Ολυμπιακός: Οι 3 λόγοι για τους οποίους ακόμη δυσκολεύεται να βρει ισορροπία επιθετικά

Ολυμπιακός: Οι 3 λόγοι για τους οποίους ακόμη δυσκολεύεται να βρει ισορροπία επιθετικά

Ολυμπιακός: Οι 3 λόγοι για τους οποίους ακόμη δυσκολεύεται να βρει ισορροπία επιθετικά

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τους τρεις λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται ακόμη ο Ολυμπιακός να βρει επιθετική ισορροπία.

Ο Μεντιλίμπαρ είναι βεβαίως ακόμη στο κυνήγι της περιβότητης ισορροπίας στον Ολυμπιακό-ό,τι πιο δύσκολο για έναν προπονητή, που δεν έχει αναλάβει καν δύο μήνες μία ομάδα.

Βλέπουμε ότι συνεχίζεται το ίδιο σκηνικό, με τον Ολυμπιακό άλλοτε να βάζει έξι (στη Σερβία) και τέσσερα (στην Τούμπα) γκολ κι άλλοτε, για την ακρίβεια τις περισσότερες φορές, να σκοράρει στο όριο, δηλαδή μία φορά (βλέπε με Φέρεντσβαρος 1-0, 1-0, με ΠΑΟ 1-3, με Μακάμπι 1-3), η, να μην σκοράρει καν, όπως την Κυριακή στη Φιλαδέλφεια. Ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το σχετικό φαινόμενο:

Πρώτος, ότι εξακολουθεί να ισχύει αυτό που συμβαίνει από την αρχή της σεζόν, δεν σκοράρουν οι κεντρικοί του χαφ, ποτέ! Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Τσικίνιο, όσο κι ο Έσε κόντρα στην ΑΕΚ το προσπάθησαν πιο πολύ από ποτέ, έκαναν κάθετες κινήσεις υψηλού επιπέδου αλλά τα τελειώματα τους δεν ήταν ανάλογα των κινήσεων τους. Με το να μην σκοράρουν ποτέ οι κεντρικοί χαφ, του Όρτα συμπεριλαμβανομένου, σημαίνει πως ο Ολυμπιακός βασίζεται αποκλειστικά για την υπόθεση γκολ στον Ελ Κααμπί και τους Ποντένσε, Φορτούνη η, στους Γιόβετιτς, Ελ Αραμπί ερχόμενους από τον πάγκο.

Δεύτερος, ότι συνεχίζεται και το άλλο φαινόμενο, ο Ολυμπιακός να παίρνει μηδέν από τις στατικές του φάσεις. Την Κυριακή είχε έξι περιπτώσεις κόρνερ και φάουλ γύρω από την περιοχή της ΑΕΚ, χωρίς να εκμεταλλευθεί καμία. Πήγαν από μία φορά ο Ρέτσος κι ο Κάρμο να κάνουν κάτι στο ψηλό παιχνίδι, αλλά χωρίς επιτυχία. Αντίθετα, η ΑΕΚ είναι πέντε φορές καλύτερη σε αυτό το κομμάτι-είχε μόλις δύο «στημένα» και στο ένα από αυτό, κόρνερ, δημιούργησε απειλή, όταν ο Βίντα εντελώς αμαρκάριστος, με τον Ρόντινεϊ απλά να τον παρακολουθεί, πήρε την κεφαλιά-πάσα κι ευτυχώς για τον Τζολάκη ο Τσούμπερ ήταν οφσάιντ, εκεί που σούταρε σχεδόν εξ επαφής στο δοκάρι.

carmo_pineda

Τρίτος, ο εδώ και χρόνια δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού, ο Μασούρας, έχει σιγήσει εδώ και δύο μήνες. Από τότε που ανέλαβε ο Μεντιλίμπαρ, ο διεθνής κυνηγός δεν έχει ούτε ένα γκολ στο ενεργητικό του, ενώ προηγουμένως είχε εννιά. Δεν ξέρω αν είναι απλά θέμα συγκυρίας η, γκίνιας η, κάτι άλλο, έλλειψης καλής ψυχολογίας για κάποιο λόγο, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή: ο Μασούρας είναι μακριά από το γκολ κι αυτό κοστίζει στον Ολυμπιακό. Πόσο δε μάλλον όταν κι ο Φορτούνης σκοράρει εντελώς αραιά και που-δύο γκολ εδώ και τέσσερις μήνες.

Δεν είχα γράψει καμία…σοφία τις προάλλες, όταν ο Ελ Κααμπί σκόραρε ακατάπαυστα κι είχα σημειώσει ότι μαθηματικά ήταν αδύνατο ο Μαροκινός να έδινε συνεχώς τη λύση και ότι έπρεπε κι οι άλλοι επιθετικοί να τον ακολουθούσαν, κάτι που ουσιαστικά κάνει, κι αυτός ως ένα βαθμό, μόνο ο Ποντένσε.

Το καλό γενικά με το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Μεντιλίμπαρ είναι ότι υπάρχει παραγωγή φάσεων και υπάρχει και μία ταυτότητα, ακόμη και σε κομμάτια που μπορεί σε κάποιους να μην αρέσουν.

Για παράδειγμα, στα πιο δύσκολα παιχνίδια συνήθως η ομάδα δεν χτίζει παιχνίδι από πίσω, προτιμάει να παίζει με βαθιές πάσες του γκολκίπερ και του στόπερ προς τον Ελ Κααμπί και τον Μασούρα, με προοπτική να πάρουν αυτοί μία κεφαλιά, είτε για πάσα, είτε για δυνατότητα διεκδίκησης από συμπαίκτη τους της λεγόμενης δεύτερης μπάλας. Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο όμορφος αυτός ο τρόπος, αλλά είναι ένας τρόπος, το άμεσο ποδόσφαιρο, αφενός μεν για να έρθεις πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή, αφετέρου δε για να αποφύγεις αμυντικά λάθη από τυχόν πίεση ψηλά του αντίπαλου.

moukoudi_elkaabi

Είναι το ίδιο που έκανε τις περισσότερες φορές και η ΑΕΚ την Κυριακή, προκειμένου κι αυτή να αποφύγει το πρες ψηλά του Ολυμπιακού-που παρεμπιπτόντως ακόμη κι έτσι βρήκε δύο ευκαιρίες κι έκλεψε μπάλες φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο τις δύο μεγάλες ευκαιρίες του στο α΄ ημίχρονο, με τον Μασούρα και τον Ελ Κααμπί. Η ΑΕΚ, βέβαια, έχει ένα πλεονέκτημα σε αυτό το παιχνίδι, την ταχύτητα του Λιβάι, που της δίνει την ευχέρεια να πετάξει την μπάλα προς την αντίπαλη περιοχή και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Με τον Ολυμπιακό, πάντως, να το χειρίζεται αρκετά καλά κι αυτό το κομμάτι, έστω κι αν χρειάστηκε και τύχη ο Τζολάκης στη φάση που βγήκε προ του φορ της ΑΕΚ, που είχε φύγει στην πλάτη του Κάρμο, και τον ευνόησαν οι κόντρες τον νεαρό γκολκίπερ.

Άσχετο: Η απίστευτη ατυχία του Κεϊτά στον Ολυμπιακό δεν έχει τελειωμό. Πάνω που άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του μετά από δύο επεμβάσεις και να προπονείται με την πρώτη ομάδα ο νεαρός κυνηγός-απόκτημα από την Ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης, έπαθε νέα ζημιά, αυτή τη φορά στο χόνδρο στο γόνατο και θα υποβληθεί άμεσα και σε τρίτη επέμβαση! Θα μείνει εκτός δράσης τουλάχιστον έξι μήνες…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Χρειάζεται, νομίζω, να ηρεμήσει λίγο ο Ποντένσε μέσα στο παιχνίδι. Στη Φιλαδέλφεια έβγαλε πολλά νεύρα, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις-και δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό, παρότι μάλιστα βρίσκεται σε σούπερ κατάσταση και λογικά θα έπρεπε να είναι πιο ήρεμος.

podence_eliason.j

Αυτά τα νεύρα είναι που τον φορτώνουν και με κίτρινες κάρτες, με συνέπεια ήδη να είναι στο όριο και στα πλέι οφς μετά από την κάρτα που πήρε για κτύπημα στον Γιόνσον, την στιγμή κατά την οποία ήδη ξέρουμε ότι θα χάσει το πρώτο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε γιατί συμπλήρωσε τρεις κίτρινες στην Ευρώπη, πάλι για σκληρό φάουλ στη ρεβάνς με τη Μακάμπι.

Γενικά, το να έχει εφτά κίτρινες κάρτες συνολικά μέχρι τώρα στη σεζόν ο Ποντένσε, ένας καθαρά επιθετικογενής παίκτης, που δεν σκίζεται κιόλας αμυντικά, είναι υπερβολή νομίζω.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.