Η ΑΕΚ έμαθε να παίζει για τον Πόνσε

Η ΑΕΚ έμαθε να παίζει για τον Πόνσε

Η ΑΕΚ έμαθε να παίζει για τον Πόνσε

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ΑΕΚ που φτάνει να μην “χάνει” την επιθετική δυναμική της όταν απουσιάζει ο Λιβάι Γκαρσία.

Μέχρι περίπου τα μισά της σεζόν η ΑΕΚ λειτουργούσε με εκνευρισμό κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπη με την κατάσταση της απουσίας του Λιβάι Γκαρσία από το παιχνίδι της. Και γινόταν εμφανές κατά την επιθετική ανάπτυξη ότι της έλειπε πολύ ο κεντρικός επιθετικός της και ότι της περιόριζε το ρεπερτόριο των επιθέσεων. Κι ύστερα άρχισε να βρίσκει δίχτυα ο Εζεκίελ Πόνσε και άρχισε να λειτουργεί, από τα τέλη του Ιανουαρίου πιο απελευθερωμένα. Συνέβη επειδή τον στήριξαν, ο σύλλογος, ο προπονητής, οι συμπαίκτες και οι οπαδοί, αλλά και επειδή ο ίδιος τίναξε από πάνω του τον εκνευρισμό της έλλειψης του γκολ. Συνέβη όμως και επειδή εκείνος άρχισε να μπαίνει περισσότερο στο νόημα των αρχών της ΑΕΚ του Αλμέιδα κατά την επιθετική ανάπτυξη. Συγχρόνως, άρχισε να μαθαίνει καλύτερα τους συμπαίκτες και οι συμπαίκτες εκείνον.

Και κάπως έτσι η ΑΕΚ έφτασε να μάθει να παίζει για τον Πόνσε όσο καλά έδειξε ότι έμαθε στην διάρκεια του κυριακάτικου αγώνα με τον Άρη. Του έδωσε 3 φορές την ευκαιρία να εκτελέσει με μέτωπο προς την εστία, με την μπάλα να έρχεται από το πλάι, δηλαδή επένδυσε πάνω στα προτερήματά του. Στις δύο, που κινήθηκε στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του Άρη από δύο στατικές φάσεις (πλάγιο, φάουλ) ο Πόνσε πέτυχε δύο γκολ και στην τρίτη, που “κρατήθηκε” και βγήκε μπροστά από την άμυνα ήταν ο Ρόουζ που του στέρησε το χατ τρικ. Στην τέταρτη ευκαιρία του, που ήρθε από μια κάθετη πάσα του Ελίασον όταν βρισκόταν ανάμεσα στους αμυντικούς του Άρη με πλάτη στην εστία, ο Αργεντινός σούταρε εντός εστίας και είδε τον Κουέστα να του στερεί το τρίτο γκολ.

Ένα ματς δεν δημιουργεί κανόνα, αλλά αυτό ήταν το 7ο σερί παιχνίδι πρωταθλήματος στο οποίο ο Πόνσε είχε ευκαιρίες. Στις αμέσως προηγούμενες 7 παρουσίες του στο πρωτάθλημα είχε 4 παιχνίδια χωρίς τελική προσπάθεια. Από μόνη της η σύγκριση δημιουργεί την αίσθηση ότι πλέον ο Πόνσε έχει μάθει πού και πότε να περιμένει να τον αξιοποιήσουν και οι συμπαίκτες έχουν μάθει πού και πότε να τον αναζητούν. Έτσι ίσως εξηγείται και το γεγονός ότι στα τελευταία παιχνίδια ο Πόνσε έχει τα υψηλότερα ποσοστά του σε επιτυχημένες ενέργειες ανά αγώνα.

Η ΑΕΚ δεν άλλαξε πολύ τον τρόπο της επιθετικής ανάπτυξης. Επιχειρούσε σέντρες και με τον Λιβάι Γκαρσία, κι ίσως απλώς αυτές μπαίνουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα όταν βρίσκεται στο τερέν ο Πόνσε, τον οποίο ψάχνουν οι συμπαίκτες στην πλάτη της αντίπαλης αμυντικής γραμμής. Η ΑΕΚ ψάχνει λιγότερο στο χώρο τον Πόνσε και προσπαθεί να παίζει μαζί του περισσότερο στα πόδια, όταν δεν τον σημαδεύει με μια βαθιά μεταβίβαση ο τερματοφύλακας ή κάποιος από τους κεντρικούς αμυντικούς. Και οι υπόλοιποι επιθετικοί και μεσοεπιθετικοί κάνουν περισσότερες κινήσεις στην πλάτη του όταν ο Αργεντινός χαμηλώνει στο τερέν, διότι ο Πόνσε δεν έχει την ίδια ικανότητα με τον Λιβάι Γκαρσία για να οδηγήσει την μπάλα και να επιδοθεί σε μια ατομική προσπάθεια να ντριμπλάρει και να φτάσει σε εκτέλεση, και ψάχνει περισσότερο την πάσα.

Πιθανόν ακόμη η ΑΕΚ να μην έχει φτάσει στην κατάσταση βελτιστοποίησης του παιχνιδιού με τον Πόνσε ώστε να μη “τη νοιάζει” αν είναι ή όχι διαθέσιμος ο Λιβάι Γκαρσία. Σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή όμως, δηλαδή στην τελική ευθεία των Play Off η ΑΕΚ μπορεί να νιώθει ότι έμαθε να παίζει με τον Πόνσε και ότι ο Πόνσε έμαθε να παίζει μαζί της. Και αυτό το γεγονός μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας στα τελευταία 5 παιχνίδια της σεζόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.