για να την εκμεταλλευθεί.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.